Kroatisk Gjeterhund

Kroatisk Gjeterhund

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Kroatisk Gjeterhund.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Den Kroatiske gjeterhunden er en smidig, sterk og intelligent hund med enorm energi. Den har et naturlig og sterkt behov vor menneskelig samvær. Rasen er sunn og motstandsdyktig ovenfor sykdommer. Rasen har et godt utviklet gjeterhund instinkt og er en utmerket vakthund.

Den Kroatiske gjeterhunden er lav til middels høy. Basefargen er alltid svart, selv om det kan forekomme små hvite flekker på brystet og/eller på potene.Et kjennetegn er kort hår på den noe fox-liknende hode og ben. Resten av pelsen er lengre og bølgete eller krøllete.
 
Mankehøyden for begge kjønn er mellom 40 og 53 cm og lengden overstiger høyden med ca 10%. I dag er noen hunder enda høyere, men det skyldes trolig bedre ernæring og et lettere liv enn avl - de vokser nå til sitt fulle genetiske potensiale.
 
Rasen trenger mye regelmessig mosjon, og er en flott rase for hundesport. Den er en omsorgsfull og beskjeden gjeterhund som er veldig lojal til eieren sin. Rasen har også arvelig disposisjon for å arbeide med gjeting av storfe. Noen bønder bekrefter at deres Kroatiske gjeterhund kan og vil skille ut hver storfe ved å høre navnet sitt.
 
Den siste tiden er hunden ofte brukt til å drive flokker av griser til og fra eikeskogen om høsten. Rasen er en drivende hund som gjerne jobber i flokk.Tilnærmingen til flokken er gjerne sterkere enn hos andre raser, noe som gjør de svært effektive i sin jobb som gjeterhunder.
 
Hunden kan ta 'grep' på buskapen den gjeter, men forårsaker sjelden noen skade. Likevel krever det fast, men følsom håndtering, og det er lett å komme over disse tendensene ved trening. Rasen er svært intens og kan bjeffe mye under den tidlige fasen av treningen, men av erfaring vil det vanligvis bare bjeffes til rett tid når man arbeider med buskapen.
 
Hunden er svært lojal og binder seg lett til en leder. En eldre Kroatisk gjeterhund vil derfor bruke litt tid for å binde seg til ny eier. Det er viktig med tidlig sosialisering for å unngå at hunden blir for skeptisk til fremmede.
 
Den Kroatiske gjeterhunden er svært dyktig til lydighetstrening, men som kjæledyr uten arbeid kan den bli veldig støyende og tildels selvdestruktiv. Dette er en hunderase som er svært arbeidssom. Imidlertid er dette en meget føyelig rase og oppfatter raskt hva som forventes av den, som den tilfredsstiller med glede.
 
Når hunden er 3 til 4 måneder gammel er valpen vanligvis opptatt i flokken. I de fleste tilfellene jobber disse ved siden av en eldre hund, og valpen lærer jobben sin. Når de er rundt 6 måneder gjør de god nytte i arbeidet sitt. Forventet levealder for rasen er 13-14 år.
 
En typisk Kroatisk gjeterhund går alltid bak sin herre, venter på neste trekk og ser ofte i sin herres øyne som om den spør "Hva skjer nå?".
 
I dag blir det stadig færre og færre av rasen som brukes til sin opprinnelig bruk, fordi mange av de åpne slettene blir brukt mer og mer til jordbruk mens buskapen holdes innendørs. Rasen kan fungere i en leilighet så lenge de får nok mosjon.
 
Kroatiske gjeterhunder er vanligvis en svært sunn rase. Hunden er lett å stelle, når man kjemmer pelsen i blandt for å fjerne døde hår og et bad hvis den er skitten er alt den trenger.
 
RASEBESKRIVELSE FOR KROATISK GJETERHUND
                                                  (Hrvatski Ovcar)
 
Opprinnelsesland/
hjemland:                    
 
 
Kroatia.
Helhetsinntrykk:
 

Noe under middels stor gjeterhund, vanligvis sort. Kort pels på hodet og bena er rasetypisk.

 
Viktige
proporsjoner:

Kroppslengden ca 10% lengre enn mankehøyden og gir inntrykk av rektangulær kroppsbygning.

 
Adferd/
temperament:
 

Livlig, oppmerksom, avbalansert og lærevillig.

Hode:
 

Forholdsvis lett, kileformet. Hodets totale lengde ca 20 cm. Skalle : snuteparti = 11 : 9.

 
       Skalle:

Oval sett ovenfra, avsmalner mot snutepartiet. Øyebryns­buene ikke utviklet. Avrundete kinn, men hodet virket likevel tørt. Ikke markert pannefure. Nakkeknølen kan være markert.

 
       Stopp:
Lett markert.
 
Nesebrusk:
Alltid sort. Ikke fremtredende.
 
Snuteparti:

Rett neserygg. Tørt. Kjegleformet i forlengelse av skallen. Underkjeven i proporsjon slik at snutepartiet verken er for spisst eller for stumpt.

 
Lepper:

Tynne, stramme og elastiske. Stram munnvik. Sorte slimhinner.

 
Kjever/tenner:

Velutviklete tenner. Saksebitt. Tangbitt tillatt, men ikke ønskelig. Komplett tannsett.

 
Øyne:

Middels store, brune til sorte. Mandelformete, livlig uttrykk. Stramme og sorte øyelokksrender. Ikke skråstilte.

 
Ører:

Trekantete, stående eller halvt stående, middels lange. Ansatt lett til siden av skallen. Stående ører foretrekkes.

 
Hals:

Skråstilt i motsetning til overlinjen. Middels lang, dyp, muskuløs, godt avrundet, men ikke for grov. I profil er over- og underlinjen rett.

 
Forlemmer:
 
 
Helhetsinntrykk:

Rette og parallelle sett forfra. Vinklingen ganske åpen og steil. Middels lange ben. Lett benstamme.

 
Skulder:

Lett skråstilt, middels lang, meget muskuløs.

 
Overarm:
Ganske kort.
 
Underarm:
Lang, muskuløs.
 
Håndrot:
Tørr og ikke fremtredende.
 
Mellomhånd:
Lett skråstilt.
 
Poter:

Små, avlange. Godt samlete tær, sorte eller grå klør, sterke tredeputer.

 
Kropp:
 
 
Manke:

Ikke fremtredende. Overgangen fra hals til rygg er gradvis og lite synlig.

 
Rygg:
Kort og muskuløs.
 
Lend:
Kort, muskuløs.
 
Kryss:

Middels lang, lett fallende, muskuløs og tydelig bred.

 
Bryst:

Middels langt, ganske bredt og dypt. Godt hvelvete ribben. Ikke utpreget forbryst, i profil i forlengelse av halsens underside.

 
Underlinje/buk:

Svakt opptrukket. Sterke og faste flanker.

 
Hale:

Middels høyt ansatt, pelsen tett og buskete. I hvile bæres lavt eller i forlengelse av ryggen; når oppmerksom bæres over rygglinjens forlengelse. Valper kan bli født uten hale.

 
Baklemmer:
 
 
Helhetsinntrykk:

Moderat vinklet. Parallelle sett bakfra.

 
Lår:

Ganske langt, moderat bredt, muskuløst.

 
Haser:

Lavt ansatte. Tørre, sterke, middels åpen vinkling.

 
Poter:
Som forpotene, men litt lengre.
 
Bevegelser:
 

Moderat lang steglengde. Trav foretrekkes.

Pels:
 
 
Hårlag:
 

Forholdsvis bløt, bølgete og til og med krøllet pels. Aldri ullen. Tett underull. Pelsen på ryggen 7-14 cm lang. Hodet dekket av kort pels. Utsidene av ørene har kort pels og noe lengre pels på forsiden. Baksiden av forbena har lang pels ned til mellomhånden, bakbenas bakside har beheng (bukser) ned til hasene.

 
Farge:
 

Sort. Noen få hvite tegninger tillatt. Tillatt, men uønsket, med hvite tegninger på strupen, brystet og under brystkassen. Hvitt på hodet, kroppen og halen ikke tillatt. Hvite poter senker kvaliteten.

 

Størrelse og vekt:

 
 
Mankehøyde:
40 – 50 cm
 
Feil:

Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen.

 
Diskvalifiserende
feil:

Hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.

-     Mangel på mer enn to P1.

-     Lyse eller albino øyne.

-     Annen farge enn sort på nesebrusk.

-     Ullen eller for lang pels.

-     Hvite tegninger på hodet, kroppen og halen.

-     Lang pels i ansiketet.

-     Hengende ører.

-     Over- eller underbitt.

-     Høyden over 50 cm eller under 40 cm.

Historikk for Kroatisk Gjeterhund

Utseendet har ikke endret seg stort fra det 14. århundre og frem til i dag. Det er sannsynlig at dens utmerkede arvelige instinkter for å arbeide med sau og storfe som har resultert i balanseringen av utseendet sitt. Dette har også gjort at rasen ikke har vært avlet videre.

Det tidligste skriftlige dokument om den Kroatiske gjeterhunden, kalt «Canis pastoralis croaticus", som finnes i arkivene til bispedømmet Đakovo av "far av rasen" - veterinær professor Dr Stjepan Romić - er fra 1374.  I dette dokumentet, sier Petar, biskop av Đakovo, "hunden er ca 40 cm høy, med middels lang svart krøllete pels, håret på hodet er kort, ører er stukket eller semi-stukket og det er veldig bra for å holde flokkene av alle husdyr. 

Han nevner også at kroatene tok hunden med dem mens migrere fra sitt opprinnelige hjemland til Kroatia i det 7. århundre.

Romić fant også i arkivet til Đakovo's bispedømmet viktig informasjon fra år 1719, 1737, 1742 og 1752.  I alle disse dokumentene beskrivelsen av den kroatiske gjeterhunden gjenspeiler helt sitt utseende i dag og i alle av dem hunden heter Canis pastoralis croaticus eller Croatian Sheepdog. 

Et systematisk utvalg avl programmet ble startet av den samme Prof Romic i 1935 med hunder i territorium Đakovo. Etter 34 års arbeid, var rasen endelig anerkjent av FCI i 1969.

 

Mer om Kroatisk Gjeterhund:

Rasestandard FCI / NKK

Gruppe:
 Bruks-, hyrde- og gjeterhunder  (Gruppe 1)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 277

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 13-20kg
Tispe: 13-20

Høyde (cm):

Hann: 40-53cm
Tispe: 40-53cm

Farge(r):

Svart med antydning til hvite prikker i bryst og på poter

Pelslengde:

Kort

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Svært aktiv

Bilder av Kroatisk Gjeterhund

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Kroatisk Gjeterhund, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Kroatisk Gjeterhund kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.