Old English Sheepdog

Old English Sheepdog

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Old English Sheepdog.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Old English Sheepdog, populært kalt labbetuss i Norge, er en kraftig mellomstor gjeterhund som har mye pels. Karakteristisk for rasen er stor utholdenhet og et rullende energibesparende ganglag når hunden passer og traver. Disse hundene er intelligente, de har en robust psyke og de er alltid i godt humør. Siden 1988 har det vært registrert 507 Old English Sheepdogs i Norge. Det er i 2006 i underkant av 200 registrerte individer i Norge.

Familehunden: Old English Sheepdog er populær og meget godt egnet som familiehund. Dette er godmodige hunder som er glade i barn, de er instinktivt trofaste og vil beskytte sin familie. Til tross for Old English Sheepdog hundens omfangsrike størrelse er denne rasen ikke så plasskrevende. Rasens pålitelige temperament er nok årsaken til dens tilpasningsdyktighet.

Husk at: Akkurat som ikke alle hunder passer til å være sammen med barn - så er det heller ikke alle barn som passer til å leve sammen med hund.

Mosjon: Det sies at en times mosjonering daglig er tilstrekkelig for en Old English Sheepdog. Hallo folkens!! Vi snakker om en gjeterhund med kapasitet til å løpe i timesvis i strekk og det hele dagen. Gi deg selv og denne fornøyelige krabaten din minst dobbel dose med lek og uteliv hver dag og lange turer i helgene. Vrak tv og data for en stund. Velg hund og bevegelse! Da risikerer du å bli et lykkelig menneske med en lykkelig hund.

HUSK AT: HUNDEN ER MENNESKETS BESTE VENN FORDI DEN TAR MENNESKE MED UT PÅ TUR.

Opplæring: Begynn med kontakttrening og sosialisering. Det er du som hundeeier som er ansvarlig for at andre kommer til å like hunden din. En veloppdragen hund blir møtt med aksept og glede og får et lykkeligere liv enn en det stadig skjennes på. Selv om rasen utvikler seg sent er Old English Sheepdoghundene meget lærervillige helt fra valpestadiet. Kjærlighet, tålmodighet og glede bør prege treningen.

Det er viktig å begynne med sosialisering på mennesker, dyr, støy, trafikk etc. når valpen er liten. Valpen aksepterer verden akkurat slik den er. En overbeskyttet eller innestengt valp kan bli nervøs for det ukjente som voksen og da kan det være for sent og rette på det. Sosialisering er like viktig for hundens mentale helse som som vaksinering er for dens fysiske helse.

Når en Old English Sheepdog opplever kontakt- og lydighetstrening som morsomt er det bare eierens fantasi og utholdenthet som setter grenser for hva denne hunden kan lære.

Skal hunden brukes til gjeting må den trenes til det fra den er valp. Full lydighet er en forutsetning og hunden må kunne komandoene: gå, stopp, høyre og venstre. Hunden må selvfølgelig sosialiseres på det den skal gjete og på omgivelsene.

Old English Sheepdog - populært kalt Labbetuss i Norge - er en kraftig mellomstor gjeterhund med mye herlig pels. Karakteristisk for rasen er stor utholdenhet og et rullende energibesparende ganglag når hunden passer og traver. Disse hundene er intelligente, de har en robust psyke og er kjente for alltid å være i godt humør. Fra og med 1988 og frem til i dag er det registrert 507 Old English Sheepdoger i Norge.

Størrelse: De fleste Old English Sheepdoghunder veier fra 30 til 40 kg og har en skulderhøyde på pluss/ minus 60 centimeter. Størrelsene på hundene varierer likevel en god del. Valpen kan bli en liten tispe på bare 25 kg, mens noen hannhunder kan bli ganske store og veie over det dobbelte. Fra gammelt av har alle størrelser vært like verdifulle og nyttige. De små ble brukt til gjeting, de store til vakthold og de i mellom ble brukt til begge deler.

Gårdshunden: Old English Sheepdog er fra gammelt av en arbeidshund. Selv om rasen vesentlig er holdt som kjæledyr de siste hundre årene, er gjeter og varslingsinstinktene i god behold. Hundens kraftige pels gjør at angriperne får munnen full av ull. Så i disse "ulvetider" blir kansje rasen igjen å finne ved bondens høyre. Rasen brukes som gjeterhund i USA.

Stell: Fire timer med pelsstell i uken må du regne med når du har anskaffet deg en Old English Sheepdog. Pelsen børstes helst hver dag. En gang i uken må du gre igjennom pelsen helt innenifra og ut enten med en stålbørste eller en stålkam. Tover og floker dras fra hverandre med fingertuppene før de gres ut. Før utstilling skal pelsen vaskes og fønes. Har du klippet pelsen helt ned bruker den omtrent ett år på og vokse ut i full lengde igjen. Klørne bør klippes hver fjortende dag. Viktig for benstillingen. Pelsen klippes rundt "bakdøren" og mellom potene, skrap tannsten etter behov og fjern ørebæsj med øretang jevnlig.

Merk: Begynn med pelsstell, kloklipping, tannstensjekk og ørerens med en gang du får valpen i huset. En hund som er vant til å bli stelt med blir tillitsfull og grei å ha med å gjøre både for deg og eventuelle dyrleger(eller dommere på utstilling.)

Shaggy dogs: Det er en felles betegnelse på flere hunderaser som alle er langhåret, strihåret og loddene. Pelsen på en Old English Sheepdog er meget typisk for begrepet shaggy. De fleste shaggy dogs-rasene var brukshunder, gjeterhunder, drivhunder og vakthunder. Den tykke pelsen med kraftig underull gjorde hundene uovervinnelige ovenfor rovdyr og vind og uvær. Typisk for hundene er også at de er ganske fryktløse og villige til å vokte flokken og at de har et sterkt "hold flokken sammen" instinkt. Tar en i familien seg den frihet å løpe avgårde på egenhånd blir han eller hun raskt hentet inn igjen til resten av turgjengen. En shaggy dog er meget hengiven, den ønsker å glede og behage sin eier - hengivent bruker Old English Sheepdoghunden hele sitt liv til å passe på sin hundeeier.

Rasebeskrivelse:
Old English Sheepdog (Bobtail)
Gruppe: 1
FCIs rasenr.: 16
Orginal: 29.10.2003
Utg.: 28.11.2003 GB
Opprinnelsesland/hjemland: Storbritannia

Helhetsinntrykk

Kraftig, kvadratisk, velbalanser og sund. Skal ikke gi inntrykk av å være høystillet. Rikelig pels over hele kroppen. Kraftig, meget muskuløs og funksjonell med intelligent uttrykk. Kroppens naturlige kontur må ikke endres ved klipping eller trimming. Stor utholdenhet. Karakteristisk er en svak stigning av overlinjen. Sett ovenfra pæreformet fasong. Bevegelsene er typisk rullende, både i passgang og trav.

Adferd/temperament

Lærevillig og stabil. Modig og lojal uten tegn til nervøsitet eller aggressivitet.

Hode

Står i forhold til størrelsen.

Skalle: Romslig og mer kvadratisk. Velutviklede øyebrynsbuer.
Stopp: Godt markert.
Nesebruks: Stor og sort. Brede nesebor.
Snuteparti: Kraftig, skvært, måler omtrent halvparten av hodets lengde.
Kjever/tenner: Sterke, store og jevne tenner. Kraftige kjever. Saksebitt. Komplett tannsett. Tangbitt aksepteres, men er ikke ønskelig.
Øyne: Plassert godt fra hverandre. Mørke eller glassøyne. To blå øyne aksepteres. Pigmenterte øyenlokksrender ønskelig. Lyse øyne uønsket.
Ører: Små. Bæres tett inntil hodet.

Hals

Ganske lang, sterk og vakkert hvelvet.

Forlemmer

Helhetsinntrykk: Helt rette, kratig benstamme.
Skulder: Godt tilbakelagt. Ikke tung.
Albue: Godt tilliggende.
Poter: Små, runde og sluttede. Godt knyttede. Tykke og harde tredeputer. Sporer bør fjernes.

Kropp

Overlinje: Manken lavere enn lenden. Kort og kompakt kropp.
Lend: Kraftig, bred og mykt hvelvet.
Bryst: Dypt og rommelig. Godt hvelvede ribben.

Hale

Tradisjonell kupert* eller naturlig medfødt stumphale.
Kupert: Tradisjonelt totalt kupert.
Ukupert: Ubetydelig når stående. Lavt ansatt. Aldri rullet eller båret inn over ryggen, ikke haleknekk. Godt behåret med rikelig grov pels.

Baklemmer

Helhetsinntrykk: Lårpartiet muskuløst og godt rundet.
Lår: Muskuløst og bredt.
Knær: Velvinklet.
Underlår: Langt og velutviklet.
Haser: Lavt ansatte. Parallelle sett bakfra, verken inn- eller utoverdreide.
Poter: Som forpotene.

Bevegelser

Sett bakfra en rullende bjørnelignende gange i skritt. Uanstrengt trav med god skrittlengde og kraftig fraspark, bena beveges rett frem i bevegelsesretningen. Meget spenstig i galopp. I sakte bevegelser har noen hunder tendens til passgang. Hodet bæres naturlig lavere under bevegelsene.

Pels

Hårlag: Rikelig, god stri struktur. Ikke rett, med raggete og hel uten krøller. Vannavstøtende underull. Hode og skalle godt dekket av hår, ørene middels bepelset, halsen godt dekket. Forbena godt dekket helt rundt, bakparten dekket med kraftigere pels enn resten av kroppen. Pelsens kvalitet, struktur og rikelighet er viktigere enn lengden.
Farge: Alle nyanser i grått, gråsprengt eller blått. Kropp og bakpart ensfarget med eller uten hvite sokker. Hvite flekker i de ensfargede partier er ikke ønskelig. Hvit med eller uten avtegninger på hodet, hals, front og under magen. Alle brune nyanser (er) uønsket.

Størrelse og vekt

Mankehøyde: Hannhunder: 61 cm og oppover. Tisper: 56 cm og oppover.
Type og balanse er av største viktighet og får ikke under noen omstendighet tilsidesettes til fordel for størrelsen alene.

Feil

Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen.

Diskvalifiserende feil

Hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.

OBS

Hannhunder skal ha to normale utviklede testikler på normal plass.

*) I Henhold til norsk lov er halekupering forbudt.

Rasebeskrivelsen er oversatt fra gjeldende FCI-standard.

Norsk Kennel Klub, 4. mai 2004

Børsting og stell
Skal man ha en Old English Sheepdog må den holdes i god pelskondisjon og da trenger du både godt utstyr og tid. En god stålbørste som ligge godt i hånden. Den skal være lett og ikke for stiv i piggene. Så trenger du et utvalg av stålkammer, fra grov til fin. En god klotang er nødvendig for å holde klørne korte og en avrunnet saks (potesaks) til å klippe bort håret mellom potene. En venetang til å nappe ut hår fra ørene med er også en nødvendighet. Tilslutt vil vi anbefale et trimmebord eller tilsvarende bord, det vil spare ryggen din og gjøre børstingen mye enklere. Orker du ikke stå så lenge er en barkrakk eller lignende også kjekt å ha.

Som valp trenger en Old English Sheepdog ikke mye børsting, men det er nå de gode rutinene skapes og hunden skal lære å ligge på siden mens den blir stelt og ordnet med. Dette skal læres, ellers blir pelspleien en kamp og ikke den hyggestund det skal være for hund og eier. Sett på radioen, en CD eller hør på en lydbok, da får du mer ut av børstetiden.

Ukentlig børsting er viktig for å holde pelsen i kondisjon og hele jobben vil nok ta deg 3 – 4 timer. Når OESen blir 8 til 9 måneder vil du merke at de første flokene kommer og da er det viktig å henge med og aller helst være i forkant av flokingen. En Old English Sheepdog skal gjennom 3 til 4 pelsskifter før den får sin voksne pels og alle disse skiftene krever ekstra børsting. Floker løses opp ved at man drar dem fra hverandre med fingrene. Bruk begge henders tommel og pekefinger og dra dem fra hverandre i alle retninger. Deretter børstes floken lett ut med børsten. Man børster alltid mot hårene dvs. at på beina begynner man øverst og børster pelsen oppover.

Hold børsten lett i hånden. Hvis du tviholder på børsten bruker du for mye makt, du blir sliten i armen, men drar også ut alt for mye pels. Det kan være lurt å spraye pelsen med litt vann mens man børster, da blir den ikke så elektrisk og pelsen brekker heller ikke så lett. Det er også meget viktig at du børster helt inn til huden. Det skal gå an å få en grov kam forsiktig gjennom pelsen etterpå, dvs. ingen floker eller matter må bli igjen. Pelsen rundt hals og skulder er ofte svært kraftig så her kan man med fordel bruke kam slik at man får tynnet pelsen litt ut.

Start med å legge hunden på siden. Det er viktig å gå systematisk tilverks, slik at man kommer gjennom absolutt hele hunden. Start med hodet og børst deg bakover, det vil si at du børster all pelsen mot hundens snute. Begynn med snuten, så rundt ørene og selve øret, under haken, resten av hodet, hals og nakke, forbeinet og innsiden av det underste forbeinet, mellom forbeina, så kroppen bakover til bakbeinet, magen, lysken, låret også helt bak, bakbeinet helt ned til poten og så litt på innsiden av det underste bakbeinet og til slutt ikke glem halen. Har du gått så systematisk tilverks er hunden din nå lekker, nybørstet og fluffy på den ene siden. Da er det bare å snu den og gjøre likedan på den andre siden.

Har du en Old English Sheepdog og føler at pelsstellet og floker tar helt overhånd, så ta kontakt med oss på Solkysten. Vi hjelper deg gjerne og har også ofte børsting som tema på våre treff. Det er ingen skam å søke hjelp, men jo før jo bedre.

Det er viktig å holde pelsen til en Old English Sheepdog flokefri, men det er like viktig å sjekke øyne, tenner, ører og klør regelmessig. La gjerne en erfaren OES-person, oppdretteren din eller en veterinær vise deg hvordan du gjør de forskjellige tingene.

Stell med hunden fra den er valp

Det er svært viktig at en Old English Sheepdog lærer seg til å bli stelt. Venn den som valp til å bli behandlet – lær den å ligge på et egnet bord, ta den i ørene, se på tennene og ta den i bena, poter og klør. La gjerne andre hundevenner gjøre det samme. Lærer du valpen alt dette får du også en voksen hund som er lett å håndtere enten den skal stelles hjemme, hos veterinæren eller vises på utstilling. Vær tålmodig, snakk rolig, vennelig, men bestemt til hunden og husk at det er du som bestemmer. Gjør det dagelige stellet til en kosestund for deg og hunden.

Sjekk øyekroken

Hvis det har lett for å danne seg en ”geleklump” (øyenvåg) i øyekorken, må dette taes bort daglig. Se også til at hunden ikke har hår i øynene. Stadig rennende øyne skal undersøkes av veterinær.

Strikk, klype eller spenne

Det er viktig at sheepdogen får lov til å bruke øynene sine hver dag. En OES har ikke, slik mange tror dårlige eller lysømfintlige øyne. Så snart OES-valpen får lang nok lugg må denne settes opp enten med strikk, klype eller spenne. Små tannstrikker kan være fint på en valp da de ofte vil ta ut hårpynten til å begynne med. En hund som ikke ser k an bli usikker og kan også slå hodet i ting den ikke ser.

Tannstein må fjernes

En sheepdog får som alle andre hunder også tannstein. Tannstein er et gul-brunt belegg som dekker større eller mindre deler av tennene. Du kan enten la veterinæren fjerne belegget, eller du kan gjøre det selv med en tannskrape. Husk å vær forsiktig så du ikke skraper opp tannkjøttet.

Puss, puss - så får du en suss

Regelmessig børsting med tannbørste og tannkrem vil forebygge dannelsen av tannstein. Man kan bruke egne tannkremer for hund med for eksempel leversmak, tannkrem for mennesker eller bare vann. Skal du spare kan du bruke en liten bit av hundetannkremen og blandet i vannet som du børster tennene til hunden med. Med en superbrush som har flere sider er det lettere å komme til på innsiden av tennene. Hundens ånde vil også bli merkbart bedre hvis du spanderer noen minutter daglig til pussing av tenner – gjør pussingen til en hyggelig stund for deg og din OES på kveldstid. Gi gjerne hunden et ben å tygge på for å forhindre tannstein, noen liker også gulrøtter.

Skittent skjegg

Skjegget samler lett matrester, blir vått etter at den har drukket og det kan komme til å lukte ganske surt. Det kan derfor være lurt å vaske skjegget med jevne mellomrom. En Old English Sheepdog med rent skjegg er mye hyggeligere å hilse på eller å ha i fanget enn en som er snafsete og fæl. Bruk en mild hundeshampo.

Napp vekk hår i ørene

Vær spesielt oppmerksom på ørene til sheepdogen. På grunn av sheepdogens rikelige hårvekst, må du regelmessig fjerne overflødig hår i ørene. Vær forsiktig og ikke ta for mye på én gang. Du kan bruke pinsett, dine egne fingre eller en ørenapper (venetang, fåes kjøpt gjennom klubben). Gå aldri dypere inn i øret enn det du kan se og dytt ikke instrumenter av noe slag inn i øret. Den ytre øregang skal også holdes ren. Bruk en bomullsdott eller en Q-tip, tørr eller vætet og tørk forsiktig. Det er vanlig at en OES kan riste mye på hodet etter napping. Hvis hunden rister unormalt mye på hodet eller klør seg ofte bør du ta den med til en veterinær.

Klørne må klippes

Klørne til en Old English Sheepdog skal klippes med jevne mellomrom, ettersom hva slags underlag hunden går på. Den beste negleklipperen for store raser er ”amerikansk tang” (klotang). En erfaren OES-eier eller en veterinær kan vise deg hvordan du gjør det. Vær forsiktig, klipp bare litt av gangen så du ikke klipper i nerven. Treffer du nerven gjør dette temmelig vondt for hunden og den vil blø en del. Se på en av hundens lyseste negler i godt lys (dagslys) og du vil se hvor den rosa nerven går. Klipp ikke for nær denne. Hvis du skulle være uheldig og komme bort i nerven, kan blødningen stanses ved å presse en vattdott med sårpulver mot kloen noen minutter.

Lykke til med stellet!

Historikk for Old English Sheepdog

ngen kan med sikkerhet si hvor rasen Old English Sheepdog (OES) kommer fra. Det finnes derimot mange teorier. Noen mener at det er en ren engelsk rase. Det har helt sikkert vært gjeterhunder i England like lenge som man har drevet med gjeting av sauer i landet, og det er nok veldig lenge.

Historieforskere har derimot forskjellige meninger om opprinnelsen til rasen. Noen hevder at OESen stammer fra den himalaiske hyrdehunden, en stor ulvelignende hund som skulle være opphavet til sheepdogen. En annen kandidat er den russiske sauehunden Owtcharka, en hund med likhet i type, pels og farge til OESen, men mye større.

De ungarske rasene Puli, Komondor og Kuvasz, den polske Owczarek Nizinny, den franske Briard, den italienske Maremma og den skotske Bearded Collie er alle raser som kan være forfedre for Old English Sheepdog. Samtlige har typiske gjeterhundstemperament og karakter. Hundene ble avlet for egenskaper som intelligens, trofasthet, stedsans og en kraftlig kroppsbygning. De ble brukt til forskjellige gjeterarbeid i vekslende terreng.

Det eldste bildet vi har av en OES-lignende hund er et oljemaleri av Gainsborough fra 1771 som viser Hertugen av Buccleuch med armene rundt en hund s om ser ut til å være en Old English sheepdog. Et maleri fra 1835 av Sidney Cooper viser et portrett av en hund som uomtvistelig er en OES.

OESen ble tidligere brukt som arbeidshunder av gjetere og bønder som drev dyr til markedene, i sydøst England. De hadde liten interesse i hundens utseende, bare i arbeidseffektiviteten. Et av de første navnene til OES var "The Sussex Sheepdog". Old English Sheepdogens talent og utholdenhet passet godt til å drive sauer, kveg og hester til Smithfield markedet i London. Andre tidlige navn var derfor The Smithfield Cur og Cotswold Sheepdog.

Fra gammelt av har alle størrelser av rasen vært like verdifulle og nyttige. Da de små ble brukt til gjeting, de store til vakthold og de i mellom ble brukt til begge deler. Hundens kraftige pels beskyttet godt mot været, den var god og varm om vinteren og kjølig i sommervarmen. Den gjorde også at eventuelle angripere fikk munnen full av pels. Pelsfargen var den samme som sauenes, noe som virket beroligende på dem. Navnet Old English Sheepdog ble gitt i 1893.

Kallenavnet ”Bobtail” fikk rasen fordi bøndene kuperte halene for å unngå hundeskatt på disse arbeidende hundene. Denne skikken som var et av de spesielle trekk ved rasen ble i 1888 tatt med i den offisielle rasebeskrivelsen. Fra 1. juli 1988, hundre år senere, ble det innført kuperingsforbud for alle raser i Norge. Senere har mange land fulgt etter, i 2006 endelig også Storbritannia.

Hvis du er interessert i det historiske aspekt ved OES, kan vi anbefales Ray Owens bok: The Very Old English Sheepdog. Her har han samlet 45 gamle historier om denne fantastiske hunden og en utrolig masse flotte bilder.

Mer om Old English Sheepdog:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Bruks-, hyrde- og gjeterhunder  (Gruppe 1)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 016

Størrelse:

stor

Vekt (kg):

Hann: 30-40 kg
Tispe: 30-40 kg

Høyde (cm):

Hann: mer enn 61cm
Tispe: mer enn 56cm

Farge(r):

grått, gråsprengt eller blått

Pelslengde:

Lang

Pels:

Rikelig, stri

Pelsstell:

4 timer pr uke må beregnes

Aktivitet:

stor

Fra DogLex

Familiehund
... eieransvaret å være eller å bli hundeeier betyr at man påtar seg et mangeårig ansvar, fo...
Hunderase
...hunderase og rasehund er begrep man gjerne bruker når en ønsker å beskrive såkalte raserene tam...
Pelsdyrallergi
...pelsdyrallergi kalles også hundeallergi og katteallergi m.m. og er en atopisk allergiform. pelsdyrallergi er en allergis...
Tamhund
...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i realiteten...

Bilder av Old English Sheepdog

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Old English Sheepdog, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Old English Sheepdog kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.