Beauceron
Sammenlikne med:   

Beauceron


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Beauceron:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 044
Gruppe 1: Bruks-, hyrde- og gjeterhunder
Seksjon 1: Fårehunder
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Herding
The Herding Group, created in 1983, is the newest AKC classification; its members were formerly members of the Working Group. All breeds share the fabulous ability to control the movement of other animals. A remarkable example is the low-set Corgi, perhaps one foot tall at the shoulders, that can drive a herd of cows many times its size to pasture by leaping and nipping at their heels. The vast majority of Herding dogs, as household pets, never cross paths with a farm animal. Nevertheless, pure instinct prompts many of these dogs to gently herd their owners, especially the children of the family. In general, these intelligent dogs make excellent companions and respond beautifully to training exercises.
ANDRE NAVN: Berger de Beauce, Beaucerón
 
STØRRELSE: Stor
VEKT: Hann: 40-45kg
Tispe: 35-43kg
HØYDE: Hann: 65-70cm
Tispe: 61-68cm
FARGE(R): Svart og rød
PELSLENGDE: Kort
PELS: Tett sterk og glatt
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Mye
 

Treff i DogLex

Beauceron
Gårdshunder
[...gårdshund er en flyktig beskrivelse av hunder som tradisjonelt ble hold på gårdsbruk som en slags kombinerte vakthunder, gjeterhunde...]
Kveghunder
[...kveghunder er brukshunder som er trent i å gjete kveg. som hunderase inngår disse hundene gjerne i samlebegrepet gjeterhunder, men i gjerning kan de v...]
 

Beauceron er en fåtallig rase i Norge. Men i Frankrike, som er dens hjemland, er rasen blant de mest tallrike. Beauceron hører hjemme i Gruppe 1, gjeterhunder. Den trives best med å bli aktivisert, og er velegnet til både spor, søk og lydighet.
EN ALLSIDIG HUND

Beauceron er i utgangspunktet en rase som er avlet som vokterhund. Den har fortsatt disse egenskapene i behold, og kan med trening blir en god sådan i strøk der buskapen trenger beskyttelse mot rovdyr. Rasen er imidlertid også en utmerket brukshund for andre oppgaver, som f.eks. politihund, militær tjenestehund, vakthund, sporhund, narkotikahund, lavinehund m.v. For meget erfarne hundefolk kan den dessuten bli en svært god familie- og utstillingshund. Fra Frankrike er den dessuten kjent som en svært god trøffelhund.

Beauceron er ingen hund for nybegynnere. Som rase er den frimodig, hurtig, robust og oppmerksom, men den trenger disiplin og en tydelig leder som den kan stole på. Da blir den gjerne også en sann venn og en god barnehund. Mot fremmende kan den være noe mistroisk, og rasen er ofte dominant.

Beauceron er ofte en svært aktiv rase. Den passer derfor best for aktive mennesker som vet å gi den utfordringer og oppgaver i dagliglivet. Ellers kan den lett kjede seg og finne på rampestreker. Den er glad i mye og ofte mosjon. Pelsen trenger derimot ikke på langt nær så mye stell som man skulle tro.

EN GENTLEMAN FRA LANDET

Den er hard utenpå, og myk inni. Den har karakter. Den har en sterk og stolt natur, og et stort hjerte.
Det er en reflektert hund, - en hund som tenker. Hardfør og motstandsdyktig tåler den både varme og stor kulde. Det er en dynamisk og aktiv hund som trenger å få bruke energien sin.

Den elsker å leke og å gå lange turer. Den har et ærlig blikk og en røff holdning.
En avbalansert hund som bjeffer lite. Den viser ansvar og tar initiativ når det trengs å handle.
Den har arbeidsglede og samarbeidsvilje. På tross av det tøffe ytre, er den en stor kjælegris som elsker alle kjærtegn, samtidig som den forblir reservert og uberørt av fremmede.
Med sine 40-45 kg blir den som en kjempebaby i disse kosestundene, og han vil gjerne sitte på fanget og bli klemt på.

Beauceronen lærer svært lett, fort og mye. Dette på grunn av sin evne til assosiasjon og en god hukommelse.

Beauceron er en rase som gjerne blir dominant, spesielt hanhunden, og den har en naturlig autoritet som gjør at den lett tar over bestemmelsene for en svak og nølende leder.

En beauceron liker ikke å bli undertrykt. Det hele dreier seg om en balanse mellom fasthet og mildhet.
Den må domineres uten å kveles, og den må få utvikle og uttrykke seg uten at det utarter seg. Det krever kunnskap og konsekvens fra eierens side.

Beauceron er en stor hund. Hanner blir normalt 65-70 cm i skulderhøyde, mens tispene blir 61-68 cm. Vekten ligger normalt på ca. 35-45 kg, avhengig av kjønn. Tidligere var det vanlig med ørekupering på denne rasen, men dette har vært forbudt i Norge siden 1954.

Kroppen er massiv, kraftfull, velutviklet og muskuløs, men skal ikke være for grov. Hodet er langt og umeislet, skallen flat og lett velvet fra side til side. Ubetydelig stopp. Snuten skal verken virke rett eller spiss. Høyt ansatte ører. Muskuløs nakke, bred og dyp brystkasse. Ryggen er plan og lendepartiet bredt. Halen bæres lavt i en svak bue. Et særtrekk ved rasen er at den tett ved bakføttens innside skal ha doble sporer (ulveklør) på begge bein. Pelsen er kort og kraftig og tett anlagt. Den har lette frynser på baklårene og på halen. Underullen skal være meget kort, fin, tett og myk, helst musegrå i fargen. Pelsen forøvrig er tofarget, sort og ekornrød. Basefargen er sort, med røde tegninger over øynene og langs snutesidene, på strupen, undersiden av halen, samt ned langs beina, der fargen går over til å bli heldekkende sokker. Det finnes dessuten er tricolor variant som tillates, kalt harlequin, men den er noe mer uvanlig i Norge.

UTDRAG AV RASESTANDARD

STØRRELSE: Hanner fra 65-70 cm. Tisper fra 61 til 68 cm.

PELS: Kort på hodet. Tett sterk og glatt på kroppen, 3-4 cm. lang. Noe heng på hale og underlinje. Underull svært kort, fin og myk, helst musegrå, svært tett og aldri synlig gjennom overpelsen.

FARGE: Svart og rød. Harlequin: grå, svart og rød. Pelsen er flekkete i like deler svart og grå, eller mer svart enn grå.

HODE: Langt. Skalle: flat eller lett rundet. Stoppen lite markert. Snuten ikke krum, men svært lett konveks mot enden.

NESE: Godt utviklet, i samsvar med snuten, aldri kløyvet, alltid svart.

SNUTE: Stramme lepper, tørre og godt pigmenterte.

TENNER: Sterke, hvite i perfekt saksebitt. Tannsettet må være komplett.

ØRER: Høyt ansatt. Hvis kuperte båret rett, pekende litt framover. Ellers: hengende, men flate og ganske korte.

ØYNE: Alltid mørke og lett ovale.

BRYSTKASSE: Stor, høy og dyp. Brystbenet skal rekke ned til albuen.

RYGG: Rett med godt markert manke.

LENDEN: Stor og fast. Krysset svakt fallende.

HALE: Båret lavt, skal minst rekke ned til hasen. Hel, uten knekk.

FORBEN: Skråstilt skulder av moderat lengde. Muskuløs og ren underarm. Rette forben.

BAKBEN: Ikke altfor mye vinklet mellom kne og hase. Hasen sterk og lav.

POTER: Sterke og runde. Klør alltid svarte. Tredeputer harde men elastiske.

SPORER: Doble sporer på bakbenene. Plassert på innsiden og danner vel adskilte tredeputer helt inntil foten

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!