Bergamasco
Sammenlikne med:   

Bergamasco


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Bergamasco:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 194
Gruppe 1: Bruks-, hyrde- og gjeterhunder
Seksjon 1: Fårehunder
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Foundation Stock Service (FSS)
Each of the following breeds has been accepted for recording in the AKC Foundation Stock Service®. The AKC provides this service to allow these purebred breeds to continue to develop while providing them with the security of a reliable and reputable avenue to maintain their records. FSS® breeds are not eligible for AKC registration. Several of the FSS breeds are approved to compete in AKC Companion Events. To review the complete list of breeds approved to compete in companion events, click here. Contact information is available for a majority of the Foundation Stock Service® breeds. The AKC does not recommend one club over another. None of the clubs are affiliated with the AKC at this time (except for the coonhound national breed clubs).
ANDRE NAVN: Cane da pastore bergamasco
 
STØRRELSE: Stor
VEKT: Hann: 32-38 kg
Tispe: 26-32 kg
HØYDE: Hann: 54-62 cm
Tispe: 54-62 cm
FARGE(R): Grå,grå flekket,alle nyanser til svart
PELSLENGDE: Langt
PELS: Hard, raggete
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Endel
 

Treff i DogLex

Bergamasco
 

Italiensk gjeterhundrase brukt i fjellområdene i Nord- og Mellom-Italia. Spesielt iøynefallende pels. Rasen er beslektet med de franske briardene og ungarske gjeterhunder.

Bergamascoen er en ypperlig sauegjeter som elsker å få arbeidsoppgaver. Vi har sett den i aksjon i Italia, både under oppvisning og i arbeid i fjellene. Den egner seg spesielt til å flytte store sauer og geiter og dyr med sterkt flokkinstinkt. Vi så bl.a et eksempel der dyktige Border Collier måtte gi tapt fordi sauene stilte seg tett en ring med de største ytterst. Og der stod de og glodde på hundene som etterhvert ble ganske frusterte fordi de ikke klarte å flytte dem.

Bergamascoen beskrives noen steder som både gjeter og vokter, men adferden slik vi har sett dem er gjeterens. Det hevdes at den tykke pelsen gjør det umulig for rovdyr å angripe dem og at de derfor fungerer som voktere. Men en gjeter og en vokters adferd er og skal være så ulik, så vi holder på at det er en gjeter.

Pelsen er vel det mest spesielle med Bergamascoen som alle legger merke til. Det er ikke mye pelsstell, vi deler flettene når de har blitt for tykke. Tar en og annen foran TVen om kvelden eller under kafferasten på søndagsturen. Så plukker vi ut litt kvist og kvast når vi har vært i skogen, men de er gode til å gjøre rent sjøl og. I fjellene i Italia hadde de aktivt arbeidende hundene mindre pels.

Bergamascoen er en herlig hund med stor personlighet og oppmerksomhet. Alle oppgaver er morsomme; trekke, bære kløv, agility, lydighet.. Bergamascoen er alltid klar.

Utseende:
Mankehøyde: hannhunder ca. 60 cm, tisper ca. 56 cm. Lett rektangulær kroppsbygning, robust og livlig. Stort og langt hode; tynne, trekantede, hengende ører; kort hals; velvinklede ben med litt høye haser; lavt ansatt, hengende hale. Karakteristisk pels som er meget lang og danner kraftige snorer, stri og ragget på forreste del av kroppen. Ensfarget grå eller flekket, isabellafarget (skittengul) med fawnfargede (lyst gulbrune) flekker, ensfarget svart.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!