Islandsk Fårehund
Sammenlikne med:   

Islandsk Fårehund


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Islandsk Fårehund:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 289
Gruppe 5: Spisshunder
Seksjon 3: Nordiske gårds- og gjeterhundraser
ANDRE NAVN: Islandshund, islandsk spitz
 
STØRRELSE: Middels
VEKT: Hann: 12-15kg
Tispe: 10-13kg
HØYDE: Hann: 42-48cm
Tispe: 38-44cm
FARGE(R): hjortebrun eller gyllenbrun
PELSLENGDE: kort/lang
PELS: I kulde utvikles ullaktig myk underull
PELSSTELL: en del
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Aktiv
 

Treff i DogLex

Islandsk Fårehund
Islandske hunderaser
[...det finnes kun en islandsk hunderase med internasjonal anerkjennelse, nemlig den islanske fårehunden. om islandsk fårehund opprin...]
Nordiske hunderaser
[...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem nordiske landene: danmark inkludert ...]
Spisshunder
[...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomiske fellestrekk. det mest i øyenfal...]
 

Islandsk fårehund er en mellomstor spisshund med røtter i Norden og Storbritannia. På islandsk heter den íslenskur fjárhundur.
Islandsk fårhund er ikke en like homogen hunderase som mange andre raser. Den finnes i flere lokale varianter, som sett sammen kan se ganske ulike ut.

Islandsk fårehund har en relativt kraftig og kort kropp, som ikke må være for tung. Halsen er kraftig og hodeformen kileformet med spiss snute og tydelig markert stopp. Ørene er brede ved basen, triangulære og stående. Brystkassen er bred og dyp og buklinjen godt opptrukket. Muskuløse lemmer og runde labber. Bakbeina har dobbeltsporer. Halen er middels lang og bæres ringlet over ryggen.

Pelsen er middels kort eller lang. Lengre rundt halsen, bak på lårene og på undersiden av halen. Forholdsvis kort på hodet og lemmene. I kulde utvikles ullaktig myk underull, avhengig av hvor kaldt det blir. Pelsfargen er gjerne hjortebrun eller gyllenbrun med islett av lyser brunt og sorte hårspisser. Ellers er alle farger tillatt, men det er ønskelig at grunnfargen dominerer.

Hannhunder blir gjerne 42–48 cm i skulderhøyde og veier normalt 12–15 kg. Tispene blir ca. 38–44 cm i skulderhøyde og veier normalt 10–13 kg.

Islandsk fårehund har tradisjonelt vært oppdrettet som brukshund, og da spesielt som gjeterhund og vokterhund for sau og islandshest. Den har i alle år vært regnet som en ypperlig gårdshund med fremragende instinkter som vakthund. Den er modig, aktiv og arbeidsom. Rasen har også egenskaper som familiehund.

Islandsk fårehund er en karaktersterk hund med sterk personlighet og egenvilje. Den trenker en tydelig leder. Den regnes som tillitsfull og vennlig med mennesker, men ofte litt mistenksom overfor fremmede. Som rase passer den best i en aktiv familie, som vet å gi den nok mosjon og oppgaver. Den vil neppe trives særlig godt som innehund. Heller ikke bør den være et typisk valg for en familie med små barn, om en da ikke bor på gård og har bruk for en arbeidshund.

Lettstelt hund. Rasen har sunn helse.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!