Norrbottenspets
Sammenlikne med:   

Norrbottenspets


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Norrbottenspets:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 276
Gruppe 5: Spisshunder
Seksjon 2: Nordiske jakthundraser
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Foundation Stock Service (FSS)
Each of the following breeds has been accepted for recording in the AKC Foundation Stock Service®. The AKC provides this service to allow these purebred breeds to continue to develop while providing them with the security of a reliable and reputable avenue to maintain their records. FSS® breeds are not eligible for AKC registration. Several of the FSS breeds are approved to compete in AKC Companion Events. To review the complete list of breeds approved to compete in companion events, click here. Contact information is available for a majority of the Foundation Stock Service® breeds. The AKC does not recommend one club over another. None of the clubs are affiliated with the AKC at this time (except for the coonhound national breed clubs).
ANDRE NAVN: Nordisk spets, norrbottens fågelhund, hushund
 
STØRRELSE: Liten
VEKT: Hann: 12-13kg
Tispe: 9-11kg
HØYDE: Hann: 43-47cm
Tispe: 40-44cm
FARGE(R): Alle farger og fargekombinasjoner
PELSLENGDE: kort
PELS: kort, tett, hard
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Endel
 

Treff i DogLex

Norrbottenspets
Elghunder
[...   elghunden er en glimrende jaktpartner på storviltjakt. elghun...]
Nordiske hunderaser
[...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem nordiske landene: danmark inkludert ...]
Spisshunder
[...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomiske fellestrekk. det mest i øyenfal...]
Svenske hunderaser
[...det finnes flere svenske hunderaser, hvorav de langt fleste er jakthundraser, selv om et par av de også kan kalles gårdshunder. sveriges utvalg av hun...]
Treskjellende hunder
[...treskjellende hunder (eng. treeing hounds) kalles også gjerne treskjellere eller halsende hunder. dette er en gruppe som stort sett består av jakthund...]
 

Norrbottenspets er en liten spisshundrase som stammer fra det nordlige Sverige, spesielt i grensestrøkene mot Finland. Den er også kjent som nordisk spets.

Norrbottenspets er en liten kvadratisk spisshund med stor arbeidskapasitet og utholdenhet. Hodet er tørt, kraftig og kileformet. Skallen er svakt hvelvet, stoppen godt, men moderat markert, snuten tilspisset. Øynene er mørke, ørene middels store, spisse og stramt stående. Kort og kreftig hals. Velutviklet dyp brystkasse og en aning opptrukket buklinje. Bredt, kort lend. Muskuløse bein og små kompakte labber. Halen er høyt ansatt og bæres løst ringlet på siden av låret.

Pelsen er kort, tett og hard. Fin og bløt underull. Alle farger og fargekombinasjoner er tillatt, mest ønskelig er hvit grunnfarge med gulbrune eller rødbrune til brune tegninger.

Hannenen blir ca. 43–47 cm i skulderhøyde og veier gjerne omkring 12–13 kg. Tispene blir ca. 40–44 cm i skulderhøyde og veier gjerne omkring 9–11 kg.

Norrbottenspets er en treskjellende jakthund av spisshundtype. Den har tradisjonelt vært brukt til jakt på tiur og orrfugl, men den brukes også som jakthund på små pelsdyr, f. eks. ekorn og mår. Den kan også brukes til jakt på større vilt. Rasen har imidlertid også en rekke andre brukshundegenskaper, ikke minst innen hundesport. Den regnes også som en ypperlig familiehund og vakthund.

Norrbottenspets er en livlig, aktiv, utholdende og meget modig hund. Den har en balansert personlighet og er svært sjelden verken redd eller aggressiv, selv om den gjerne skjeller når det kommer fremmede. Den skal også være en stabil god hund for barnefamilier, men den krever en god del mosjon for å trives maksimalt.

Norrbottenspets regnes som en sunn rase. Pelsen krever normalt vedlikehold.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!