Norsk Lundehund
Sammenlikne med:   

Norsk Lundehund


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Norsk Lundehund:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 265
Gruppe 5: Spisshunder
Seksjon 2: Nordiske jakthundraser
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Miscellaneous Class
The breeds currently eligible to participate in the Miscellaneous Class are still enrolled in the AKC Foundation Stock Service®. FSS® enrollment is maintained until the AKC Board of Directors accepts the breed for regular status. Authorities acknowledge that throughout the world there are several hundred distinct breeds of purebred dogs, not all of which are AKC recognized breeds. Those officially recognized for AKC registration appear in the Stud Book of the American Kennel Club. The AKC provides for a regular path of development for a new breed, which may result in that breed's full recognition and appearance in the official Stud Book as an AKC recognized breed. Briefly stated, the requirement for admission to the Stud Book is clear and categorical proof that a substantial, sustained nationwide interest and activity in the breed exists. This includes an active parent club, with serious and expanding breeding activity over a wide geographic area. When in the judgment of the Board of Directors such interest and activity exists, a breed is admitted to the Miscellaneous Class. Breeds in the Miscellaneous Class may compete and earn titles in Companion Events and also select Performance Events. Miscellaneous breeds are also eligible to compete in Junior Showmanship. They may also compete at conformation shows, but here are limited to competition in the Miscellaneous Class and are not eligible for championship points. When the Board of Directors is satisfied that a breed is continuing a healthy, dynamic growth in the Miscellaneous Class, it may be admitted to registration in the Stud Book and the opportunity to compete in regular classes.
STØRRELSE: Liten
VEKT: Hann: 7 kg
Tispe: 6 kg
HØYDE: Hann: 35-38 cm
Tispe: 32-35 cm
FARGE(R): Rødbrun,gulbrun
PELSLENGDE: Korthåret
PELS: Tett og stri
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Middels
 

Treff i DogLex

Norsk Lundehund
Familiehund
[...familiehund og selskapshund er betegnelser som benyttes om hunder som har som primæroppgave å være en sosial partner og venn for med...]
Nordiske hunderaser
[...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem nordiske landene: danmark inkludert ...]
Norske hunderaser
[...det finnes flere norske hunderaser. den såkalte varangerhunden (canis familiaris varangensis) er det eldste bevis man har for tamhunder i norg...]
Spisshunder
[...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomiske fellestrekk. det mest i øyenfal...]
Tamhund
[...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i realiteten en domestisert ulv som mennes...]
Treskjellende hunder
[...treskjellende hunder (eng. treeing hounds) kalles også gjerne treskjellere eller halsende hunder. dette er en gruppe som stort sett består av jakthund...]
 

Norsk lundehund er en svært gammel spisshundrase, med helt spesielle egenskaper og forutsetninger til å fange lundefugl i ulendt terreng. Rasen har en unik anatomi og regnes som en av verdens mest sjeldne hunderaser.

Foruten at lundehunden har minst 6 tær på hver fot, har den også en rekke andre anatomiske særtrekk. Muskulaturen i ytre del av øret fungerer f. eks. slik at denne hunden kan lukke øret for smuss og sand, slik at det indre øret beskyttes. Muskulatur, sener og leddbånd i buken er så fleksible at lundehunden kan «slå ut med armene» som en fugl, og derav få bedre feste under klatring i fjellene. Det øverste nakkebeinet er dessuten forbundet med hodeskallen på en slik måte at lundehunden kan legge hodet sitt rett bakover på ryggen, slik at hodet blir liggende oppned. Et annet særtrekk er at en del lundehunder mangler 2. premolar på begge sider i overkjeven, på lik linje med den urnordiske varangerhunden.

Lundehunden er liten og lett, men sterk og svært utholdende. Kroppen er rektangulær. Hannene blir ca. 35-38 cm i mankehøyde, og tispene ca. 32-35 cm. Vekten på en hannhund er ca. 7 kg, mens tispene veier ca. 1 kg mindre. Disse tallene finner man i Norsk Kennel klubs standard for rasen.

Lundehunden ble brukt under jakten på tolen - lundefuglens årsunger. Når disse skulle forlate reiret om høsten, kastet de seg ut fra klippene høyt over vannet. Mange av dem, flere hundre, nådde ikke vannet men landet nederst i lundeura (de slo seg i svime mot steinene), og disse var det de store hundenes oppgave å hente. Hundene sprang opp og ned fjellsiden i fjorten dager og hentet tole. Og det var tolen som var delikatessen, den var fetest og mørest. Så det var viktig å ha hund som var i stand til å utføre dette arbeidet.

Overpelsen er tett og stri, mens underpelsen er bløt. Fargen er normal rødbrun til gulbrun, med sorte hårspisser og hvite tegninger. Voksne hunder er ofte mer markert sorte i overpelsen enn unghunder.

Norsk lundehund er opprinnelig avlet som jakthund på lundefugl, men den er nå fredet i Norge. I dag er den derfor først og fremst en god og gøyal sosial følgesvenn og familiehund, som også stadig oftere er å se rundt på hundeutstilling.

Lundehunden er årvåken, energisk og livlig, og hengiven og trofast mot de den kjenne, og utpreget vennlig ovenfor fremmede.

I en tid var stammen av lundehunder i Norge så lav at eksport ikke ble tillatt. Først etter at stammen passerte 200 hunder ble det åpnet opp for eksport igjen. Rasen, som fortsatt er utrydningstruet, er svært sjelden utenfor Norge. Lundehunder blir gjerne gitt urnorske navn fra mytologien. Pelsen til lundehunden går for å være en av de som krever minst pelsstell. Det eneste tidspunkt pelsen trenger stell er når hunden røyter. Da må den børstes godt for å fjerne død pels, men naturligvis, hunden har ikke skade av å bli børstet og stelt med.

Takk til Norsk Lundehundklubb ved avlsrådet for gjennomgang av tekst og opplysninger.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!