Podenco Ibicenco
Sammenlikne med:   

Podenco Ibicenco


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Podenco Ibicenco:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 089
Gruppe 5: Spisshunder
Seksjon 7: Primitive jakthundraser
ANDRE NAVN: Ibizahund, Ca eibsenc, Ibizan warren hound
 
STØRRELSE: Middels
VEKT: Hann: ca. 23kg
Tispe: ca.19kg
HØYDE: Hann: 66-72 cm
Tispe: 60-67 cm
FARGE(R): Hvit/rød, eller ensfarget hvit eller rød
PELSLENGDE: Glatthåret, strihåret eller langhåret
PELS: Korthåret, strihåret/langhåret
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Svært aktiv
 

Treff i DogLex

Podenco Ibicenco
Podencoer
[...podencoer er en gruppe spisshunder som regnes som primitive og trolig er nært beslektet med mynder. slike hunder finnes opprinelig i kyststrøkene rund...]
Spisshunder
[...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomiske fellestrekk. det mest i øyenfal...]
 

Podenco ibicenco er en hunderase som i Norge også er kjent som ibizahund, mens den ellers i Europa også kjent som mallocahund og menorcahund. Tidligere har den også gått under navnet fransk mynde. Som sådan anerkjennes rasen internasjonalt av FCI som en primitiv spisshund i gruppe 5 seksjon 7.

Podenco ibicenco har en morfologi og anatomi som ligner myndenes, men den har stående spisse ører. Den har en noe langstrakt og svært muskuløs kropp med rene linjer og lange flate og tørre muskler. Hodet er langstrakt og skallen smal og flat. Ørene er middels store og ofte svært bevegelige, noe som ellers bare er vanlig blant pariahhunder og ville canider. Rasen har lange, slanke ben og kompakte labber, som alltid har hvite klør. Halen er høyt ansatt, lang og bæres sabelformet.

Podenco ibicenco kommer i to ulike pelsvarianter, korthåret, strihåret/langhåret. Den korthårede varianten skal ha slette, glatte og litt stive dekkhår, mens den strihårede varianten skal ha harde, strie og noe tettere dekkhår (som er noe mykere enn hos den korthårede), og som også er noe lengre. Det er dessuten ønskelig med skjegg på den strihårede varianten. Fargen kan være en kombinasjon av hvit og rød (mest ønskelig), ensfarget hvit eller ensfarget rød. Fawn er ikke tillatt på den korthårede varianten.

Normalt blir hannhunder ca. 66-72 cm i skulderhøyde og har en vekt på ca. 23 kg som voksen, mens tispene blir omkring 60-67 cm høye og vil veie ca. 19 kg.

I Norge er dette først og fremst en familiehund og utstillingshund, men den har også en rekke kvaliteter som jakthund. Podecoene jakter aktivt med både syn, hørsel og luktesans. Selv om den opprinelige jaktformen er hetsjakt, er denne hunden også egnet til andre jaktformer. Den har i så måte glimrende egenskaper som sporhund.

Podenco ibicenco er litt primitiv sammenlignet med vanlige hunder, så den passer nok best for folk som har litt erfaring fra før. Man må regne med at den er litt skeptisk og sky overfor fremmede, men den er normalt aldri aggressiv. Overfor medlemmene i familien er den gjerne godheten selv, trofast, lydig, leken og tolerant - den perfekte familiehund for mange. Den er imidlertid også gjerne egenrådig og rett rådsnar om den må, og den trives slett ikke alene. Den regnes som flink med egne barn.

Podenco ibicenco er en sunn rase med få helsemessige problemer.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!