Svensk Hvit Elghund

Svensk Hvit Elghund

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Svensk Hvit Elghund.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Svensk hvit elghund er en middels stor jakthundrase som etablerte seg i Sverige mot slutte av 1940-tallet og framover. Rasen som sådan anerkjennes av Nordisk Kennelunion (NKU), som gjennom sine nasjonale kennelklubber er tilsluttet FCI, men ikke utenfor unionen og av andre internasjonale stambokregistre.

Svensk hvit elghund er litt større og noe mer rektangulær enn norsk elghund grå. Av type skal den være mer lik jämthund. Mankehøyde for hannhunder er ideelt 56 cm (52–60 cm), mens tispene har en idealhøyde på 53 cm (48–57 cm). Rasestandarden sier ingen ting om vekten. Halen bæres ringlet, men ikke for hardt rullet over eller nær inntil ryggen. Ikke fane. Fargen skal være ensfarget hvit, men innslag av en gulaktig nyanse tolereres. Pelsen er forøvrig tett og kraftig som hos norsk elghund.

Rasen er en utpreget jakthund, og sekundert en stødig familiehund. Den er kjent for sin kontakt- og samarbeidsvillighet under jakten. Den skal være lett å trene og fungerer godt både som løs- og bandhund, og ettersøkshund - ofte i en og samme hund. Selv om dens interesse først og fremst er rettet mot elgjakt, er den også anvendelig for jakt på andre dyr som lar seg stille, f.eks. bjørn, grevling og gaupe.


Svensk hvit elghund er en typisk jakthund som trives best når den for mye mosjon og har tilgang på å være ute. Rasens økende popularitet skyldes i stor grad dens utmerkede gemytt, så den har absolutt også egenskaper som familiehund. Den bjeffer ikke i utide, er lettdressert, rolig og tålmodig med barn.

Pelsen krever jevnlig vedlikehold..

Historikk for Svensk Hvit Elghund

Det hersker en viss uenighet om opprinnelsen til denne relativ nye hunderasen, men det ser ut som om de fleste er enige i at stamfaren var en hund med navnet Ottsjö-Jim (1941–1953), eid av Ernst Jonsson i Ottsjön i Sverige. Den skal ha hatt framtredende samojed og jämthundblod i årene, noe som nok er forklaringen på den lyse fargen. Rasen tilhører spisshundene.

Svenskene Lars Jönsson og Torkel Lundqvist la ned et stort arbeid på 1960-tallet for å konsolidere denne hundetypen, bl.a. gjennom utstrakt linjeavl på lyse individer som var tidlig jaktmodne. Fra da av øket interessen for rasen, og i 1986 ble Svenska Vita Älghundklubben stiftet. SKK anerkjente rasen i 1993 og NKK i 1996, men stamboken forblir åpen fram til 2010. Interessen for hvit elghund har vært relativt stabil i Norge og Sverige. Noen hunder har dessuten blitt eksportert til Finland, slik at den totale bestanden nå (2005) er omkring 200 hunder.

Mer om Svensk Hvit Elghund:

Raseklubb:

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Høyde (cm):

Hann: 52-60 cm
Tispe: 45-58 cm

Farge(r):

Hvit,gulaktiv nyanser

Pelslengde:

Korthåret

Pelsstell:

Middels

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Elghunder
...   elghunden er en glimrende jaktpartner på storviltjakt. disse hundene h&o...
Nordiske-hunderaser
...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem nordi...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomiske ...
Svenske-hunderaser
...det finnes flere svenske hunderaser, hvorav de langt fleste er jakthundraser, selv om et par av de også kan kalles gård...

Bilder av Svensk Hvit Elghund

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Svensk Hvit Elghund, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Svensk Hvit Elghund kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.