Svensk Lapphund
Sammenlikne med:   

Svensk Lapphund


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Svensk Lapphund:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 135
Gruppe 5: Spisshunder
Seksjon 3: Nordiske gårds- og gjeterhundraser
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Foundation Stock Service (FSS)
Each of the following breeds has been accepted for recording in the AKC Foundation Stock Service®. The AKC provides this service to allow these purebred breeds to continue to develop while providing them with the security of a reliable and reputable avenue to maintain their records. FSS® breeds are not eligible for AKC registration. Several of the FSS breeds are approved to compete in AKC Companion Events. To review the complete list of breeds approved to compete in companion events, click here. Contact information is available for a majority of the Foundation Stock Service® breeds. The AKC does not recommend one club over another. None of the clubs are affiliated with the AKC at this time (except for the coonhound national breed clubs).
ANDRE NAVN: Svensk Spets, Swedish Lapphund
 
STØRRELSE: Middels
VEKT: Hann: 18-20 kg
Tispe: 13-15 kg
HØYDE: Hann: 45-50 cm
Tispe: 40-45 cm
FARGE(R): Bjørnebrun,brun,svart
PELSLENGDE: Lang
PELS: Strittende
PELSSTELL: MIddels
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Mye
 

Treff i DogLex

Svensk Lapphund
Gårdshunder
[...gårdshund er en flyktig beskrivelse av hunder som tradisjonelt ble hold på gårdsbruk som en slags kombinerte vakthunder, gjeterhunde...]
Nordiske hunderaser
[...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem nordiske landene: danmark inkludert ...]
Norske hunderaser
[...det finnes flere norske hunderaser. den såkalte varangerhunden (canis familiaris varangensis) er det eldste bevis man har for tamhunder i norg...]
Spisshunder
[...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomiske fellestrekk. det mest i øyenfal...]
Svenske hunderaser
[...det finnes flere svenske hunderaser, hvorav de langt fleste er jakthundraser, selv om et par av de også kan kalles gårdshunder. sveriges utvalg av hun...]
 

Svensk lapphund kalles også svensk spets eller bare lapphund og er en mellomstor spisshund med utspring i traktene rundt Ladoga i Sverige. Mange mener at den opprinnelig var en krysning mellom vanlig gråulv og den når mer utdødde varangerhunden, men teorien har ingen støtte i forskningen. Derimot har den flere likhetstrekk med varangerhunden og andre nordiske spisshunder.

Hunden med verdens "vennligste" bjeff.
De tilhører spets-familien, med de spisse ørene og den lange snuten, ligner de litt på en ulv. Som andre spets raser ble de utviklet i kalde klimaer. Den tykke tolagspelsen beskytter dem mot det nordlige klimaet. Pelsen er ensfarget sort eller brun så de synes bra i snøen, iblant kan de ha en hvit flekk på brystet.
Dette er en ordentlig flott hund som er en utmerket reingjeter. Gjeting av rein er kanskje deres gren, men det er det store hjertet deres som vekker folks interesse. De er vakre og så ser de så snille ut, de er veldig sosiale og de er noen skikkelige kosebamser.
Lapphunden kombinerer smidighet og hastighet med unike bjeff for å drive reinen mot en mindre innhegning. De har et særegent bjeff ellers kunne reinen tro det var en ulv. De har sterke instinkter men er samtidig kjærlige hunder.
Den vil helst ha stor uteplass og temperert klima, de har tett pels så den er ikke ideell å ha i varmt klima. Den lange pelsen krever regelmessig stell, særlig under røyteperioden. Som alle spetser liker lapphunden å arbeide, de er noen robuste brukshunder, men de er også selvstendige og vil helst finne ut av ting på egenhånd. Den har et godt rykte som familiehund, så skaffer du deg en av denne rasen vil den glede deg i mange år.

 

 

 

 

 

 

 

I dag er lapphunden først og fremst en populær familiehund, men den har også egenskaper som brukshund, bl.a. som gårdshund, vakthund, trekkhund og kløvhund m.v. Pelsen gjør den godt skikket til å ferdes i vårt nordlige klima. Som brukshund er den utholdende og seig.

Lapphunden er livlig, våken, utholdende, vennlig og hengiven, men den er gjerne litt mistenksom overfor fremmede. Som familiehund regnes den som stødig og trofast, og den er svært lojal overfor sin eier, men den trenger en tydelig leder. For å trives trenger rasen regelmessig mosjon og nok av psykiske utfordringer og andre oppgaver.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!