Finsk Støver
Sammenlikne med:   

Finsk Støver


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Finsk Støver:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 051
Gruppe 6: Drivende- og sporhunder
Seksjon 1: Drivende løshunder (støvere)
ANDRE NAVN: Finskestøver, finnstøver, suomenajokoira
 
STØRRELSE: Mellomstor
VEKT: Hann: 23-27kg
Tispe: 20-25kg
HØYDE: Hann: 55-61cm
Tispe: 52-58cm
FARGE(R): trefarget sort, rustbrun og hvit
PELSLENGDE: Mellomlang
PELS: rett, tilliggende og noe grov
PELSSTELL: En del
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Aktiv
 

Treff i DogLex

Finsk Støver
Finske hunderaser
[...det finnes flere finske hunderaser, hvorav alle er jakthundraser, selv om et par av de også kan kalles gårdshunder. finlands utvalg av hunderaser er i...]
Nordiske hunderaser
[...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem nordiske landene: danmark inkludert ...]
Støvere
[...støvere (av tysk stöbern, som betyr å jage opp eller fyke etter), er en gruppe med drivende jakthunder som jager vilt gjennom sporing og skjelling (så...]
 

Finsk støver, eller finskestøver som mange kaller den, er en mellomstor-stor drivende jakthund av støvertype som oppsto i Finland på slutten av 1800-tallet. På finsk heter den suomenajokoira.
Finsk støver er rektangulær og massiv, uten å virke tung. Den har et edelt og vel utmeislet hode, men markert nakkeknøl og svakt markert stopp i pannen. Snutepartiet er velutviklet, med sterke kjever. Mørke øyne og hengende ører, som er relativt lange og brede ved basen. Halsen er mellomlang og kraftfull. Dyp brystkasse og en noe opptrukket buklinje. Middels lang, rett og muskuløs rygg, og et velutviklet og kraftig kryss. Muskuløse lemmer med en solid benstamme. Halen er lang og avsmalende mot haletipen. Den bæres normalt i rygghøyde eller noe lavere.

Pelsen er mellomlang, rett, tilliggende og noe grov. Fargen er trefarget sort, rustbrun og hvit. Sort mantel over ryggen. Rustbrune tegninger på hodet, buken, skuldrene, beina og halen. Hvite tegninger på snuten og i pannen, på halsen, i brystet, nederst på beina og på haletippen.

Hannene blir ca. 55-61 cm i skulderhøyde (ideelt 57-59 cm) og veier vanligvis omkring 23-27 kg. Tispene blir ca. 52-58 cm i skulderhøyde (ideelt 54-56 cm) og veier vanligvis 2-3 kg mindre.

Finsk støver er først og fremst en utpreget jakthund på småvilt, som hare og rødrev. Ikke tillatt brukt på rådyrjakt som løs på drevet halsende. Den kan også bli en god brukshund for mye annet, for eksempel som ettersøkshund, sporhund eller narkotikahund. Som jakthund er den hurtig, energisk, utholdende og selvstendig. Rasen er også en god og rolig familiehund.

Finsk støver er en rase som trenger mye mosjon og godt om plass for å trives. Den er normalt harmonisk og rolig, og skal ha et jevt godt gemytt. Det sies også at finskestøveren er lett å dressere og liker få psykiske oppgaver å bryne seg på. Rasen passer utmerket i en aktiv familie som liker å tilbringe mye tid ute i skog og mark, og da spesielt som jegere i jaktsessongen.

Pelsen trenger å bli børstet regelmessig.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!