Ungarsk Vizsla Strihåret
Sammenlikne med:   

Ungarsk Vizsla Strihåret


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Ungarsk Vizsla Strihåret:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 239
Gruppe 7: Stående fuglehunder
Seksjon 1: Kontintale fuglehunder
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Sporting
Naturally active and alert, Sporting dogs make likeable, well-rounded companions. Members of the Group include pointers, retrievers, setters and spaniels. Remarkable for their instincts in water and woods, many of these breeds actively continue to participate in hunting and other field activities. Potential owners of Sporting dogs need to realize that most require regular, invigorating exercise.
STØRRELSE: Middels/ Stor
VEKT: Hann: 25-32 kg
Tispe: 22-30 kg
HØYDE: Hann: 58-64 cm
Tispe: 54-60 cm
FARGE(R): Rødgul,mørkgyllen nyanser
PELSLENGDE: Korthåret
PELS: Stri,grov,tett og glansløst
PELSSTELL: Middels
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Mye
 

Treff i DogLex

Ungarsk Vizsla Strihåret
Stående fuglehunder
[...stående fuglehunder, som også kalles pointere, vorstehhunder og i noen grad bracker, er en gruppe hunder som typisk (instiktivt) tar stand (fryser fas...]
 

Ungarsk vizsla er en stående fuglehundrase med opprinnelse i Ungarn, der den regnes som nasjonalhund. Den har røtter tilbake til den tyrkiske invasjon i landet på 1500-tallet og 1600-tallet og finnes i 2 varianter.Korthåret eller strihåret.
Vizsla er rektangulær, muskuløs og kraftfull hund med middels lang hals og tydelig anlagte skuldre. Hodet er fint utmeiselt og bæres stolt. V-formede middels lange hengende ører. Dyp og bred brystkasse, rett kort rygglinje og rett lendeparti med svakt rundet kryss. Kraftig benstamme med lange muskuløse bein. Halen er forholdsvis lavt ansatt og halvlang.

Hannhunder er normalt ca. 58-64 cm i skulderhøyde, tispene ca. 54-60 cm. Vekten ligger på ca. 25-32 kg hos hannene og 22-30 kg hos tispene.

Pelsen er rødgul ogmørk gylden i forskjellige nyanser. Ørene kan være noe mørkere, ellers jevn i fargen. En liten hvit bryst-/strupeflekk er tillatt (maks 5 cm), samt hvite tegninger på tærne.

Korhåret vizsla har en pelstype som føles grov og hard, men mer myk og silkeaktig behåring på hodet og ørene. Den har ikke underull.

Strihåret vizsla har en tett tilliggende, grov, tett og glansløs pelstype. Dekkpelsen er ca. 2-3 cm og har tett vannavstøtende underull. Noe kortere og mykere pels på nedre del av beina, under brystet og buken. Tydelige øyenbryn.


Vizslaen var tradisjonelt adelens jakthund i det gamle Ungarn, og den ble ofte brukt på fuglejakt med nett og jaktfalk. Men også på fuglejakt til lands og vanns, småviltjakt, jakt på hjortedyr og til sporing generelt. Også til villsvinjakt bruke man vizsla, gjerne i flokk.

I Norge brukes den brukt til både jakt og andre bruksorienterte oppgaver, i tillegg til å være en interessant familie- og utstillingshund. Det har ypperlig lukt og egner seg svært godt til søk og sporing, men den har ikke et bredt søk. Den holder seg alltid i nærheten, apporterer villig og er en god svømmer.


Rasen passer best for folk med erfaring. Den er sosial, lydhør og litt sta, men noe følsom for røff behandling. Vaktinstinktet er ikke særlig fremtredende. Den trenger mosjon, oppgaver og utfordringer for å trives. Den trenger en tydelig, men forståelsesfull og tålmodig leder.


Rasen trenger regelmessig mosjon og børsting, samt kontroll av ørene. Den korhårede varianten har har en hurtigere galopp enn den strihårede, som er mer tilpasset jakt på småvilt i ulendt terreng.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!