Cocker Spaniel
Sammenlikne med:   

Cocker Spaniel


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Cocker Spaniel:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 005
Gruppe 8: Apporterende hunder
Seksjon 2: Spaniels
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Sporting
Naturally active and alert, Sporting dogs make likeable, well-rounded companions. Members of the Group include pointers, retrievers, setters and spaniels. Remarkable for their instincts in water and woods, many of these breeds actively continue to participate in hunting and other field activities. Potential owners of Sporting dogs need to realize that most require regular, invigorating exercise.
ANDRE NAVN: Cocker, engelsk cocker spaniel
 
STØRRELSE: Middels
VEKT: Hann: 12-15 kg
Tispe: 12-15 kg
HØYDE: Hann: 39-41 cm
Tispe: 38-39 cm
FARGE(R): Alle farger tillatt
PELSLENGDE: Langhåret
PELS: Bølget, glatt
PELSSTELL: Mye
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Svært aktiv
 

Treff i DogLex

Cocker Spaniel
Brukshund
[...en brukshund er et begrep som benyttes om hunder som har fått trening i å utføre en eller flere nyttige oppgaver. pr. definisjon blir da en bruksh...]
Ekstremavl
[...ekstremavl er avl på ekstreme egenskaper, i den hensikt å forsterke bestemte fysiologiske eller psykologiske uttrykk (effekter) hos bestemte individer...]
Spaniel
[...spaniel tilhører en undergruppe med hunder som blir avlet som apporterende fuglehunder, men som opprinnelig var såkalte kortjagere av settertype. fler...]
 

Cocker spaniel ble i utgangspuktet avlet som jakthund fugl og småvilt, opprinnelig i samband med såkalt nettjakt. Den ble opprinnelig regnet som en kortjagende settertype, men den blir i dag regnet som en kortjagende apporterende jakthund med ypperlige egenskaper i kupert terreng. Søket er hva jegere gjerne kaller hardt drivende, som regel 10-15 meter fra jegeren. Den har også ypperlige egenskaper som vannapportør.

Cocker spaniel har imidlertid også en rekke andre flotte egenskaper som brukshund, ikke minst på grunn av rasens utmerkede luktegenskaper. Mange steder brukes den da også som tjenestehund, både som både ettersøkshund og narkotikahund. Den hendige størrelsen tatt i betraktning, er det nærmest bare fantasien som kan sette grenser for hva denne energiske hunden kan brukes til. Den er som kjent også en populær familiehund og utstillingshund.

Rasen passer både i byen og på landet. En cocker spaniel krever jevnlig mosjon og andre typer for aktivisering. Man skal aldri glemme at dette er en jakthund. Den lille størrelsen og pelsen til tross, har mange individer sine opprinnelige instinkter som støtende og apporterende fuglehund i behold. Det ligger derfor til rette for å få en trivelig og velfungerende hund, men det forutsettes at man behandler cockeren som hund og ikke en sofagris: Gjennom årenes løp har rasen fått mer og mer pels, noe som er fremelsket fra et utstillings synspunkt, og som ikke bare har gagnet rasen. Det stilles derfor store krav for å holde en cocker i topp pelskondisjon. Hundens velvære er alltid det viktigste, slik at en familiehund godt kan klippes i en kortere frisyre, ettersom det da blir lettere å holde pelsen ren og flokefri.

Cockeren er en relativt liten hund som skal være samlet og kompakt og temmelig opp på benene i forhold til ryggens lengde. Det vil si at kroppen skal være nesten kvadratisk å få de rette proporsjoner. Til tross for dette skal den ikke være preget av ekstreme detaljer, slik fetteren, den amerikanske cockeren gjerne har. Den skal ha lett avrundet kryss, i motsetning til amerikaneren, og halen skal bæres lavt, aldri høyere enn rygglinjen. Halen skal i aktivitet være konstant i bevegelse, logrende. Et velkjent karakteristikum for rasen, som dessverre noen ganger er fraværende. Mankehøyden er rundt 40 cm. Benstammen skal i forhold til hundens lille størrelse være relativt kraftig med runde, tykke og katetaktige poter. Helheten skal utstråle styrke og utholdenhet.

Det er en langhåret rase i det den har faner på buken, brystet og baksiden av benene og på ørene. Resten av kroppen er nokså korthåret med glatt inntilliggende pels. Cockeren av i dag er i mange tilfeller svært rikt pelset, ofte også på forsiden av lemmene. Kanskje i neste laget vil mange mene med hensyn til jobben det kan krever å holde den i orden, og også med tanke på turer i skog og mark. Dersom hunden ikke skal på utstilling, kan man imidlertid anlegge en mer sporty frisyre, som gjør pelsen mye lettere å holde fin og flokefri i det daglige.

Alle pelsfarger er tillatt, men ensfargede hunder skal ikke ha hvite tegninger, men man godtar en hvit flekk i brystet. Blant de flerfargede kan man også ha det vi kaller roan tegninger, eller kanskje vi på norsk kan si meleret. Da er hvert hårstrå mønstret med hvitt og en annen farge, vanligst blå (egentlig svart), lever eller oransje.

Cockerens hode og uttrykk er egenartet. Hvis man kan tenke seg en kombinasjon av et oppvakt uttrykk kombinert med litt bedende blikk og hengivenhet, så kan det være følelsen man sitter igjen med når man ser rett inni cockeren ansikt.

Nokså store, men aldri utstående, mørke øyne, lavt ansatte, relativt lange ører og nokså langt hode med velutfylt snuteparti.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!