Cocker Spaniel
Sammenlikne med:   

Cocker Spaniel


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Cocker Spaniel:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 005
Gruppe 8: Apporterende hunder
Seksjon 2: Spaniels
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Sporting
Naturally active and alert, Sporting dogs make likeable, well-rounded companions. Members of the Group include pointers, retrievers, setters and spaniels. Remarkable for their instincts in water and woods, many of these breeds actively continue to participate in hunting and other field activities. Potential owners of Sporting dogs need to realize that most require regular, invigorating exercise.
ANDRE NAVN: Cocker, engelsk cocker spaniel
 
STØRRELSE: Middels
VEKT: Hann: 12-15 kg
Tispe: 12-15 kg
HØYDE: Hann: 39-41 cm
Tispe: 38-39 cm
FARGE(R): Alle farger tillatt
PELSLENGDE: Langhåret
PELS: Bølget, glatt
PELSSTELL: Mye
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Svært aktiv
 

Treff i DogLex

Cocker Spaniel
Brukshund
[...en brukshund er et begrep som benyttes om hunder som har fått trening i å utføre en eller flere nyttige oppgaver. pr. definisjon blir da en bruksh...]
Ekstremavl
[...ekstremavl er avl på ekstreme egenskaper, i den hensikt å forsterke bestemte fysiologiske eller psykologiske uttrykk (effekter) hos bestemte individer...]
Spaniel
[...spaniel tilhører en undergruppe med hunder som blir avlet som apporterende fuglehunder, men som opprinnelig var såkalte kortjagere av settertype. fler...]
 

Akkurat når cocker spaniel oppsto er litt uklart, men det skjedde med stor sikkerhet i England. Trolig har den et opphav som inkluderer, gjennom andre spaniels, den spanieltypen som alt fantes i Storbritannia på 1400-tallet. Cocker spaniel eksisterte der på 1700-tallet, men rasen ble nok ikke endelig utformet før utpå 1800-tallet. Trolig var cocker spaniel og field spaniel før denne tid en og samme hund, men så ble rasen av vektmessige årsaker delt i en stor (field spaniel) og en mindre type. I 1840 kan man lese i Encyclopedia of Rural Sports at cockeren veide mellom 5,4 kg og 9 kg. På denne tiden var det heller ikke uvanlig at cocker spaniel og springer spaniel (som var ennå større) ble født i et og samme kull.

Som de fleste spaniels er også cocker spaniel en ypperlig jakthund, og det var for slike formål den opprinnelig ble avlet. Det kan imidlertid se ut som at spanielrasene utelukkende ble benyttet som kortjagere før 1850, for det finnes ingen referanser til at de fungerte som apporterende hunder. Senere på 1800-tallet dukket det også opp en rekke andre spaniels, med blodslinjer fra denne linjen. Etter at den britiske spanielklubben ble dannet i 1885 ble cocker og den nye spirngeren til å begynne med bedømt i showringen etter samme rasestandard, men etter hvert fikk de hver sin standard, da The Kennel Club i 1893 delte typene i to ulike raser, og i dag er det mye mer en størrelsen som skiller cocker og springer. I England ble The Cocker Spaniel Club dannet i 1902, etter at vektgrensen ble opphevet. I USA ble også amerikansk- og engelsk cocker separert som egne raser av American Kennel Club i 1946.

Akkurat når rasen kom til Norge er ukjent, men det var relativt tidlig. Norsk Spaniel Klub ble dannet alt i 1935. I Norge er cocker spaniel den mest kjente av spanielrasene, men i den siste tiden har cavalier king charles spaniel vært mer populær. På verdesnbasis er imidlertid cockeren den mest populære av spanielene. Etter hvert som årene har gått har rasen blit stading mer «forfinet», og det har oppstått noen ekstremiteter og defekter som følge oppdretterens selektering i avlen.

Cocker spaniel er en av verdens mest populære hunderaser, og har vært det i mange, mange år. Dette er det ikke vanskelig å forstå med sin nette størrelse, sporty væremåte, glade gemytt og vakre utseende.