Dvergpuddel
Sammenlikne med:   

Dvergpuddel


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Dvergpuddel:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 172
Gruppe 9: Selskapshunder
Seksjon 2: Puddel
ANDRE NAVN: Caniche
 
STØRRELSE: Liten
VEKT: Hann: 3-7kg
Tispe: 3-7kg
HØYDE: Hann: 28-35cm
Tispe: 28-35cm
FARGE(R): Svart, hvit, grå, brun, rød og aprikos
PELSLENGDE: Krøllete
PELS: Tett
PELSSTELL: Mye
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Endel
 

Treff i DogLex

Dvergpuddel
Tamhund
[...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i realiteten en domestisert ulv som mennes...]
 

Puddelens opprinnelse er man uenige om, de stammer enten fra Tyskland, Russland eller Frankrike.

Puddellignende hunder har eksistert i flere hundre år og ble tradisjonelt benyttet som jakthunder på andefugler og vadefugler. Slike hunder ble tidligere også benyttet som hjelpere ombord på fiskebåter, der de hadde som oppgave å apporterte ting som var falt over bord. Det finnes tallrike kunstverk som viser puddellignende hunder fra 1400-tallet og framover.

Den helt nøyaktige opprinnelsen til puddel er ukjent, men de fleste er enige om at barbet er den mest dominate progenitoren i stamtreet. Mange mener også at også portugisisk vannhund inngår som et viktig element, men graden er uklar. Av fargemessige årsaker mener noen også at andre kjente vannapporterende hunderaser kan ha inngått.

Begge de to nevnte rasene er betydelig eldre enn puddel som typer, men minner ganske mye om storpuddel, som derfor regnes som den mest opprinnelige av puddelvariantene. Storpuddel ble i 1743 kalt caniche, noe som på fransk betyr tispe av barbet og sterkt understreker rasens opphav. Første gang puddel nevnes var i 1711. Benevnelsen er tysk og stammer fra det lavtyske verbet pudeln, som betyr plaske og henleder til denne hundens opprinnelig funksjon som vannhund.

Fram mot 1800-tallet ble så brabet og puddel gradvis skilt som separate som typer. Brabets karakter var mer utpreget brukshund, men puddelen ble populær på grunn av sine sosiale egenskaper. Den dag i dag finnes det fortsatt to grunnleggende avllinjer av storpuddel, ei såkalt utstillingslinje, og ei brukshundlinje (arbeidspuddel).

De mindre variantene nedstammer fra småvokste storpudler og krysninger med andre små hunder med lignende eksteriør og egenskaper, uten at det i særlig grad er kjent hvilke hunder som inngår. Det er imidlertid klart at bichon frisé har spilt en viktig rolle.