Portugisisk Gjeterhund
Sammenlikne med:   

Portugisisk Gjeterhund


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Portugisisk Gjeterhund:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 093
Gruppe 1: Bruks-, hyrde- og gjeterhunder
Seksjon 1: Fårehunder
ANDRE NAVN: Cão da Serra de Aires, Serra de Aires Mountain dog
 
STØRRELSE: Middels
VEKT: Hann: 12-17kg
Tispe: 14-18kg
HØYDE: Hann: 45-55cm
Tispe: 42-52cm
FARGE(R): Gul, kastanjebrun, fawn eller ulvegrå
PELSLENGDE: Lang
PELS: Rett eller lett bølget,middelsgrov u/underull
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: ja
AKTIVITET: Mye
 

Treff i DogLex

Portugisisk Gjeterhund
 

Denne rasen er en gjeterhund fra Portugal. I Norge kaller vi den derfor for Portugisisk gjeterhund, men det opprinnelige navnet er Cao da Serra de Aires. Det er en halv meter hund, og under all pelsen skjuler det seg en intelligent hundehjerne og en utholdende kropp, som sammen har et stort bruksfelt.

Dette er en rase du ikke ser hver dag, med mindre du bor i Portugal. Rasen har lang pels uten underull. Hårene er mellomgrove, slik som hos geiter. Pelsen er derfor lett å stelle, selv om det ikke ser slik ut. Det gjelder derimot ikke ved 9-15 måneders alder. Da slipper den nemlig valpepelsen, og det er mye jobb med børsting. Den bør da børstes hver dag, med mindre du ønsker et teppe av hår i huset. For en voksen hund holder det med gjennombørsting en gang i uken. Rasen forekommer i flere farger. ”Black and tan” er den vanligste, men det finnes også gul, ”fawn”, kastanjebrun, brungrå, grå og ulvegrå.

Den Portugisiske gjeterhunden er blitt formet av den skarpheten og ensomheten som rår på Alentejan-området. Rasen er livlig, meget intelligent, og gir et inntrykk av å være utholdende og oppmerksom. Den er veldig hengiven mot sin leder og familie. På grunn av mistilliten og den skye oppførselen den har til fremmede, er det viktig at oppdretter og eier sosialiserer hunden i tidlig alder. En godt sosialisert Portugisisk gjeterhund blir en eksepsjonell lagkamerat og en fin familiehund.

Disse hundene er gjeterhunder med kvalitet, og det gjør at de også passer godt til urbane aktiviteter som lydighet eller agility, i tillegg til gjeting. Dette er en hund som ikke tar til takke med å lufte seg ute på terrassen. Den trenger morsjon både fysisk og psykisk. Er du kun ute etter en selskapshund, er ikke dette rasen for deg.. Hunden er opprinnelig en arbeidshund, og trives også best med å bli brukt. De egner seg godt for, gjeting, lydighet og agility. De er raske, ivrige og intelligente, og kan derfor også oppnå gode resultater. Som gjeterhund ble den ikke bare brukt til gjeting av sau, men også storfe, gris og hest.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!