Portugisisk Gjeterhund
Sammenlikne med:   

Portugisisk Gjeterhund


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Portugisisk Gjeterhund:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 093
Gruppe 1: Bruks-, hyrde- og gjeterhunder
Seksjon 1: Fårehunder
ANDRE NAVN: Cão da Serra de Aires, Serra de Aires Mountain dog
 
STØRRELSE: Middels
VEKT: Hann: 12-17kg
Tispe: 14-18kg
HØYDE: Hann: 45-55cm
Tispe: 42-52cm
FARGE(R): Gul, kastanjebrun, fawn eller ulvegrå
PELSLENGDE: Lang
PELS: Rett eller lett bølget,middelsgrov u/underull
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: ja
AKTIVITET: Mye
 

Treff i DogLex

Portugisisk Gjeterhund
 

Denne hunden er for alt vi vet ihvertfall 100 år gammel. Portugisisk gjeterhund finner sitt opphav i de gamle gjeterhundrasene. Det kan du nesten se med det blotte øyet hvis du ser på raser som Briard, Bergamasco, Gos d’Atura o.l.

Navnet på rasen (Cao da Serra de Aires) kommer fra Monte da Serra de Aires, som er en gård like ved fjellet Serra i Alentejo i Sør-Portugal.

Forskere er ganske sikre på at rasen er en krysning mellom Briard og lokale fjellhunder. De tror det er brukt raser som likner Pyrenéisk gjeterhund og kanskje også Katalansk gjeterhund. Dette ble gjort på 1890-tallet av greven av Castro Guimarães, som eide Serra de Aires fjellet på den tiden.

De ble brukt som arbeidshunder i alle år, men det var først på 1930-tallet det ble skrevet en rasestandard. Hunden var fattige gjeteres høyre hånd i mange år, men på 1970-tallet var rasen nesten utryddet. Heldigvis fikk oppdrettere øynene opp for rasen, og den er nå på vei oppover igjen.

Rasen er nesten ukjent utenfor Portugal, men den rufsete hunden er et dyr med mange egenskaper, og er verdt mer internasjonal blest.