Polsk Mynde
Sammenlikne med:   

Polsk Mynde


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Polsk Mynde:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 333
Gruppe 10: Mynder
Seksjon 3: Korthårede mynder
ANDRE NAVN: Chart polski
 
STØRRELSE: Stor
VEKT: Hann: 25-40kg
Tispe: 25-40kg
HØYDE: Hann: 70-80cm
Tispe: 68-75cm
FARGE(R): Alle farger tillatt
PELSLENGDE: Kort
PELS: Stri og glatt
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Mye
 

Treff i DogLex

Polsk Mynde
Mynder
[...mynde (av norrønt mjór) betyr smal eller smekker, og er et uttrykk som benyttes for å beskrive en relativt homogen gruppe med hunder som opprinnelig v...]
 

Polsk mynde er også kjent som chart polski og stammer som navnet sier i fra Polen. Dette er en av de større myndene vi kjenner til, men akkurat hvor og når den oppsto har vært et tema for debatt i lang tid.

Polsk mynde tilhører de største myndene. Hannene kan bli omkring 70-80 cm i skulderhøyde, mens tispene er ca. 68-75 cm høye. Vekten ligger vanligvis på ca. 25-40 kg, avhengig av kjønn.

Polsk mynde er en stor, sterk og muskuløs hund med svakt rektangulær kroppsbygning. Den er større og kraftigere enn de fleste andre mynderasene. I sakte gange er denne rasen kjent for å gå i passgang, men når takten økes skal den gå over til diagonalgang. Karakteristisk er også at rasen snorer i langsomt trav.

En særegenhet er den svært tålige huden disse hundene har. Den sies å være langt sterkere enn for andre vestlige mynder, som lett får rift og flenger. Også pelsen i seg selv er spesiell, i og med at hårene er meget hårde (strie) og glatte (ikke rue). lengden kan variere noe og er gjerne litt lengre ved skulderene, bak på lårene og på undersiden av halen. Alle farger er tillatt, også kombinasjoner.

Rasen ble opprinnelig brukt til hetsjakt på hare, rødrev og ulv i hardt klima og vanskelig terreng, men i våre dager er den først og fremst en hyggelig og spesiell familie- og utstillingshund. I middelalderen jaktet man gjerne fra hesteryggen, gjerne med et helt kobbel av hunder. Ofte benyttet man også jaktfalk. Hetsjakt er imidlertid ikke lenger tillatt i Polen.

Rasen er også kjent for å ha gode vaktegenskaper og har vært benyttet som vakthund gjennom lang tid.

Rasen regnes som selvstendig og noe reservert overfor fremmede, i større grad enn mynder flest. Overfor familien og dens nærmeste venner regnes den derimot som både tolerant, mild og hengiven. Rasen er nøysom i maten, i likhet med de fleste mynder.

Rasen er meget sjelden utenfor hjemlandet.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!