Boerboel
Sammenlikne med:   

Boerboel


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Boerboel:
FCI: Ikke anerkjent av FCI
Hvordan kan en hund stå her som ikke er anerkjent av FCI
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Foundation Stock Service (FSS)
Each of the following breeds has been accepted for recording in the AKC Foundation Stock Service®. The AKC provides this service to allow these purebred breeds to continue to develop while providing them with the security of a reliable and reputable avenue to maintain their records. FSS® breeds are not eligible for AKC registration. Several of the FSS breeds are approved to compete in AKC Companion Events. To review the complete list of breeds approved to compete in companion events, click here. Contact information is available for a majority of the Foundation Stock Service® breeds. The AKC does not recommend one club over another. None of the clubs are affiliated with the AKC at this time (except for the coonhound national breed clubs).
ANDRE NAVN: Bondens store hund
 
STØRRELSE: Gigant
VEKT: Hann: 50-75+ kg
Tispe: 40-60kg
HØYDE: Hann: 60+ cm
Tispe: 55-69cm
FARGE(R): krem hvit, gulbrun, rødbrun, brun, piebald, brindel
PELSLENGDE: Kort
PELS: Glatt og tett
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Endel
 

Treff i DogLex

Boerboel
Molosser
[...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff og dogge, selv om begrepet molosser fa...]
 

Boerboel (Bondens store hund) er en stor og sterk vokterhund med et mektig og imponerende vesen. Sunn og frisk i bevegelsene, nærmest atletisk. Muskulaturen er velutviklet og hunden har en flott symetri.

Overfor sin familie er Boerboelen svært trofast og lydig. Dette er en intelligent hund som nærmest ‘leser’ dine følelser. Føler du deg truet, vil hunden prøve å finne ut hvorfor. Boerboel er en hund uten frykt. Den er selvsikker og den elsker jobben sin, nemlig det å vokte.

FCI har ikke anerkjent Boerboel som rasegodkjent i FCI-systemet.

Boerboelen er en rask, bevegelig og atletisk mastiff, mer som mastiffene fra gammelt av. Ovenfor sin familie er Boerboelen en myk hund. Den er intelligent og lettdressert. Inne er de svært rolige, men utendørs er de aktive og de elsker å leke. Boerboelen holder seg tett til sin familie og er aldrig langt unna. Det forekommer sjelden at de stikker av gårde, noe som er svært behagelig når man er ute i skog og mark. Forklaringen på det ligger i at de gamle Sør-Afrikanske Boerne (bøndene) skjøt alle de hundene som viste tendenser til å søke ut i bushen, da de mente at skulle hundene kunne forsvare sin familie måtte de holde seg tett ved.
De tåler varme bedre enn de fleste, men med sin tette pels og tykke hud tåler de kaldt klima mye bedre en man kunne forvente. Boerboelen er en sunn hund, med en normal levetid på 12 til 15 år er den uten sammenlingning den av mastiffene som lever lengst.

Boerboelen er pålitelig, lydig og intelligent, med sterkt vakt instinkt. Den er selvsikker og fryktløs.
Totalt sett kan man si at Boerboelen egner seg godt som familie- og vakthund.

Når det gjelder utseende, så er hodet det som gir Boerboelen sitt viktigste karaktertrekk. Det er kort, bredt og nærmest firkantet. Kinna er velfylte og godt muskulerte. Ørene er V-formet og av medium størelse. De er ganske vide og ørene henger ned når hunden er avslappet. Når en Boerboel viser interesse står ørene opp, og de danner en rett linje med toppen av hodet. Snute og øyelokk er godt pigmenterte, og fargen skal være sort. Øynene står plassert med et godt mellomrom fra hverandre, og fargen er brun. Men kan variere i nyanse så lenge fargen på øynene er mørkere enn pelsens farge. Nesebenet skal være mellom 8-10 cm langt. Det ligger parallelt med hodeskallens vinkling. Nesebenet er bredt og det buer litt i forkant. Kjvenen er dyp og bred, også det buer litt i forkant. Leppene henger løst, de er kraftige og kjøttfylte, og de henger nedover underleppene, men ikke lavere enn selve underkjeven. På innsiden av leppene finner man et perfekt saksebitt av hvite, kraftige tenner. 42 stk i alt.

Nakken er kraftig og av middles lengde. Den er festet godt til hodet og vider seg ut etterhvert som man nærmer seg hundens skulderparti. Her sitter nakken festet høyt.Boerboelen har løst nakkeskinn/pels som strammer seg inn mellom forbena. Totalt sett kan man si at hode, nakke og skuldre utgjør en enhet.

Ryggen til en Boerboel er bred, kraftig og velmuskulert. Topplinjen er rett og med forholdsvis korte ledd. Kroppen buer forsiktig mot ledda. Rompa er kraftig og bred. Den har en bakpart som er sterk og fast, men selvfølgelig i proposisjoner med resten av kroppen. Boerboelen har et velutviklet frasprang. Musklene er brede og dype i låret. Sterke faste knær som er korrekt vinklet, store tredeputer som peker fremover og mørke, buede negler.

Halen til en Boerboel sitter festet høyt, den er rett, men med en svak bue som peker oppover. Lange haler er akseptert, men ønskelig er en kort hale på 3 ledd.

Et kraftig og muskuløst brøst er et kjennetegn hos Boerboelen. Det er bredt og det har god dybde mellom bena. Skuldre og overarmer viser tydlige tegn på kraftfull muskelmasse. Forbena står i en perfekt vertikal stilling. De er sterke og kraftige, med store labber (større enn på bakbena). Også her er tredeputene kraftige. Brune negler i svak bue.

Huden er tykk, den sitter løst og er pigmentert. Rynker opptrer i moderate mengder. Kort, glatt pels med godkjente farger : Kremhvit(gul), gulbrun, rødbrun, brun og brindle. I senere tid har også fargene piebald (hvit grunnfarge) og powder blitt godkjent.

For hannene er det en minimumshøyde på 60 cm, men det er ingen maximumshøyde. Hannene har en idealhøyde på 66 cm (skulder) og vekten ligger på 50-75+ kg. Tispene derimot varierer mellom 55 og 69 cm’s høyde.Tispene har en idealhøyde på 61 cm (skulder) og vekten ligger på 40-60 kg.

Når det gjelder helse, så er Boerboel en veldig frisk og sunn hunderase. Den har et langt livsløp, hele 12-15 år. Men det er registrert hunder som har blitt både 16 og 18 år. Selvfølgelig så er dette basert på et sunt og friskt hundehold.

Fra Fredheims Boerboel:

Temperament

Boerboelens temperament er dens viktigste karakteristikk. Sør - Afrikanerne beskriver den som den eneste rasen i verden, som er avlet frem med ett formål: Til å stå vakt og beskytte!

En Boerboel skal aldri suttre eller knurre når den blir irettesatt. Hvis den gjør det; Selg den som hvilken som helst annen hund, men kall den aldri en Boerboel! Mennesker kjøper Boerboelen pga dens temperament, og det bør være dens viktigste egenskap. Han skal være din beste venn, han må kunne lese dine tanker, han må kunne føle når du føler deg truet, og vite innstinktivt om du godkjenner en fremmed eller ikke. Han må føle når du er redd, og fortelle deg med ett dypt, trøstende brøl: Jeg er her, med mitt liv, jeg vil beskytte deg!

Skulle du tillate at han angriper, vil han brøle som en løve, og kjempe uten tanke på sin egen sikkerhet. Han er en barneelsker, og en fremragende lekekammerat. Han er ingen en - mannshund, men han vil elske og beskytte alle familiemedlemmer likeverdig. Hele familien er hans for å elske, og til å beskytte fra enhver fare!

Sør - Afrikanerne elsker å fortelle historier om deres Boerboeler, som vandrer med barna på markene om dagen, for å beskytte dem og kveg mot alle farer, og om hvordan den må fange en hare til deres lunsj. Om kvelden ligger han ved bålet med sin familie, klar til å beskytte dem mot enhver fare som lurer i natten. Med få ord; Dette er en mirakel hund!

Disse ordene trenger på mange måter en nærmere forklaring, mye pga at Boerboelen i Europa lever under helt andre vilkår. Boerboelen er en fantastisk hund, med et fantastisk temperament, men på ingen måte en mirakel hund! Den er ikke født ferdig programert til bare å begå gode handlinger, eller lese sin eiers tanker. Den har ingen knapper til å styre ham. Den er på ingen måte en maskin du kan skru av og på! Han er en hund av kjøtt og blod, ett levende vesen, og han trenger opplæring! Han trenger å få innføring i ulike regler fra tidlig alder, og det er viktig å forstå grunnleggende hundespråk for å forstå hvordan han tenker. Les videre, før du bestemmer deg for om DU vil ha en Boerboel!

Boerboelen er først og frenst en vakthund, så da trenger den et område å vokte over. Dette er ikke en hund som skal holdes i en liten leilighet, eller et hus uten hage. En liten tur til dagen dekker ikke en Boerboels behov for mosjon!

Han er en meget god familiehund, men kan være reservert overfor fremmede og i ukjente situasjoner. En Boerboel blir normalt sett voksen i 2 års alder for tisper, mens en hanhund normalt sett blir regnet som voksen i 3 års alder. Dette betyr at Boerboelen når puberteten når de fleste andre hunder begynner å vise voksen adferd. Som valp er Boerboelen omgjengelig og lettdressert. Dette har ført til at mange Boerboel - eiere har tatt lett på den videre opplæringen, for så å oppdage at hunden uten en tilsynelatende logisk forklaring, blir sta, dominant, redd og uhandterlig. Dette er ingen grunn til å få panikk, gi din Boerboel tid til å vokse - og dette vil gå over!

Boerboelen er ingen hund som elsker travle gater, eller kjøpesentre, han liker ikke vindu - shopping! En kan selvfølgelig trene en Boerboel til å vant med disse situasjonene, men de vil aldri bli blandt hans favoritter - og i lengden vil det kanskje bli å be om problemer.

En Boerboel trenger å bli sosialisert, men ikke på den harde måten. Dette betyr at en ikke må tvinge han til å gjøre ting han missliker, ved å tvinge ham med makt.
Gi ham selvtillit, vis at det ikke er noen fare, og han vil gjøre det av respekt for sin herre! Ikke bruk vold mot en Boerboel, det vil ødelegge relasjonen mellom deg og din Boerboel, relasjonen er det viktigste båndet mellom hund og eier: Et bånd av tillit, gjensidig respekt og hengiven kjærlighet!

Vær konsekvent i din opplæring! Lag regler og hold deg til dem. Ikke la hunden lage reglene i ditt hjem! En Boerboel er en hund, som forstår hunders sosiale språk; Altså må eieren være en ALFA hund, den udiskutable leder! Så for å være en Boerboel - eier, må du være i stand til å forstå grunnleggende hundespråk, for å kunne være i stand til å etablere en god relasjon mellom deg og din Boerboel!

Til slutt bør du spørre deg selv følgende:
Vil jeg virkelig ha en hund? Hva forventer jeg av en hund, og hva kan jeg tilby en hund for å forbedre dens liv? Vil jeg ha en hund til å gå turer i byen, i parker, for agility, eller jakt? Velg da ikke en Boerboel!
Vil jeg ha en familiehund, en lojal venn - som vil beskytte meg, min familie og eiendom når det trengs? Har jeg nok plass til en stor hund og er jeg villig til å bruke masse tid på å skape en god relasjon mellom meg selv og en hund, og gi hunden et godt hjem?

Begynn først da å lete etter en god oppdretter, en du føler du kan stole på, som avler pga kjærligheten til rasen og ikke bare for pengenes skyld, en oppdretter som vil være der for deg og din hund - hvis det skulle dukke opp problemer.

SABBA mener at en friskt temperament i en frisk hund, er den viktigste kvaliteten ved en Boerboel. Dette, og flere andre grunner, er årsaken til at de foretrekker at rasen ikke blir offisielt godkjent av FCI. Ved å bare gi utstillte hunder, med godkjent resultat, godkjenning for avl - føler SABBA at det er en viss kontroll over rasens fremtid. Hunder med uregjerlig temperament vil utelukkende bli utelukket fra videre avl. Det unike Boerboel temperamentet er ikke diskutabelt!!

Ta kontakt med din lokale SABBA - kontakt hvis du trenger hjelp, eller er i tvil om noe av dette! NorBoerboels Finn Gjetanger er SABBA - kontakt i Norge,en kan gå inn på www.boerboel.no for mer informasjon. Andre nyttige Boerboel - sider, finner du under linker .Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!