Russisk Tsvetnaya Bolonka
Sammenlikne med:   

Russisk Tsvetnaya Bolonka


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Russisk Tsvetnaya Bolonka:
FCI: Ikke anerkjent av FCI
Hvordan kan en hund stå her som ikke er anerkjent av FCI
ANDRE NAVN: Russkaya tsvetnaya bolonka, Barevny Bolonsky Psik
 
STØRRELSE: Toy
VEKT: Hann: 3-4kg
Tispe: 3-4kg
HØYDE: Hann: 24-26cm
Tispe: 24-26cm
FARGE(R): Alle farger unntatt hvit og flekket
PELSLENGDE: Lang
PELS: Tett, tykk, samtig, myk og smidig
PELSSTELL: Endel
ALLERGI: Lite
AKTIVITET: Endel
 

Treff i DogLex

Russisk Tsvetnaya Bolonka
 

Det er egentlig ingen som vet Bolonkaens opphav, men den Italienske Bolognese og den Franske Bichon à Poil frisè sies ofte er Bolonkaens bakgrunn. Bolognese-hundene som er små hvite selskapshunder var svært populære blandt høyere klasser i Frankrike. De var populære gaver hos tsaren sitt hoff og den russiske adelen, som hadde en tett forbindelse med fyrstehuset i Frankrike.

Fordi det ikke kom flere avlsdyr, oppstod det etter hvert en egen rase med spesielle kjennetegn. Det utviklet seg små hunder med krøllete pels, ikke ulik dagens Bichon à Poil Frisè, men mye mindre. Rasen ble kjent som Franzuskaya Bolonka (fransk kosehund). Fordi monarker alltid hadde satt pris på hunder og avlet med stor omtanke, ble disse hundene veldig populære og verdifulle gaver:

Stamhunder fra nåværende Bolonka Zwetna kom til Russlamd allerede før Napoleon`s tid og var da kjent som French Bolonka: Hundene gikk desverre ikke fri for de historiske begivenhetene, og ble drept i likhet med sine eiere fra tsarens hoff og adelen. Bare noen få overlevde, og de ble gjemt of tatt vare på av hundeelskere.

Etter 2. Verdenskrig utviklet det seg en voksende interersse for hunderaser; og det var nesten umulig å importere hunder fra andre land under Sovjetreimet. På begynnelsen av 1950- tallet begynte de som avlet fram hunder i Russland, der de krysset franzuskaya Bolonka som er hvit, med andre små fargede hunder. Fra disse kryssningene stammer Tsvetnaya Bolonka og har siden 1966 blitt offesielt avlet fram.

Etter hvert utviklet Tsvetnaya Bolonka seg til en egen hunderase, og er en fargevariant av Franzuskaya Bolonka: Den har utviklet seg over tid og utbredt seg i Russland og i andre land i den tidligere Sovjetunionen.

Standaren til Tsvetnaya Bolonka ble i 1997 godkjent av "Russisk Kynological Federation" (RFK)

og "Russiske FCI-toppklubben". Hunder som blitt importert fra Russland de siste årene, har allerder stamtavler fra russiske FCI.

Tidligere var Tsvetnaya Bolonka ( også kjent som French Bolonka og Franzuskaya Bolonka) en russisk rase, men ble 6.juli 1997 kjent som Italiensk Bolognese. På en russisk utstilling i 1997, så en italiensk FCI-ekspert de små hvite Franzuskaya Bolonka og betegnet dem som Bolognese med topp kvalitet: Deretter ble de hvite Bolonka tilknyttet rasen Bologneses, og stamtavlene ble endret og fikk offesiel godkjenning fra FCI.

Historisk sett er ikke Russland kjent for miniatyrhunder, primært fordi bønder ikke kunne nytte seg av selskapshunder. Stamhunder til Tsvetnaya Bolonka kom nok til Russland allerede for Napoleon og var kjent som French Bolonka . De hvite små selskapshunder var populære gaver hos den Russiske adelen, og den tette forbindelsen med fyrstehuset i Frankrike førte French Bolonka til landet. Disse hundene var grunnlaget for dagens Tsvetnaya Bolonka. Hundene gikk ikke fri for historiske begivenheter og ble i likhet med siden eierer i adelen og tsarfamilien drept og bare få overlevde. Etter andre verdenskrig utviklet det seg en økende interesse for hunderaser og miniatyrhunder.

På begynnelsen av 1950-tallet ble franske Bichon/ Bolonka Franzuska (fra 6.juli 1997 er de kjent som Italiensk Bolognese) krysset med forskjellige raser som lhasa- apso, Toy puddel, Shih-Tzu, franske bolognese, Pekigneser, samt noen blandingshunder med krøllete pels. Det utviklet seg en ny hunderase, Tsvetnaya bolonka en fargevariant av Bolonka Franzuska. I 1997 formulerte Russland en rasestandard og samme år godkjente den russiske FCI-toppklubben (RKF) tsvetnaya bolonka som nasjonal rase. Rasen er ikke ennå internasjonalt godkjent av FCI og er heller ikke godkjent i NKK. I Norge ble rasen introdusert i 2005 etter at en tysk oppdretter av rasen flyttet til landet. I Tyskland blir rasen betegnet som Bolonka Zwetna.

Er rasen godkjent?
Tsvetnaya Bolonka er en rase som ikke er godkjent av Norsk kennel klubb (NKK). Rasen er heller ikke godkjent internasjonalt i Fédération Cynologique Internationale( FCI). FCI er en er en organisasjon bestående av 80 land som har som formål å fremme og beskytte kynologien til renrasede hunder som hver har sin rasestandard. FCI er ikke ansvarlig for rasestandarder, men danner en felles samarbeidsplattform for de nasjonale kennelkubbene som selv står ansvarlig for rasestandardene til de enkelte lands nasjonale hunderaser. Russland er RTB`s hjemland, rasestandarden finner du på egen fane i sidemenyen.

 I noen land har man godkjent rasen nasjonalt i medlemmsland som er tilknyttet FCI. Dette gjelder følgende land:


Litt mer om disse landene og registreringen av rasen:

    1991 ble Bolonka Zwetna i Tyskland godkjent i alle klubber som er tilknyttet The Union Cynologie International (UCI). FCI – toppklubben i Tyskland (VDH) vil ikke godkjenne Bolonka Zwetna før rasen er godkjent i internasjonale FCI.

   1997 formulerte Russland en rasestandard og samme år godkjente den russiske FCI- toppklubben (RKF) Tsvetnaya Bolonka som nasjonal rase. Rasestandarden finner du også på denne siden. I Russland jobber man videre med avl og å oppfylle de premissene som kreves for at rasen skal få en foreløpig godkjenning av FCI.
 
   Også FCI- toppklubben i Tsjekkia har godkjent Tsvetnaya Bolonka som nasjonal rase. Den blir avlet der under betegnelsen ”barevny bolonsky psik” (farget Bolognese).

Slovakiske kennelklubben ( FCI tilhørighet) godkjente rasen i 2005 under navnet
BOLONSKÝ PSÍ FAREBNÝ.

  I 2003 godkjente  FCI-toppklubben i Luxembourg russiske Tsvetnaya Bolonka nasjonalt.

    I USA jobber bolonka klubben TBCA seriøst med å få godkjent Tsvetnaya Bolonka hos den Amerikanske Kennel Klubben. AKC er ikke medlem i FCI men jobber tett sammen med dem.

I 2007 ble rasen godkjent i Sverige som første land i Skandinavia.

Først i 14. mars 2013 er den opptatt i gruppe 9 av NKK.