Dobermann
Sammenlikne med:   

Dobermann


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Dobermann:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 143
Gruppe 2: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Seksjon 1: Pinschere og schnauzere
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Working
Dogs of the Working Group were bred to perform such jobs as guarding property, pulling sleds and performing water rescues. They have been invaluable assets to man throughout the ages. The Doberman Pinscher, Siberian Husky and Great Dane are included in this Group, to name just a few. Quick to learn, these intelligent, capable animals make solid companions. Their considerable dimensions and strength alone, however, make many working dogs unsuitable as pets for average families. And again, by virtue of their size alone, these dogs must be properly trained.
ANDRE NAVN: Dobermann Pinscher
 
STØRRELSE: Stor
VEKT: Hann: 35-45 kg
Tispe: 30-40 kg
HØYDE: Hann: 68-72 cm
Tispe: 63-68 cm
FARGE(R): Sort eller brun med tan
PELSLENGDE: Kort, Ingen underull
PELS: Kort, glatt
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Mye
 

Treff i DogLex

Dobermann
Pinschere
[...pinschere er en liten gruppe med tamhunder som opprinnelig ble avlt fram som såkalte stallhunder og gårdshunder. hundene i denne gruppen varierer i da...]
Stallhunder
[...stallerhunder var en type brukshunder som ble mye benyttet i europa før andre verdenskrig. stallhunder var gjerne mellomstore hunderaser, som pinscher...]
Vakt- og vokterhunder
[...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder, men også en hu...]
 

Dobermann ble opprinnelig avlet frem som ren vakthund, som voktet hjem, flokk og eiendeler. Idag er den en god selskaps- og familiehund. Dobermann er arbeidsvillige, og må få dekket behovet sitt for mosjon og aktivisering for å ha det bra.

Dobermann er en kvadratisk, muskuløs og velproporsjonert stor hund med kort glatt sort eller mørk brun pels med karakteristiske brune (tan) markeringer. Ingen underull. Før i tiden hadde gjerne denne hunden kupperte ører og hale, men dette er ikke lenger tillatt i Norge. Hannhunder veier gjerne 40-45 kg og blir ca. 68-72 cm i skulderhøyde. Tispene veier gjerne ca. 32-35 kg og blir ca. 63-68 cm i skulderhøyde.

Hodet er langt, tørt og kraftig, noe kileformet og har høyt ansatte hengende mellomstore ører. Halsen er relativt lang, tørr og muskuløs. Kraftfullt frambryst og godt utviklet brystkasse. Kort, men kraftig rygg. Opptrukket buk og godt avrundet kryss. Halen er middels lang, høyt ansatt og tynn. Lemmene er kraftfulle med godt definerte haser. Korte kompakte labber.

Dobermann ble opprinnelig avlet fram som en såkalt schutzhund, men den har hele tiden også vært regnet som en ypperlig brukshund, og da spesielt som vakthund og politihund. I senere år har den også blitt en stadig mer populær familiehund og utstillingshund.

Dobermann har ikke vært regnet som en god familiehund, men dette er i ferd med å endre seg. Siden begynnelsen på 1990-tallet har rasen fått et markant bedre gemytt, takket være bevisst avl på slike egenskaper. Den er fortsatt kjent for å være dominant overfor andre hunder, men ikke i samme grad som tidligere. Doberman er ingen typisk rase for nybegynnere, men vil trolig utgjøre en ypperlig familiehund for erfarne og bevisste hundefolk.

Som hund er den impulsiv, livlig, modig, energisk og voktsom. Den trenger en tydelig leder, klare grenser og strikt, men tålmodig dressur. Dobermann trenger en god del mosjon og oppgaver for å trives maksimalt. Den regnes som lettlært og svært lojal.

Dobermann er kjent for å ha et dårlig utviklet kroppsspråk, noe som ofte har ført denne hunden opp i konflikter med både andre hunder og mennesker. Egentlig er det en rolig og emosjonell hund som ikke oppsøker bråk, men som heller ikke rygger vekk fra det om det kommer.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!