Kaukasisk Ovtcharka
Sammenlikne med:   

Kaukasisk Ovtcharka


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Kaukasisk Ovtcharka:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 328
Gruppe 2: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Seksjon 2: Molosser
ANDRE NAVN: Caucasian Ovzarka
 
STØRRELSE: Stor
VEKT: Hann: -
Tispe: -
HØYDE: Hann: Fra 65 cm
Tispe: Fra 62 cm
FARGE(R):
PELSLENGDE: Kort/Middels/Lang
PELSSTELL: Middels
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Middels
 

Treff i DogLex

Kaukasisk Ovtcharka
Molosser
[...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff og dogge, selv om begrepet molosser fa...]
Ovtcharka
[...ovtcharka betyr gjeterhund og peker til ulike sentralasiatiske hunderaser med vokterhundegenskaper. * kaukasisk ovtcharka (kav...]
Vakt- og vokterhunder
[...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder, men også en hu...]
 

Kaukasisk Ovtcharka er den Russiske nasjonalhunden. Den stammer fra den tidligere Sovjetunionen. KO er en urrase og i tusener av år har gjetere brukt KO til å vokte buskapen mot rovdyr. I landsbyene sørget Kaukasisk Ovtcharka for at kvinnene, barna og hjemstedene var trygge. Den har et utpreget forsvarsinstinkt og kan være veldig beskyttende ovenfor de den betrakter som ”sine”, det være seg flokken eller familien.

Man må gjøre seg fortjent til en KO’s tillit, men har man først fått den, så er KO verdens mest lojale hund.
Den Kaukasiske Ovtcharka er den vokterhundrasen som mest effektivt vokter sau og annet bufe mot rovdyr. I de senere år har typen husdyrhold og infrastrukturen i mange land ført til at behovet for en slik vokter har avtatt og nye bruksområder har oppstått slik det har for de fleste hunderaser. Som vokterhund bør valpen preges tidlig på flokken, og hundens eier bør sette seg grundig inn i hvilke struktur voktingen skal utføres under, slik som inngjerding, patrjulering etc.

Rasen er super som turkamerat med eller uten kløv og pulk. Som vakt og gårdshund er den også mye brukt rundt om i verden, samtidig som den har stigende popularitet som selskaps- /kompis-hund og til dels familiehund.

Hvem passer de for?
Rasen passer for hundeeier med en god hundeerfaring fra før, som bor på egnet sted, og som er villig til å sosialisere valpen grundig.
Kaukasisk Ovtcharka passer for de som trenger vokterhund eller en vakthund. Den trenger en konsekvent, fast og rettferdig eier.

Er det spesielle krav til miljø?
Ja. En Kaukasisk Ovtcharka passer ikke som byhund, eller i leilighet. Man bør ha tilgang til sikre områder hvor den kan mosjoneres. Den er veldig glad i barn, og i familien og flokken sin, men er ikke passende for familier som bor i tettbebygde strøk.

Lydighet.
Den vil gjerne gjøre eieren fornøyd og innlæring av sitt, dekk, stå osv. går greit. En KO er selvstendig, og det ser man ved for eksempel innkalling - den må ofte få gjøre seg ferdig med ærendet sitt først, og så kommer den.

Sosialisering/miljøtrening.
Får man en Kaukasisk Ovtcharka valp i huset, bør man på forhånd ha tenkt nøye igjennom hva man forventer at den skal tolerere av besøkende (to og evnt. firbente), og i hvilket miljø hunden skal fungere. Det er uhyre viktig å sosialisere og trene på disse situasjonene fra valpen er liten. Mangel på sosial struktur kan medføre uønsket aggresjon ovenfor mennesker og dyr.

Med riktig trening, kjærlig og konsekvent behandling er KO en trofast og super lojal venn.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!