Sarplaninac
Sammenlikne med:   

Sarplaninac


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Sarplaninac:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 041
Gruppe 2: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Seksjon 2: Molosser
STØRRELSE: Stor-kjempestor
VEKT: Hann: 35-45 kg
Tispe: 30-40 kg
HØYDE: Hann: 56-62 cm
Tispe: 54-60 cm
FARGE(R): Ensfarget
PELSLENGDE: Langhåret
PELSSTELL: Middels
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Middels
 

Treff i DogLex

Sarplaninac
Molosser
[...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff og dogge, selv om begrepet molosser fa...]
Vakt- og vokterhunder
[...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder, men også en hu...]
Vokterhunder
[...vokterhunder kalles også buskapshunder og er tradisjonelt store hunder som skal passe på beitende husdyr, eiendommer og løsøre. slike hunder rekrutter...]
 

Sarplaninac (Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac) er en stor molosser med opprinnelse fra fjellstrøkene mellom Kosovo og Makedonia, der den har fungert som vokterhund i århundrer.
Sarplaninac er en stor molosser med kraftig 7-12 cm lang pels rundt maken. Kroppen er svakt rektangulær i formen og har en velproporsjonert kraftig benstamme.

Rasestandarden hevder at hannene skal veie 35-45 kg og tispene 30-40 kg, men det finnes hunder som kan veie 60 kg eller mer og være rasetypiske og harmoniske. Normal vil skulderhøyden være omkring 56-62 cm hos hanner og 54-60 cm hos tisper som følger standarden, men det finnes mange eksempler på hunder som blir 80 cm. Det hevdes at gjennomsnittshøyden er cirka 66 cm, men idealhøyden i følge standarden er henholdsvis 62 cm for hanner og 58 cm for tisper.

Pelsen er lang og ligger nærmest flatt inntil kroppen. Underulla er kort, tett og fin. Hode, ører og framsiden av bena har kort pels.

Pelsfargen kan variere, men den skal være ensfarget. Mest ønskelig er jerngrå eller mørk grå med ulvesjatteringer, men alle farger tillates (fra hvit til nærmest sort). Flekker og hvite tegninger ikke tillatt. Pigmenterte hunder kan ha små hvite tegninger på bryst og tærne, men dette er ikke ønskelig. Den øverste del av hodet, halsen og kroppen har en mørkere nyanse som toner ut i skittenhvit eller gulgrått nedover bena. Overgangene skal være gradvis og må ikke gi inntrykk av en flerfarget eller flekkete pels.


Sarplaninac har vært avlet for å passe på kveg og er en ypperlig vokterhund, som også godt kan tilpasses vokterformål for andre husdyrarter. Den utgjør også en god vakthund og kan godt brukes som både kløvhund og trekkhund. Den regnes som arbeidsvillig og utholdende og tåler godt både kulde og varme.


Sarplaninac regnes som en rolig og selvstendig hund med et sterkt vokterinstinkt. Den er modig og uredd og kan være svært beskyttende ovenfor familiemedlemmer (spesielt i mangel av husdyr å passe på). Den passer derfor best som brukshund, men den blir en snill og god familiehund for folk som ellers trenger en slik hund og har erfaring nok til å håndtere den. Den bør imidlertid ikke velges som famliehund alene. Pelsen trenger jevnlig vedlikehold.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!