Shar Pei
Sammenlikne med:   

Shar Pei


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Shar Pei:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 309
Gruppe 2: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Seksjon 2: Molosser
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Non-Sporting
Non-sporting dogs are a diverse group. Here are sturdy animals with as different personalities and appearances as the Chow Chow, Dalmatian, French Bulldog, and Keeshond. Talk about differences in size, coat, and visage! Some, like the Schipperke and Tibetan Spaniel are uncommon sights in the average neighborhood. Others, however, like the Poodle and Lhasa Apso, have quite a large following. The breeds in the Non-Sporting Group are a varied collection in terms of size, coat, personality and overall appearance.
ANDRE NAVN: Kinesisk kamphund
 
STØRRELSE: Mellomstor
VEKT: Hann: 18-25 kg
Tispe: 18-25 kg
HØYDE: Hann: 44-51 cm
Tispe: 44-51 cm
FARGE(R): sort,tan brun,beige,gulbrun
PELSLENGDE: svært kort
PELS: ekstremt stiv
PELSSTELL: Svært mye
ALLERGI: Noe
AKTIVITET: Endel
 

Treff i DogLex

Shar Pei
Ekstremavl
[...ekstremavl er avl på ekstreme egenskaper, i den hensikt å forsterke bestemte fysiologiske eller psykologiske uttrykk (effekter) hos bestemte individer...]
Moderne hundeavl
[...moderne hundeavl, også kalt hundeavl og hundeoppdrett, er en form for raseavl som begynte i england på begynnelsen av 1800-tallet og var et produkt av...]
Molosser
[...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff og dogge, selv om begrepet molosser fa...]
Tamhund
[...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i realiteten en domestisert ulv som mennes...]
Vakt- og vokterhunder
[...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder, men også en hu...]
 

Shar Pei kalles også kinesisk kamphund og er en kompakt, mellomstor molosser med kamphundrøtter som stammer fra Kina. Det finnes imidlertid også en liten variant (ca. 7,5 kg) av rasen, men denne er ikke anerkjent av FCI for øyeblikket.

Shar pei betyr sand hund.
Dette er en god vakthund med et svært uvanlig utseende. Som valp er den en ball av rynkete hud, men rynkene forsvinner med alderen.
Denne rasen har sin opprinnelse som kamphund. Et kjennetegn er huden som
kjennes ut som sand og det er fordi det skulle være ubehagelig for en angriper, den har også masse rynker for at angripere bare skulle få tak i hud, sånn at de indre organene ble skånet.
Annet kjennetegn er den blåsvarte tunga. Man trodde at den holdt onde ånder borte når hunden bjeffet. I følge legenden gjorde den hunden skremmende.
Den er veldig revirbevist, så den er bra som vakthund. De ble avlet frem for sine aggresive trekk. I dag er den en selskapshund, og de er nå avlet og trent opp til det, men de har en aggresivitet av natur.
De trenger moderat mosjon og passer både på landet og i byen.
I hudfoldene samles det i blant bakterier, så de må vaskes med jevne mellomrom. Røyter gjør de ikke og det er et stort pluss for mange.
Man må starte tidlig med å trene hunden til å omgås barn og fremmende. En erfaren hundeier eller trener anbefales da denne hunden er veldig følsom, gjør man en feil vil den huske den feilen lenge og reagere negativt på den. Man må være forsiktig og kjenne seg frem til hundens personlighet.Ikke gå for fort frem med den, godsnakke med den til den tillater deg å gå litt lenger når det gjelder å gjøre den mindre følsom-og venne den til å ha fremmende eller andre hunder hjemme. Den er ikke spesielt glad i små barn men den er meget lojal og glad i sin familie.


Hunderasen har i Kina vært benyttet til såvel kamphund og vakthund, som til jakthund på villsvin og vokterhund for bufe. Man kan derfor slutte at den en gang i tiden må ha vært allsidig, og det er ingen ting som peker mot at den ikke fortsatt skulle være nettopp det.

Shar pei passer nok allikevel best som familiehund, men den har også en rekke egenskaper som brukshund. Den vil naturlig bli en god vakthund og kan godt brukes som kløvhund, men da må man ta hensyn til at hudfoldene som gjerne finnes utover ryggen kan skape problemer og sårskader. Forøvrig kan den brukes til en rekke former for hundesport, samt som utstilllingshund.

Shar pei skal være en ypperlig familiehund, men den er ofte svært dominant ovenfor andre hunder. Den trenger derfor tidlig dressur og mye sosialisering med andre hunder i tidlig alder. Den passer derfor også best som familiehund for folk med erfaring. Som familiehund er den gjerne rolig, nærmest makelig anlagt, og lojal. Den skal være svært flink med barn, men som alle rovdyr skal man aldri la den omgås barn uten tilsyn fra voksne. Rasen trenger ellers daglig mosjon.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!