Tibetansk Mastiff
Sammenlikne med:   

Tibetansk Mastiff


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Tibetansk Mastiff:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 230
Gruppe 2: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Seksjon 2: Molosser
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Working
Dogs of the Working Group were bred to perform such jobs as guarding property, pulling sleds and performing water rescues. They have been invaluable assets to man throughout the ages. The Doberman Pinscher, Siberian Husky and Great Dane are included in this Group, to name just a few. Quick to learn, these intelligent, capable animals make solid companions. Their considerable dimensions and strength alone, however, make many working dogs unsuitable as pets for average families. And again, by virtue of their size alone, these dogs must be properly trained.
ANDRE NAVN: Do-khyi, Tsang-khyi
 
STØRRELSE: Gigant
VEKT: Hann: 80-85 kg
Tispe: 55-60 kg
HØYDE: Hann: minimum 66 cm
Tispe: minimum 61 cm
FARGE(R): Kullsort, blågrå, gulbrun, rødbrun
PELSLENGDE: Langt
PELS: Lang, tykk, rett og stri
PELSSTELL: Endel
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Mye
 

Treff i DogLex

Tibetansk Mastiff
Molosser
[...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff og dogge, selv om begrepet molosser fa...]
Ovtcharka
[...ovtcharka betyr gjeterhund og peker til ulike sentralasiatiske hunderaser med vokterhundegenskaper. * kaukasisk ovtcharka (kavkazskaïa ovtchark...]
Vakt- og vokterhunder
[...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder, men også en hu...]
 

Tibetansk mastiff er en gigantstor primitiv hunderase av molossertype. Den stammer fra Himalayatraktene, der den gjennom århundrer har vært benyttet som vakt- og vokterhund av nomadene i Tibet.

Som alle ekstra store huderaser, trenger også tibetansk mastiff godt tilpasset og næringsrikt kosthold for å unngå helsemessige problemer. Dette er spesielt viktig under den lange tilvekstperioden disse hundene har. De kan ikke regnes som fullt utvokste før de er nærmere 3 år gamle. Tibetansk mastiff er imidlertid en meget sunn hunderase.Tibetansk mastiff er en rektangulær og meget storvokst molosserhund med en kompakt og meget kraftig kropp. Den gir et vakkert og edelt uttrykk og har, til tross for sine enorme proporsjoner, en lett og elastisk gangart. Den beveger seg langsomt og har avmålte skritt.

Hodet er stort og kraftig, og skallen massiv med markert stopp. Snutepartiet er firkantet og leppene tykke, kjakene kraftige og selve snuten bred. Ørene er mellomstore, triangelformede og høyt ansatte, hengende. Øynene er mellomstore, ovale, litt skråstilte og sitter relativt langt fra hverandre. Brune i alle nyanser. Kroppen er lengre enn høyden og meget kraftig. Kraftig hals med tykk man (pelskrage). Dyp bringe og måtlig dyp brystkasse. Rett kraftig rygg og et kryss som er nesten plant. Middels til lang hale som ikke skal nå forbi hasene. Den bæres ringlet over ryggen og har børstelignende behåring. Kraftig benstamme og kraftige runde og kompakte labber.

Pelsen er ganske lang, tykk, rett og stri (aldri silkeaktig, lokkete eller bølgete). Underullen er meget tykk og tett og har meget gode isolerende egenskaper, men den blir gjerne svært sparsom i sommerhalvåret. Fargene er kullsort med eller uten rødbrune markeringer, blå med eller uten rødbrune markeringer, gulbrun i nyanser fra rik gulbrun til dyp rødbrun. De rødbrune fargene kan variere fra dyp rød til lysere rødbrun. Rødbrune tegninger finnes over øynene, på snutepartiet, på nedre del av bena og på undersiden av halen. Hvit flekk på bringen er tillatt. Små hvite markeringer på labbene aksepteres, men er ikke ønskelig. Rødbrune tegninger (briller) rundt øynene tolereres.

Hannene skal minst være 66 cm i skulderhøyde og kan veie opp mot 80-85 kg. Tispene skal være minst 61 cm i skulderhøye og kan vei ned mot 55-60 kg. Det er normalt slik at tispene kun løper en gang om året.

Tibetansk mastiff er en utpreget brukshund som også har kvaliteter som familiehund for de rette menneskene. Den har stor arbeidskapasitet og er meget utholdende. Først og fremst har den et naturlig instinkt som vakthund, men den er også en god vokterhund og gårdshund. Den kan også benyttes som kløvhund eller trekkhund, likeledes som den kan brukes til en rekke former for hundesport. Tibetansk mastiff er dessuten også fortsatt en meget sjelden og spennende utstillingshund.

Tibetansk mastiff passer ikke for andre enn spesielt interesserte hundefolk med erfaring med vaktsomme hunder. Den er primitiv av natur og trenger en tydelig leder som vet å ta hensyn til dette.

Av type er den utholden og har et jevnt godt humør. Den blir gjerne tillitsfull og trofast, men den kan ofte være egenrådig og sta. Den vil normalt holde en viss avstand til fremmede, og den kan bli aggressiv mot folk og dyr som ikke repekterer dens primitive natur. Den er voktsom og vil tydelig tilkjennegi sin tilstedeværelse om det skjer noe uventet, spesielt om natten. Den har et meget krakteristisk bjeff som kan lamslå de mest hardføre blant oss. Den trenger tidlig og tålmodig dressur, men den må ikke domineres.

Rasen trenger tildels store mengder mosjon for å trives. Den bør ikke bli en innehund, men må få være mye ute. Pelsen trenger normalt vedlikehold på ukebasis.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!