Border Collie

Border Collie

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Border Collie.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Border collie er en utpreget gjeterhund med aner som trolig kommer fra grensetraktene mellom England og Skottland, derfor navnet «grensecollie» eller «collie fra grensetraktene». Som rase har den blitt svært populær på grunn av sin store arbeidskapasitet og svært gode egenskaper som brukshund. Den blir i dag regnet som verdens mest populære gjeterhund.

På nesten alle rangeringer av hunde intelligens er Border Collien øverst. Det er en svært intelligent hund og den er lett å trene. Tenk deg om før du skaffer deg en som kjæledyr. De passer ikke ferske hundeeiere, og hvis du ikke jobber med rasen vil de ødelegge alt du har.
Rasen er oppkalt etter grensen mellom England og Skottland. Gjetere i området avlet hunder i mange generasjoner. Resultatet er den perfekte gjeterhund. Ingen er bedre til å gjete enn border colli. Den er den fødte atlet, veldig hyper, de elsker å løpe, gjete og jage dyr. Gjeterne ble også tiltrukket av rasens intense stirrende blikk, kalt "øyet". De bruker blikket til å true og kontrollere buskapen. Når de fokuserer på noe, er det svært vanskelig å bryte konsentrasjonen.
Den høye intelligensen er nøkkelen til gjeterhundens evner. De ble avlet for å utføre kompliserte oppgaver. Både med mennesker og alene. Når de gjeter, kan de bevege seg fort mens de krøker seg sammen.
Hvis de blir trent riktig, kan de gjøre nesten hva som helst. Enten det er sauegjeting, leking med frispee eller å gjøre andre triks så elsker denne rasen trening. Men du bør vite hva du gjør, ellers kan du få en utrolig destruktiv hund. Hunden bør være på landet, helst på en gård, på et åpent område der den kan strekke på bena, løpe, jage, gjete og gjøre alt som er typisk for rasens mentalitet. Hunden passer ikke i en liten leilighet, den vil ikke være innestengt, den vil være ute, være sosial.
Den er lett å stelle, men den må børstes og kjemmes for den røyter.
Hvis behovene til denne rasen blir møtt, er den en god og snill familiehund.

Historikk for Border Collie

Rasen oppsto i Storbritannia, men nøyaktig hvor og når vet man ikke. Opphavet er utvilsomt en collietype, men hvilke andre hunderaser som måtte være krysset inn vet man ikke nok om i dag.

Mer om Border Collie:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Bruks-, hyrde- og gjeterhunder  (Gruppe 1)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 297

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 15-22kg
Tispe: 13-20kg

Høyde (cm):

Hann: 52-55cm
Tispe: 50-53cm

Farge(r):

Sort og hvit, kan også være brun og hvit eller sort og hvit med brune innslag

Pelslengde:

Langhåret,kan også være semi-lang eller semi-kort

Pels:

Glatt, blank og liggende.

Pelsstell:

Endel

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Agility
... agility er for store og små i all ...
Familiehund
... eieransvaret å være eller å bli hundeeier betyr at man påtar seg et mangeårig ans...
Farehunder
...fårehunder er hunder som primært er avlet for å gjete sau (får). som hunderase inngår disse hundene gjerne i saml...
Flyball
...banen kort fortalt er flyball en hurtigløpskonkurranse som omhandler fire høydehindre (høy...
Gjeterhunder
...gjeterhunder og kveghunder (av eng. sheepdogs and cattle dogs) er en fci gruppe som består av hunder som deles in...
Tamhund
...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i rea...

Bilder av Border Collie

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Border Collie, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Border Collie kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.