Stor Puddel

Stor Puddel

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Stor Puddel.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Opprinnelig ble Stor puddelen avlet frem som en vannapporterende andehund (jakthund), men har etter dette fått mange nye anvendelsesområder. I dag anses Stor puddelen som en særdeles allsidig hund som kan brukes til det meste.

Tidligere ble Stor puddelen omtalt som Kongepuddel.

Stor puddelen brukes i dag blant annet som og i forbindelse med:

Brukshund - Stor puddelen brukes i dag bl.a. som redningshund, lavinehund, trøffelhund (oppsporing av sopp), førerhund for blinde, politihund og andre krevende arbeidsområder.

Lydighet - Sammenlignet med andre hunderaser er Stor puddelen ekstremt lettlært. Den hevder seg derfor godt i lydighetskonkurranser på et høyt nivå.

Agility - Stor puddelen brukes ofte i agility sammenheng. En sport hvor Stor puddelen hevder seg, da sporten krever smidighet og et godt samarbeid med eieren.

Triks - Stor puddeler har i alle år vært sirkushunden fremfor noen, og Stor puddelen er ikke noe unntak. Den elsker å lære seg avanserte triks som den kan imponere sin eier med å mestre.

Løping - Stor puddelen er en meget sterk og utholdende hund. Den er derfor velegnet til å ta med seg som en sykkel- eller joggekamerat på korte eller lengre turer.

Vakthund - de fleste Stor puddeler varsler instinktivt familien når fremmende kommer. Den brukes derfor ofte som vakthund.

Retriever - Stor puddelen har et godt jaktinstinkt og samarbeider godt med sin eier. Den egner seg derfor som en retriever.

Trekkhund - Stor puddelen kan brukes som trekkhund i familiesammenheng, da den er både tøff og utholdende i terrenget. Den er imidlertid for svak til profesjonelt bruk.

Allergi - Stor puddeler røyter ikke. Den er derfor en av de mest allergivennlige hunderasene og er en velegnet familiehund.

Maskot - Stor puddeler er i likehet med de andre puddelrasene en svært populær utstillingshund på grunn av sitt majestetiske utseende, -gange og -manke.

Historikk for Stor Puddel

Det finnes relieffer med puddel lignende motiver fra så langt tilbake i tiden som Romertiden, og vi vet gjennom malerier og tegninger at puddelen var vanlig i Tyskland allerede på 1500 og 1600 tallet.

Siden Napoleonskrigene på 1800 har puddelen vært Frankrikes nasjonalhund. I 1936 ble Den Franske Puddelklubben dannet, og samme år ble den første rasestandarden for puddel offisielt utgitt.

FCI (Federation Cynologiqe Internationale), den Internasjonale kennelorganisasjonen som fastsetter hunderasenes standard, regner i dag Frankrike som puddelens opprinnelsesland.

Av de fire puddelrasene vi har, regnes Storpuddelen som den eldste puddelrasen.

Puddelen stammer fra braque-rasene, som med tiden har blitt våre dagers støvere og fuglehunder.
Puddelen er opprinnelig en jakthund, og med sin ullhårspels var den særlig egnet til å arbeide i vann. Jegerne klippet bort unødvendig pels, men sparte pels på følsomme steder, som for eks rundt leddene og rundt brystkassen.

Pomponen på halen og pelsen på hodet ble spart for at hunden skulle være lett å se når den arbeidet i vannet. Denne frisyren er svært lik en av de vanligste utstillingsfrisyrene, kontinental løve. Puddelen har utviklet seg fra å være en ganske grov og robust jakthund til dagens elegante selskaps- og utstillingshund. Dens lettlærthet og livlige væremåte gjorde den tidlig til en utbredt sirkushund. Puddelen er i dag en av verdens mest utbredte selskaps- og utstillingsraser og fremgangsrik i lydighet og agility.

Mer om Stor Puddel:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Selskapshunder  (Gruppe 9)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 172

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 15-26 kg
Tispe: 15-26 kg

Høyde (cm):

Hann: 45-62cm
Tispe: 45-62cm

Farge(r):

Svart, hvit, grå, brun, rød og aprikos.

Pelslengde:

Kort til langt

Pels:

Tett, krøllete

Pelsstell:

Endel

Allergi:

Lite

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Forerhund
...førerhund kalles også blindeførerhund og blindehund. førerhundens oppgave er å lede svaksynte og blinde ute...

Bilder av Stor Puddel

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Stor Puddel, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Stor Puddel kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.