Cairn Terrier
Sammenlikne med:   

Cairn Terrier


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Cairn Terrier:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 004
Gruppe 3: Terriere
Seksjon 3: Små terriere
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Terrier
People familiar with this Group invariably comment on the distinctive terrier personality. These are feisty, energetic dogs whose sizes range from fairly small, as in the Norfolk, Cairn or West Highland White Terrier, to the grand Airedale Terrier. Terriers typically have little tolerance for other animals, including other dogs. Their ancestors were bred to hunt and kill vermin. Many continue to project the attitude that they're always eager for a spirited argument. Most terriers have wiry coats that require special grooming known as stripping in order to maintain a characteristic appearance. In general, they make engaging pets, but require owners with the determination to match their dogs' lively characters.
STØRRELSE: Liten
VEKT: Hann: 6-7,5 kg
Tispe: 6-7,5 kg
HØYDE: Hann: 28-31 cm
Tispe: 28-31 cm
FARGE(R): Krem,hvetefarge,rød,grå-til svart. Brindle i alle farger.
PELS: Stri dekkpels med bløt, tett og kort underull
PELSSTELL: Endel
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Mye
 

Treff i DogLex

Cairn Terrier
 

Cairn terrier, som også blir kalt bare cairn, er en liten terrierrase med opprinnelse fra Highland i Skottland. Det er en kvikk og våken hund som gir inntrykk av å være en brukshundtype, selv om den i dag i hovedsak er en typisk familiehund. Cairn terrieren er også en populær utstillingshund.

Hunden fra "Trollmannen Oz"
Dette er er en morsom hund med mye personlighet, de blir alltid hoppende glad når du kommer. De lar seg ikke ignorere men gjør sitt nærvær kjent.
Mot, stahet og intelligens kjennertegner ofte store hunder, men det gjelder også Cairn terrieren. Den har terrierens intelligens og energi uten å være bøllete. Når du går tur med den blåser de i deg, de fokuserer bare på å finne noe å rote seg borti. Noen synes at hunden har visse likheter med rotter. Det stemmer for de er spesielt fremavlet for å jage disse gnagere.
Cairn terrieren er den minste av de skotske terrierne som dukket opp for 200 år siden på Isle of Skye. Cairns er steinhauger som finnes langs kysten. De jaget ut gnagere fra dem, derav navnet.
Eiere faller for hundens nysgjerrighet og mot.
Hvis pelsen er velstelt, beskytter dem mot all slags vær. Framlabbene er større enn baklabbene, det gjør gravingen lettere. De elsker å grave, så det er bare å si farvel til blomsterbedene.
De kan bo overalt så lenge det er inngjerdet.Som andre hunder setter cairn terrieren pris på å løpe utendørs. De fungerer i byen, men de må holdes i bånd.
Gjennomsnittlig blir de 15 år gamle. Det er viktig at man steller pelsen godt og den bør børstes minst en gang i uka. Liker man det rufsete utseende bør hunden nappes to ganger i året.
De kan dresseres, men husk at de er stae så det kan ta litt tid. Hunden er leken og trenger en aktiv og omsorgsfull familie.
 

Cairn terrier ble opprinnelig avlet for sine egenskaper som hetsende hihund i ulendt steinet terreng, der den tykke pelsen beskyttet den godt mot rift og skader. Rasen har derfor ypperlige forutsetninger for å jage byttedyr i jordganger under bakkenivået. Cairn terrier og lignende terriere har tradisjonelt blitt brukt til å jakte skadedyr, og da spesielt rotter, mus og mårdyr. Typen var også populær til jakt på rødrev, røyskatt, oter og smågnagere. Etter at mink ble innført til Europa har rasen suksessfult også jaktet på denne arten. Rasen har dessuten egenskaper som vakthund.

I tillegg til brukshundegenskapene er cairn terrier også godt egnet som familiehund. Rasen er dessuten stadig oftere å se på hundeutstillinger rundt om i verden. Dens energiske og pågående natur gjør den også godt egnet til flere former for hundesport, for eksempel agility.Cairn terrier er en energisk hund med sterk egenvilje. Den er pågående, modig, tøff, årvåken og aktiv. Den har sjarmerende karakter og liker å være med på alt som skjer. Den skyr verken kulde eller regn, men tåler ikke høy varme særlig godt. Størrelsen er også svært hending, og den tilpasser seg like lett et liv i byen som på landet, bare den får nok med mosjon og psykiske utfordringer. Den vil naturlig varsle når det kommer fremmede, men er ellers regnet som rolig, avbalansert og lydløs i sin adferd. Rasen passer for de fleste, selv om den nok passer aller best for folk med litt erfaring med hunder som har «egne meninger».Pelsen til en cairn terrier røyter minimalt, gir meget god beskyttelse mot vær og vind, og tiltrekker seg minimalt med smuss og skitt. Men for at pelsen skal ha alle disse gode egenskapene, kreves det en del stell. Om pelsen klippes, vil den bli myk og fargeløs. Den eneste måten å opprettholde en god pels på, er å nappe ut den overpelsen som har blitt for lang. Den korte underpelsen trenger normalt ikke noe spesielt stell.

En cairn terrier er en forholdsvis aktiv hund, som har godt av å bli jevnlig mosjonert. På tross av sin lille størrelse, kan en veltrent cairn klare ganske tøffe fysiske påkjenninger.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!