Grosspitz

Grosspitz

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Grosspitz.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Tysk spitz er en fellesbetegnelse for variantene keeshond (wolfspitz, ulvespitz, hollansk spitz), grosspitz (stor spitz), mittelspitz (mellomspitz), kleinspitz (liten spitz) og pomeranian (zwergspitz, dvergspitz) som alle klassifiseres som spisshunder. Disse skiller seg så vidt mye ut fra hverandre, at de ikke regnes som varianter av samme rase, men som egne hunderaser.

Rasene virker tiltrekkende med sine vakre pels, som på grunn av
den rikelig underullen står ut fra kroppen. Spesielt påfallende er
den kraftige manlignende kraven rundt halsen og den buskete
halen som bæres kjekt over ryggen. Det reveaktige hodet med
de kvikke øynene og de spisse, små og tettstilte ørene gir rasene
deres karakteristiske kjekke uttrykk.Alltid oppmerksom, livlig og usedvanlig hengiven overfor sin eier.Meget lærevillig, lett å oppdra. Deres mistro overfor fremmede og
deres manglende interesse for jakt gjør dem til den ideelle vokter
av gård og grunn; verken engstelige eller aggressive. Spesielt
kan fremheves at rasene tåler allslags vær, er robuste og har en
høy levealder.

Historikk for Grosspitz

Opprinnelsesmessig er hunderasen plassert i Tyskland, men det er trolig mer korrekt å si at den oppsto i det kontinentale Europa. Mange mener at den nedstammer fra steinalderens såkalte torvhunder (Canis familiaris palustris) og neolittiske spisshunder, men dette medfører ikke riktighet. Flere regner den også som Europas eldste hunderase, men dette har sammenheng med førstnevnte teori og medfører derfor heller ikke riktighet, selv om typen hund utvilsomt er gammel. Type og rase er imidlertid to forskjellige ting.

Man har regnet med at rasen deler opphav med de nordiske spisshundene, deriblant samojed (som trolig er en av rasens tidlige forfedre). Dette støttes av nyere forskning, blant annet i en studie publisert i det vitenskapelige magasinet Science den 21. mai 2004. Studien viser imidlertid også at rasen har et betydelig innslag av minst en annen hunderase, men den sier ingen ting om hvilken rase. Derimot går det fram at det må være en gjeterhundtype. Noe konkret om rasen alder er det umulig å si noe sikkert om, annet enn at variantene som mange andre hunderaser gjennomgikk en rivende utvikling mot slutten av 1800-tallet og på begynnelsen av 1900-tallet.

Mer om Grosspitz:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Andre raser

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 097

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: ca 22kg
Tispe: ca 20kg

Høyde (cm):

Hann: 44-50cm
Tispe: 42-48cm

Farge(r):

Hvit, sort eller brun

Pelslengde:

Lang

Pels:

lang og rett

Pelsstell:

en del

Allergi:

ja

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og a...

Bilder av Grosspitz

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Grosspitz, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Grosspitz kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.