Siberian Husky
Sammenlikne med:   

Siberian Husky


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Siberian Husky:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 270
Gruppe 5: Spisshunder
Seksjon 1: Nordiske sledehundraser
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Working
Dogs of the Working Group were bred to perform such jobs as guarding property, pulling sleds and performing water rescues. They have been invaluable assets to man throughout the ages. The Doberman Pinscher, Siberian Husky and Great Dane are included in this Group, to name just a few. Quick to learn, these intelligent, capable animals make solid companions. Their considerable dimensions and strength alone, however, make many working dogs unsuitable as pets for average families. And again, by virtue of their size alone, these dogs must be properly trained.
STØRRELSE: Midels
VEKT: Hann: 20-28 kg
Tispe: 15-23 kg
HØYDE: Hann: 54-60 cm
Tispe: 51-56 cm
FARGE(R): Fra sort til hvit med markeringer
PELSLENGDE: Middels lang
PELS: Middels tett, rett og relativt glatt.
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Svært aktiv
 

Treff i DogLex

Siberian Husky
Forbudte hunderaser
[... relaterte sider hundeloven hun...]
Hundekjøring
[...hundekjøring er en hundesport der en ekvipasje skal trekke og styre en slede eller pulk (vintersport), ei vogn eller en sparkesykkel (sommersport) ove...]
 

Siberisk husky som også kalles bare husky, er nok en av hunderasene som ligner mest på en ulv.

En gruppe siberian Husky reddet byen Nome i Alaska. I 1925 lamslo en dødelig, difteriepidemi byen og disse hundene pløyde igjennom en snøstorm for å levere medisin. Det var en utrolog bra bragd og lederhunden Balto har fått en egen statue i Central park i New York.
Huskyen er den sterke, stille typen, men du verden som den kan ule, den kan høres 16 km unna.
Som navnet tilsier antyder, kommer de fra det nordøstre Sibir. Tjukterne avlet frem rasen, så den kunne jobbe under arktiske forhold. Dette er ursledehunden, de elsker å være ute i kulden og trekke sleder.
Rasen har påfallende øyne, det fins flere fargevarianter også melert, men isblå er det vanligste. Pelsdekte tær isolerer mot minusgrader, sterke klør gir godt grep, og de graver bra. De kan være litt slitsomme å ha i hagen, for de graver hull til å ligge i.
De kan tåle temperaturer ned mot -45 til -50 grader. De har tett dobbel pels så isvinden ikke plager dem. De har også utviklet en mystisk evne, de kan endre forbrenningen sin. Forskere forstår ikke helt nøyaktig hvordan det fungerer. De kan løpe i timesvis og bruke energi, men sparer fettreserver. Det forhindrer utmatning, de er så godt rustet for ekstreme forhold at de iblant leter etter eventyr på egen hånd.
De er selvstendige og stae, men hundene kan trenes så lenge du ikke tror du er smartere enn dem. Det kreves en med nok tålmodighet til å kunne motivere dem for å få dem dit man vil.
De trenger mye mosjon for å bli kvitt all energien de har. Det anbefales ikke å ha dem i subtropiske områder. De har det bedre i svalt klima, men pelsen isolerer også mot varme. Den tette pelsen trenger stell, de bør børstes minst en gang i uka for underpelsen er veldig tykk og bør ikke bli flokete.
De er avlet frem for å klare seg godt i flokk. De går godt sammen med mennesker hvis de får morsomme jobber som å trekke. Hvis man vil ta dem med på løpe- eller sykkelturer blir de veldig fornøyde. De liker barn og går godt sammen med dem og de fantastiske familiehunder.


Sibirsk husky er et typisk flokkdyr som trives best sammen med andre hunder eller en meget aktiv familie. Den er gjerne meget selvstendig og hårdfør og har utrolig stamina. Som selskapshund er den snill og sosial, og bryr seg sjelden om fremmede. Den er også svært sjelden aggressiv overfor andre hunder. Den har imidlertid gjerne et god porsjon jaktinstinkt, noe som kan føre til at den stikker etter både dyr og mennesker om den kommer løs. Jaktinstinktet blir gjerne forsterket i flokk med andre hunder.

Rasen trenger en tydelig leder og store mengder mosjon for å trives maksimalt. Den kan overvintre utendørs, men bør ha en stor og god hundegård og et lunt og tørt sted å ligge. Hunder som tilbringer mye tid ute steller pelsen sin selv og trenger normalt lite hjelp til dette fra mennesker, selv om det varierer. Hunder som fungerer mest som familiehunder vil normalt ha et større behov for menneskelig hjelp med pelsstellet, spesielt under røyteperiodene vår og høst.

 

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!