Italiensk Mynde
Sammenlikne med:   

Italiensk Mynde


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Italiensk Mynde:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 200
Gruppe 10: Mynder
Seksjon 3: Korthårede mynder
ANDRE NAVN: Piccolo levriero italiano
 
STØRRELSE: Toy
VEKT: Hann: maks 5kg
Tispe: maks 5kg
HØYDE: Hann: 32-38cm
Tispe: 32-38cm
FARGE(R): Ensfarget sort; grå; skifergrå; gul (isabella) i alle nyanser. Hvitt tillatt kun på bryst og poter.
PELSLENGDE: Kort
PELS: Kort og fin over hele kroppen uten antydning til frynser eller beheng.
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Endel
 

Treff i DogLex

Italiensk Mynde
Mynder
[...mynde (av norrønt mjór) betyr smal eller smekker, og er et uttrykk som benyttes for å beskrive en relativt homogen gruppe med hunder som opprinnelig v...]
Toyhunder
[...toyhunder kalles også miniatyrhunder og er små hunder som skal veie mindre enn 5 kg og gjerne ikke være for høyde. gruppen er således heterogen med he...]
 

Italiensk mynde antas å stamme fra småvokste eksemplarer av urgamle egyptiske mynder, selv om ingen kan føre bevis for et slikt opphav. Fra renessansen finnes er rekke malerier der slike småvokste hunder inngår som et dekorativt element, spesielt i forbindelse med kvinneportretter.

Italieneren er korthåret, langbent og kvadratisk, og minner ikke så rent lite om en greyhound i miniatyr. Pelsen kan være sort, grå, skifergrå eller gul (isablla) i alle nyanser. Hvitt er tillatt på brystet og potene.

Dette er en livlig og grasiøs hund, og du skal ikke la deg lure av dens sparsomme fysiske proporsjoner. Italieneren er nemlig en lynhurtig liten tøffing - en typisk mynde på alle måter, som står godt på egne bein. Dens lette bevegelser og mangel på dverghundpreg gjør bildet av grasiøs eleganse nærmest fullkomment.

I Frankrike og Tyskland har rasen blitt brukt til hetsjakt på småvilt, ofte sammen med jaktfalk. Hundene skal, til tross for størrelsen, faktisk være dyktige jakthunder den dag i dag. Ingen vet om rasen opprinnelig var avlet for jakt eller sosiale formål, men den ble trolig brukt til begge formål. I dag er den først og fremst en meget hendig familiehund, men den har også en rekke kvaliteter innen hundesport. Den er også ofte å se som utstillingshund.

Den kan være litt reservert overfor fremmede og passer kanskje dårlig for familer med små barn, dersom de ikke har rukket å lære seg å respektere hunder. Italieneren regnes imidlertid som både snill og tålmodig, også med barn, så dette har nok mest med hundens skjøre anatomi å gjøre. Dessverre ser vi alt for ofte at eierne overbeskytter disse små hundene, som så absolutt ikke trenger dette. De klarer seg utmerket sammen med andre hunder.

Du finner mer informasjon på nettsidene til Arbeidsutvalget for Italiensk mynde

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!