Ungarsk Mynde
Sammenlikne med:   

Ungarsk Mynde


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Ungarsk Mynde:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 240
Gruppe 10: Mynder
Seksjon 3: Korthårede mynder
ANDRE NAVN: Magyar agár, bonde-agár
 
STØRRELSE: Stor
VEKT: Hann: 25-30kg
Tispe: 20-25kg
HØYDE: Hann: 65-70cm
Tispe: 60-67cm
FARGE(R): Alle er tillatt
PELSLENGDE: Kort
PELS: Glatt
PELSSTELL: Liten
AKTIVITET: aktiv
 

Treff i DogLex

Ungarsk Mynde
Mynder
[...mynde (av norrønt mjór) betyr smal eller smekker, og er et uttrykk som benyttes for å beskrive en relativt homogen gruppe med hunder som opprinnelig v...]
 

Ungarsk mynde er kjent som Magyar Agàr i hjemlandet, og har svært mye til felles med greyhound, men den er noe mindre i størrelse. Den har røtter tilbake til 800-tallet i Ungarn.
Ungarsk mynde minner mye om greyhound, men er mindre og ikke like hurtig. Den har en langstrakt og muskuløs, strømlinjeformet kroppsbygning, med lange smale lemmer og kraftig lårmuskulatur, dyp brystkasse og godt opptrukket buk. Den har rett rygglinje og buet lendeparti. Halen er lang og bæres sabelformet. Hodet er langt og smalt (kileformet) og har rosenformede hengeører.

Pelsen er kort og glatt, men tykkere på vinteren. Alle farger er tillatt, også partifarget (flekket) og brindlet (tigret).

Hanner blir ca. 65-70 cm i skulderhøyde, tispene noe mindre. Vekten ligger normalt på ca. 30 kg hos hanner og ca. 25 kg hos tisper.

Tradisjonelt er dette en hetsende jakthund på småvilt, rev og hjortedyr, men rasen har også vist seg dugelig på sporing. I Norge er den først og fremst en ypperlig familie- og utstillingshund.

Ungarsk mynde er en tøff, aktiv og svært besluttsom hunderase. Den er meget sosial og regnes som flink med sin egen families barn, men er gjerne noe skeptisk til fremmede. Den blir en ypperlig familiehund, som ikke gjør så mye av seg innendørs. Man må imidlertid regne med å gi den endel mosjon. Den trenger en tydelig, men tålmodig leder og kan være noe følsom av natur.

Rasen er følsom for kulde, og bør børstes to ganger i uken.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!