Dandie Dinmont Terrier

Dandie Dinmont Terrier

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Dandie Dinmont Terrier.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Dandie Dinmont terrier er en av de mest sjeldne variantene i terriergruppen, men den har eksistert i mange hundre år. Rasen har hatt sin egen klubb i England siden 1875. For tiden eksisterer det 3 raseklubber for Dandien i England, den mest kjente er The Caledonian Dandie Dinmont Terrier Club. Den ble opprinnelig benyttet som grevling - og revejakthund på landsbygdene, men er nå, som flere av de andre terriervariantene, mest brukt som selskaps - og utstillingshund. Dette er den eneste hunderasen som er oppkalt etter en romanfigur.

Dandie Dinmont terrieren har en langstrakt kropp og korte ben, hvorav forbena er kortere enn bakbena. Den har en karakteristisk buet overlinje og rikelig, myk og lys silkepels på hodet (topknot). Pelsen skal bestå av cirka 2/3 striere hår og 1/3 myke hår. Pelsen er lenger på undersiden av kroppen og nedover bena, samt framsiden av lårene og nederst på brystkassen. Rasen har to fargevarianter: pepper, som varierer fra lys grå til mørkere blågrå, og sennep, som varierer fra lys beige til rødbrun. Dandie dinmont terrieren gjør seg bemerket med sine store, mørkebrune øyne som gir rasen et tankefullt preg og nesten menneskelig blikk. Høyde 20 - 27,5 cm. Vekt ca 8 - 12 kg, hvorav

Dandie Dinmont terrieren er en vennlig hund, glad og leken av natur men med en sterk egenvilje. En "Dandie" trenger oppdragelse, som hunder flest. Den har vaktinstinkt og en dyp høy stemme i forhold til størrelsen. Rasen er veltilpasset enten den bor på landet eller i byen, så lenge den får mosjon og får være med familien sin, som den blir svært knyttet til. Sosial som den er, hilser den gjerne på fremmede,

Rasen må strippes, eller håndnappes flere ganger i året, spesielt hvis den skal stilles ut. Dette er for å fjerne gammel død pels, da hunden ikke røyter, og for å få den nye pelsen til å vokse ut. En nybegynner bør ha hjelp til å lære pelsstellet av en som kjenner til hvordan en Dandie Dinmont terrier skal se ut. Ellers holder det å gre hunden noen ganger i uken slik at pelsen ikke floker seg.

De siste ti årene i Norge er det kun registrert 9 Dandie Dinmont terrier valper. I tillegg er det importert noen hunder fra andre land, spesielt Sverige, hvor rasen har sin egen raseklubb. Rasen er tilknyttet Norsk Terrier klubb

Historikk for Dandie Dinmont Terrier

Dandie Dinmont terrieren har sitt opphav i grensetraktene mellom Skottland og England, nærmere bestemt Cheriot Hills. Her ble såkalte "pepper - og sennephunder" benyttet til grevling og revehijakt. Rasen ble populær utenfor disse områdene da den ble oppkalt etter karakteren Dandie Dinmont i sir Walter Scott roman "Guy Mannering"(1814). Dermed begynte man å avle på disse jaktterrierne i Cheriot Hills, slik at Dandie Dinmont terrieren fikk sitt nåværende, særpregete utseende.

Mer om Dandie Dinmont Terrier:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Terriere  (Gruppe 3)
Seksjon:
 Sennenhundene

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 168

Størrelse:

Liten

Vekt (kg):

Hann: 8-12 kg
Tispe: 8-12 kg

Høyde (cm):

Hann: 20-27,5 cm
Tispe: 20-27,5 cm

Farge(r):

Lys grå til blågrå,beige til rødbrun

Pelslengde:

Kort med lengre hår på ben og bryst

Pels:

2/3 stritt hår og 1/3 mykt hår

Pelsstell:

Mye

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Terriere
...terriere er en gruppe hunder viss morfologi og anatomi har en rekke fellestrekk, men der størrelsen varierer mye. de flest...

Bilder av Dandie Dinmont Terrier

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Dandie Dinmont Terrier, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Dandie Dinmont Terrier kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.