Bearded Collie

Bearded Collie

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Bearded Collie.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Bearded Collie (bearded betyr skjeggete på Engelsk) eller Beardisen (som er rasens kjælenavn) er en middels stor og langhåret hund. Den er en hardfør og livlig hund med få medfødte helseproblemer. Rasen er en av de eldste skotske gjeterhundrasene, som har arbeidet hardt i de skotske høyland i mange hundre år.

 

"Beardies" forveksles ofte med old english sheepdog, forskjellen er at colliene har hale og det har ikke old english sheepdog. Den er en skotsk gjeterhund som stammer fra europeiske gjeterhunder. Bearded collien har utrykksfulle øyne, hvis farge ofte matcher pelsen. De fødes mørke og blir lysere med alderen. Nyansen kan endres gjennom livet, men grunnfargen er den samme.
Vend dem gjerne til pelsstell fra de er valper. De må bades ca. hver 6-8 uke og børstes daglig.
De er veldig viljesterke, så begynn treningen tidlig og ikke gi deg. De trenger å stimuleres, så gi dem noen oppgaver.  Hvis de ikke får det, finner de ofte på noe selv og det blir antageligvis ikke noe du liker. De har en tendens til å sprette, så de burde blitt kalt bearded spretten collie. De er fine familiehunder, men kan være voldsomme og bør overvåkes rundt små barn.

 

 

 

Historikk for Bearded Collie

Historien forteller om handelen mellom Polen og Skottland startet på 1500-tallet. Om en mann ved navn Karzimicz Grabski fortelles det at han reiste med korn og skulle bytte til seg et 20-talls spesielt utvalgte får. Han hadde med seg 6 egne gjeterhunder som skulle skille fårene fra en flokk på 60 dyr, samt føre de trygt tilbake på skipet. Fåre-eieren ble så imponert av hundenes utrolige dyktighet og fikk byttet til seg et par hunder. Man anser det derfor som ganske sikkert at enkelte langhårede ungarske raser, som f.eks. Komondor og Nizinny har vært med på å forme rasens utseende.

I slutten av forrige århundre begynte behovet for gjeterhunder å avta, og hundene ble mer og mere sjeldne. I mangel av annet avlsmateriale ble Old English Sheedog og Border Collie benyttet. Hundene var arbeidende og ble eiet av bønder som kun interesserte seg for arbeidsegenskaper var det selvsagt naturlig å ikke bry seg om å foredle rasen.

Den første rasestandarden ble skrevet i 1912 av den nystartede Bearded Collie-klubben i Edinburgh, men krigen gjorde kort prosess med klubben, så i 1955 ble det dannet en ny klubb i England.

I 1944 ble Mrs G O Willison ved en feiltakelse eier av en brun Bearded Collie tispe ved navn Jeannie (hun hadde bestilt en Shetland Sheepdogvalp!). Mrs Willison ble så tilhenger av rasen at hun startet sin søken etter andre Beardiser, og alle Beardiser i dag har hennes kjente "Bothkennar" hunder bak på sin stamtavle.
Som gjeterhunder flest er Beardisen en aktiv, glad og lettlært rase. Den lærer seg fort både det positive og det negative. De krever mye kjærlighet og nærhet til sine mennesker, men samtidig også disiplin, gjennom hele livet. En Beardis som kjeder seg eller føler seg oversett, kan bli meget oppfinnsom når det gjelder å skaffe seg oppmerksomhet!

Mer om Bearded Collie:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Bruks-, hyrde- og gjeterhunder  (Gruppe 1)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 271

Størrelse:

Stor

Vekt (kg):

Hann: 25-30kg
Tispe: 20-25kg

Høyde (cm):

Hann: 53-56cm
Tispe: 51-53cm

Farge(r):

Svart, brun, blå og fawn

Pelslengde:

Lang

Pels:

Bløt og tett underpels, lang, stri ytterpels

Pelsstell:

Mye

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Bilder av Bearded Collie

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Bearded Collie, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Bearded Collie kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.