Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Yorkshire Terrier.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Yorkshire terrier er en hunderase som er avlet frem av minearbeidere i Yorkshire i England. Det er en modig liten krabat, mye hund i en liten kropp. Den er også meget lojal og hengiven mot sin eier. Flott selskapshund, men også en fin familiehund.

Yorkshire terrieren er ikke heftet ved at den er liten av størrelse. De er veldig ivrige etter å oppleve eventyr. Denne lille hunden er svært energisk, modig, lojal og smart. 

Hunden ble ført til Yorkshire av gruvearbeidere på 1850- tallet, der de startet som rottehunder, de jaget gnagere i Nord- England der rasen har sitt utspring. De ble avlet fram for å fange rotter for arbeiderklassen. Den har derfor vært avlet for å være en tøffing. Med eiere som tar seg tid til å forstå hvordan man skal behandle en liten hund, som man skal ovenfor alle hunder, er Yorkshire Terrieren en flott følgesvenn. Hengiven ovenfor familien sin, men hvis den ikke blir sosialisert på vanlig, kan de bli mistenksom overfor fremmede og aggressive ovenfor fremmede hunder og små dyr. Rundt 1870 ble Yorkshire terrieren avlet frem slik vi kjenner den i dag. Hunderasen ble populær og tok steget inn i sosieteten. Nå er hunden en populær rase for mange.

Hunden kan også bli «skravlete» når hunden gjør sitt beste for å fortelle deg hva de ønsker å gjøre. Hvor mye hver hund lager er ulikt fra individ til individ. De har en ekte terrier arv og trenger at man forstår hvordan de skal håndteres. 

Enkelte kan tillate dem (dessverre som med mange andre små hunderaser) å komme unna med atferd ingen hund bør vise, siden hunden er så liten av størrelse. Dette kan endre hundens adferd og den kan bli «gneldrete» og begynne å ta over huset (Small Dog Syndrome). Selv om hunden er liten, så er den minst like mye hund som en stor hund og krever tilsvarende respekt.

Siden Yorkshire terrieren er en smart hund, er de lette å trene. Den er sosial, leken og er en kvikk hund som trives i de fleste miljøer. Noen sier også at Yorkshire terrieren er en utmerket vakthund. 

Yorkshire terrieren passer godt å bo i en leilighet. De finner gjerne på aktiviteter innendørs og vil ha det greit uten en gårdsplass. Allikevel trenger disse aktive små hundene en daglig spasertur. Hunden er svært utholdende og elsker tur. Den blir gjerne med deg på turer i skog og på fjellet. På sykkeltur, en joggetur eller gjerne en skitur.  Husk på at rasen er følsom for kulde og foretrekker gjerne varmt klima. De har ikke underpels eller fettlag og blir våte til hudlaget. Er det spesielt kaldt kan du bruke potesokker og dekken. 

Regelmessig stell er nødvendig med Yorkshire terrieren som med andre hunder. Hunden røyter ikke, men slipper litt hår. Gre derfor jevnlig gjennom med en børste. 

Det sies at denne populære hunderasen er hypoallergenisk, så den kan passe bra til folk med allergi. Tenker du å skaffe deg en Yorkshire terrier fordi du er allergisk, så bør du finne ut på forhånd om du tåler den. Snakk gjerne med en oppdretter eller med Norsk Yorkshire Terrier Klubb.

Historikk for Yorkshire Terrier

Rasen kommer fra England og ble første gang registrert av KC i 1886, men utviklingen av rasen startet lenge før de offisielle nedtegningene.

Over det meste av England, hadde ikke livegne arbeidere lov til å jakte. Loven stammer fra 1100 tallet. De livegne fikk kun lov til å holde veldig små hunder som ble ansett for å være uegnet til jakt. Loven ble strengt håndhevet og alle hunder ble målt. Kunne hunden passere gjennom en løkke på 18 cm var den liten nok.

Waterside terrier. Var hovedsakelig å finne i Yorkshire mot slutten av 1700 tallet. Den fikk navnet sitt fordi den løp langs elvene og kanalene og spiste rester etterlatt av båtfolk. Rasen dannet det genetiske grunnlaget for Yorkshire terrier. Waterside terrieren hadde en noe lenger pels som var blålig av farge og den hadde tan markeringer på hodet.

Clydesdale og Paisley terriere. Dette var to av de mange skotske terrierne, de kom fra Skottland til England fra 1785 og fremover(den industrielle revolusjonen). De dannet grunnlaget for flere av terrierrasene.

Ved begynnelsen av 1800 tallet, begynte arbeiderne å utvikle hunderaser, delvis for å bedre sin egen levestandard.

Huddersfield Ben er kjent som stamfar til alle Yorkshire Terriere. Resultat av et nøye planlagt avlsprogram. Han ble født i 1865. Isitt korte liv vant han 70 premier på utstillinger, og var meget suksessrik i The ’rat pit’, en vanlig sport på den tiden.

Ben`s etterkommere utviklet seg gradvis til den Yorkshire Terrier vi kjenner i dag. I de tidligere årene var det viktig for oppdrettere at ingen utpregede dvergpreg oppstod.

Oppdrett av Yorkshire Terrier hadde opprinnelig som formål:

  1. Lysreflekterende silkepelser.
  2. Egnet til rottejakt- små, kompakte, kvadratiske kropper. Temperament.

Mer om Yorkshire Terrier:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Terriere  (Gruppe 3)

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 086

Størrelse:

Toy

Vekt (kg):

Hann: 1,4- 3,1 kg
Tispe: 1,4 -3,1 kg

Høyde (cm):

Hann: 15-17 cm
Tispe: 15-17 cm

Farge(r):

Blå og tan

Pelslengde:

Langt

Pels:

Silkeaktig

Pelsstell:

Mye

Allergi:

Lite

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Hundebitt
...hundebitt er et utbredt problem i hele verden. hvert år blir mange hundre tusen mennesker bitt. statistikk ...
Terriere
...terriere er en gruppe hunder viss morfologi og anatomi har en rekke fellestrekk, men der størrelsen varierer mye. de ...

Bilder av Yorkshire Terrier

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Yorkshire Terrier, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Yorkshire Terrier kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.