Mittelspitz

Mittelspitz

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Mittelspitz.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Rasen hører under fellesbetegnelsen Tysk spitz og finnes i hele 5 størrelsesvarianter. Størst er Keeshound (Wolfspitz), den neste er Grosspitz, så kommer Mittelspitz, Kleinspitz og til slutt Pomeranian (Zwergspitz).
Alle disse rasene går under samme standard med litt variasjon i størrelse, farger og snuteparti.

Rasen er alltid oppmerksom, livlig og usedvanlig hengiven overfor sin eier. Meget lærevillig, lett og oppdra. Rasen tåler all slags vær, er robuste og har en høy levealder.

Mittelspitz, også kjent som tysk mittelspitz, er en vakker hunderase som er kjent for sin intelligens, livlige natur og plumed hale. De er en mellomstor spisshundrase som tilhører den tyske spisshundfamilien. Mittelspitz er en av tre varianter av spisshundrasen, med de andre to variantene er småspitz og storpitz.

Utseende:
Mittelspitz er en velproporsjonert hund med et elegant og majestetisk utseende. Den har en rund hodeskalle med mandelformede øyne som utstråler intelligens og oppmerksomhet. Ørene er stående og trekantede, og de legger til hundens karakteristiske uttrykk. Pelsen er dobbel og har en tykk underull, mens dekkhårene er rette og lange. Fargene kan variere og inkluderer svart, brun, hvit, oransje, grå og andre fargekombinasjoner.

Personlighet og temperament:
Mittelspitz er kjent for å være en livlig, våken og lojal hunderase. De er intelligente og lydhøre, noe som gjør dem enkle å trene. På grunn av deres oppmerksomme natur er de flotte vakthunder og gir gjerne beskjed når noen nærmer seg huset. Til tross for deres vakthundegenskaper er de vanligvis vennlige og sosiale overfor familiemedlemmer og kjente. De er også flinke med barn, men på grunn av deres energiske natur og tendens til å jage smådyr, er det viktig å introdusere dem til barna tidlig og overvåke samspillet deres.

Aktivitetsnivå og trening:
Mittelspitz er en aktiv rase som trenger regelmessig mosjon for å trives. De nyter turer, løping og lek, og de setter pris på et bredt utvalg av mentale utfordringer. Siden de er så intelligente, er det viktig å stimulere hjernen deres med varierte aktiviteter og hundeleker. Agility, lydighetstrening og triks er flotte måter å holde dem engasjert på. Til tross for deres energinivå er de tilpasningsdyktige og kan tilpasse seg livet i både byen og på landet.

Pelsstell:
Mittelspitz har en tykk pels som krever regelmessig pleie for å holde seg i god stand. De røyter moderat, men feller pels jevnlig gjennom året. Børsting av pelsen flere ganger i uken hjelper til med å fjerne løs pels og forebygge floker. Under røyteperiodene, som vanligvis skjer to ganger i året, kan de trenge daglig børsting for å håndtere den økte mengden pels som faller av. I tillegg kan regelmessig klipping av negler, tannpussing og ørepleie bidra til å opprettholde en god generell helse.

Helse:
Mittelspitz er generelt en sunn rase, men som alle raser er de utsatt for visse helseproblemer. Disse kan inkludere hoftedysplasi, patellaluksasjon (utglidning av kneskålen), øyeproblemer og tannproblemer. Det er viktig å kjøpe en valp fra en ansvarlig oppdretter som tester hundene sine for slike genetiske lidelser og tar hensyn til helsen til rasen.

Konklusjon:
Mittelspitz er en flott hunderase som kombinerer intelligens, energi og hengivenhet. Med riktig trening, stimulering og omsorg kan de bli fantastiske følgesvenner og familiemedlemmer. Husk imidlertid at de krever regelmessig pelspleie og mosjon for å trives. Hvis du vurderer å bringe en Mittelspitz inn i livet ditt, er det viktig å gjøre grundig forskning, kontakte anerkjente oppdrettere og sikre at du har den nødvendige tiden og ressursene til å gi dem et kjærlig hjem.

Historikk for Mittelspitz

Opprinnelsesmessig er hunderasen plassert i Tyskland, men det er trolig mer korrekt å si at den oppsto i det kontinentale Europa. Mange mener at den nedstammer fra steinalderens såkalte torvhunder (Canis familiaris palustris) og neolittiske spisshunder, men dette medfører ikke riktighet. Flere regner den også som Europas eldste hunderase, men dette har sammenheng med førstnevnte teori og medfører derfor heller ikke riktighet, selv om typen hund utvilsomt er gammel. Type og rase er imidlertid to forskjellige ting.

Man har regnet med at rasen deler opphav med de nordiske spisshundene, deriblant samojed (som trolig er en av rasens tidlige forfedre). Dette støttes av nyere forskning, blant annet i en studie publisert i det vitenskapelige magasinet Science den 21. mai 2004. Studien viser imidlertid også at rasen har et betydelig innslag av minst en annen hunderase, men den sier ingen ting om hvilken rase. Derimot går det fram at det må være en gjeterhundtype. Noe konkret om rasen alder er det umulig å si noe sikkert om, annet enn at variantene som mange andre hunderaser gjennomgikk en rivende utvikling mot slutten av 1800-tallet og på begynnelsen av 1900-tallet.

Mer om Mittelspitz:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Andre raser

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 097

Størrelse:

liten

Vekt (kg):

Høyde (cm):

Hann: 30-38cm
Tispe: 30-38cm

Farge(r):

Flere varianter

Pelslengde:

Langhåret

Pelsstell:

endel

Allergi:

ja

Aktivitet:

endel

Fra DogLex

Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og ana...

Bilder av Mittelspitz

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Mittelspitz, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Mittelspitz kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.