Podenco Canario

Podenco Canario

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Podenco Canario.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Podenco canario er en middels stor jakthund som kommer fra Kanariøyene og trolig nedtammer fra urgamle pariahhunder som ble ført til øyene rundt Middelhavet og Afrikas nordvestkyst av sjøfarende handelsmenn for mer enn 2000 år siden. I Norge kalles gjerne rasen også kanarihund og kanarisk podenco.

Podenco canario har en morfologi og anatomi som ligner myndenes, men den har stående spisse ører. Som sådan har den en langstrakt og svært muskuløs kropp med rene linjer og lange flate og tørre muskler. Dyp smal brystkasse og godt opptrukket buk. Hodet er langstrakt og skallen smal og flat. Ørene er middels store og ofte svært beveglige, noe som ellers bare er vanlig blant pariahhunder og ville canider. Rasen har lange slanke ben og kompakte labber, som alltid har hvite klør. Halen er høyt ansatt, lang og bæres sabelformet.

Podenco canario er korthåret og har tett tilliggende pels. Fargen er normalt rød og hvit, der rødfargen kan variere fra nærmest orange til dyp mahognyrød. Alle kombinasjoner med disse fargene er tillatt.

Denne hunden har en rekke kvaliteter som jakthund. Podecoene burker både syn, hørsel og luktesans aktivt når de jakter. På Kanariøyene har den først og fremst vært benyttet til hetsjakt på kanin og annet småvilt, men den er også egnet til andre jaktformer. Den har også glimrende egenskaper som sporhund og rasen regnes som en god familiehund.

Podenco canario kan være litt primitiv sammenlignet med vanlige hunder, så den passer nok best for folk som har litt erfaring fra før. Man må regne med at den er litt skeptisk og sky overfor fremmede, men den er normalt aldri aggressiv. Overfor medlemmene i familien er den gjerne godheten selv, trofast, lydig, leken og tolerant - den perfekte familiehund for mange. Den kan være egenrådig, og den trives slett ikke alene. Den regnes som flink med egne barn.

Historikk for Podenco Canario

Det er høyst usikkert hvor gammel hunderasen er i sin nåværende form, men av type kjenner man slike hunder fra mer enn 5000 år gamle grottetegninger funnet i Egypt og Midtøsten. Å hevde at den er en direkte etterkommer av tesem blir imidlertid feil, siden det ikke kan føres bevis for dette. Det er allikevel grunn til å tro at rasen som sådan er svært gammel, selv om den først ganske nylig (rasestandarden er 24. juni 1987 og ble sist revider i 1999) fra ) ble anerkjent som egen rase av FCI.

Podenco canario har en rekke fellestrekk med ibizahund, faraohund, etnahund og andre lignende hunder. Trolig har alle disse hundene et felles opphav, uten at dette har blitt dokumentert vitenskapelig. Rasen er av FCI klassifisert som en spisshund i gruppe 5 seksjon 7.

Mer om Podenco Canario:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Primitive jakthundraser

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 329

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 16-22kg
Tispe: 16-22kg

Høyde (cm):

Hann: 55-64kg
Tispe: 53-60kg

Farge(r):

Rød og hvit. fra oransje til mahogni

Pelslengde:

Kort

Pels:

Glatt, tett

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Podencoer
...podencoer er en gruppe spisshunder som regnes som primitive og trolig er nært beslektet med mynder. slike hunder fi...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomi...

Bilder av Podenco Canario

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Podenco Canario, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Podenco Canario kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.