Podengo Portugues

Podengo Portugues

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Podengo Portugues.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Podengo português er en primitiv spisshund som kommer fra Portugal og finnes i tre størrelsesvariteter, hver med to pelstyper.

* Podengo português grande er den største varianten. Den er ca. 55–70 cm i skulderhøyde og veier normalt 22–32 kg
* Podengo português medio er den mellomste varianten. Den er ca. 40–55 cm i skulderhøyde og veier normalt 16–20 kg
* Podengo português pecueno er den minste av varianten. Den er ca. 20–30 cm i skulderhøyde og veier normalt 4–5 kg

Alle tre variantene finnes i to pelstyper, glatthåret og ruhåret/langhåret. Den minste varianten er ikke like langhåret som de to andre. De mest dominerende fargene er gul og fawn (gulrød) med lysere og mørkere nyanser med sorte skiftninger, sort (gråsort eller bleket), ensfarget med eller uten hvite tegninger. Grunnfargen kan også være hvit med tegninger i tidligere nevnte farger.

Podengo português er en utpreget hurtig og utholdende jakthund, som i hjemlandet først og fremst har vært benyttet til småviltjakt. Denne hundetypen bruker syn, lukt og hørsel like aktivt når den jakter, og den har derfor kvaliteter innen mange jaktformer, herunder også som ledhund. Rasen er også en ypperlig brukshund. Den er energisk og har høyt utviklet luktesans og kan med fordel benyttes som ettersøkshund, sporhund, narkotikahund og en rekke andre formål. Den er også en godt vakthund. Rasen har på grunn av sin hurtighet og spenstighet dessuten en rekke egenskaper innen hundesport, og den regnes som en god og stødig familiehund.

Podengo português regnes som en ekstremt livlig og svært lojal hund. Den krever mye mosjon og trives best når den får nok psykiske utfordringer og oppgaver i hverdagen. Som rase er den normalt noe tilbakeholden og skeptisk til fremmede, men den skal ikke være aggressiv. Den har et tydelig kroppsspråk og vil trolig varsle når det kommer fremmede. Den regnes som en god familiehund som passer best sammen med erfarne hundefolk som liker å ferdes mye ute i skog og mark.

Rasen regnes som meget sunn og har få eller ingen arvelige sykdommer. Den ruhårede/langhårede varianten krever daglig pelsstell.

Historikk for Podengo Portugues

Hvor gammel denne hunderasen er vet man ikke, men man har lenge antatt at den nedstammer fra såkalte urhunder (tesem). Som type har den en rekke fellestrekk med ibizahund, podenco canario, faraohund og etnahund, men aller mest ligner den på den andalusike podencoen - podenco andaluz. Kynologene har derfor antatt at disse har et felles opphav, og mange mener til og med at de er varieteter av samme hund.

Mer om Podengo Portugues:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Primitive jakthundraser

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 094

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Farge(r):

Gul og fawn (gulrød) med lysere og mørkere nyanser med sorte skiftninger, sort (gråsort eller bleket), ensfarget med eller uten hvite tegninger. Grunnfargen kan også være hvit med tegninger i tidligere nevnte farger.

Pelslengde:

Kort eller lang

Pels:

Glatthåret eller ruhåret/langhåret.

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Podencoer
...podencoer er en gruppe spisshunder som regnes som primitive og trolig er nært beslektet med mynder. slike hunder finn...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomisk...

Bilder av Podengo Portugues

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Podengo Portugues, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Podengo Portugues kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.