Siberian Husky

Siberian Husky

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Siberian Husky.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Siberisk husky som også kalles bare husky, er nok en av hunderasene som ligner mest på en ulv.

En gruppe siberian Husky reddet byen Nome i Alaska. I 1925 lamslo en dødelig, difteriepidemi byen og disse hundene pløyde igjennom en snøstorm for å levere medisin. Det var en utrolog bra bragd og lederhunden Balto har fått en egen statue i Central park i New York.
Huskyen er den sterke, stille typen, men du verden som den kan ule, den kan høres 16 km unna.
Som navnet tilsier antyder, kommer de fra det nordøstre Sibir. Tjukterne avlet frem rasen, så den kunne jobbe under arktiske forhold. Dette er ursledehunden, de elsker å være ute i kulden og trekke sleder.
Rasen har påfallende øyne, det fins flere fargevarianter også melert, men isblå er det vanligste. Pelsdekte tær isolerer mot minusgrader, sterke klør gir godt grep, og de graver bra. De kan være litt slitsomme å ha i hagen, for de graver hull til å ligge i.
De kan tåle temperaturer ned mot -45 til -50 grader. De har tett dobbel pels så isvinden ikke plager dem. De har også utviklet en mystisk evne, de kan endre forbrenningen sin. Forskere forstår ikke helt nøyaktig hvordan det fungerer. De kan løpe i timesvis og bruke energi, men sparer fettreserver. Det forhindrer utmatning, de er så godt rustet for ekstreme forhold at de iblant leter etter eventyr på egen hånd.
De er selvstendige og stae, men hundene kan trenes så lenge du ikke tror du er smartere enn dem. Det kreves en med nok tålmodighet til å kunne motivere dem for å få dem dit man vil.
De trenger mye mosjon for å bli kvitt all energien de har. Det anbefales ikke å ha dem i subtropiske områder. De har det bedre i svalt klima, men pelsen isolerer også mot varme. Den tette pelsen trenger stell, de bør børstes minst en gang i uka for underpelsen er veldig tykk og bør ikke bli flokete.
De er avlet frem for å klare seg godt i flokk. De går godt sammen med mennesker hvis de får morsomme jobber som å trekke. Hvis man vil ta dem med på løpe- eller sykkelturer blir de veldig fornøyde. De liker barn og går godt sammen med dem og de fantastiske familiehunder.


Sibirsk husky er et typisk flokkdyr som trives best sammen med andre hunder eller en meget aktiv familie. Den er gjerne meget selvstendig og hårdfør og har utrolig stamina. Som selskapshund er den snill og sosial, og bryr seg sjelden om fremmede. Den er også svært sjelden aggressiv overfor andre hunder. Den har imidlertid gjerne et god porsjon jaktinstinkt, noe som kan føre til at den stikker etter både dyr og mennesker om den kommer løs. Jaktinstinktet blir gjerne forsterket i flokk med andre hunder.

Rasen trenger en tydelig leder og store mengder mosjon for å trives maksimalt. Den kan overvintre utendørs, men bør ha en stor og god hundegård og et lunt og tørt sted å ligge. Hunder som tilbringer mye tid ute steller pelsen sin selv og trenger normalt lite hjelp til dette fra mennesker, selv om det varierer. Hunder som fungerer mest som familiehunder vil normalt ha et større behov for menneskelig hjelp med pelsstellet, spesielt under røyteperiodene vår og høst.

 

Historikk for Siberian Husky

Siberian husky eller bare husky som mange kaller den, er en hunderase som opprinnelig stammer fra det nordøstre Sibir i Russland, men den har fått sin endelige utforming i Nord-Amerika. Den tilhører gruppen av nordiske sledehunder og er en spisshund. Hjemlandet for rasestandarden er USA. 

Mer om Siberian Husky:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 270

Størrelse:

Midels

Vekt (kg):

Hann: 20-28 kg
Tispe: 15-23 kg

Høyde (cm):

Hann: 54-60 cm
Tispe: 51-56 cm

Farge(r):

Fra sort til hvit med markeringer

Pelslengde:

Middels lang

Pels:

Middels tett, rett og relativt glatt.

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Svært aktiv

Fra DogLex

Forbudte-hunderaser
... relaterte sider hundeloven hundeforskriften forvaltningsloven ...
Hundekjoring
...hundekjøring er en hundesport der en ekvipasje skal trekke og styre en slede eller pulk (vintersport), ei vogn ell...

Bilder av Siberian Husky

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Siberian Husky, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Siberian Husky kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.