Svensk Lapphund

Svensk Lapphund

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Svensk Lapphund.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Svensk lapphund kalles også svensk spets eller bare lapphund og er en mellomstor spisshund med utspring i traktene rundt Ladoga i Sverige. Mange mener at den opprinnelig var en krysning mellom vanlig gråulv og den når mer utdødde varangerhunden, men teorien har ingen støtte i forskningen. Derimot har den flere likhetstrekk med varangerhunden og andre nordiske spisshunder.

Hunden med verdens "vennligste" bjeff.
De tilhører spets-familien, med de spisse ørene og den lange snuten, ligner de litt på en ulv. Som andre spets raser ble de utviklet i kalde klimaer. Den tykke tolagspelsen beskytter dem mot det nordlige klimaet. Pelsen er ensfarget sort eller brun så de synes bra i snøen, iblant kan de ha en hvit flekk på brystet.
Dette er en ordentlig flott hund som er en utmerket reingjeter. Gjeting av rein er kanskje deres gren, men det er det store hjertet deres som vekker folks interesse. De er vakre og så ser de så snille ut, de er veldig sosiale og de er noen skikkelige kosebamser.
Lapphunden kombinerer smidighet og hastighet med unike bjeff for å drive reinen mot en mindre innhegning. De har et særegent bjeff ellers kunne reinen tro det var en ulv. De har sterke instinkter men er samtidig kjærlige hunder.
Den vil helst ha stor uteplass og temperert klima, de har tett pels så den er ikke ideell å ha i varmt klima. Den lange pelsen krever regelmessig stell, særlig under røyteperioden. Som alle spetser liker lapphunden å arbeide, de er noen robuste brukshunder, men de er også selvstendige og vil helst finne ut av ting på egenhånd. Den har et godt rykte som familiehund, så skaffer du deg en av denne rasen vil den glede deg i mange år.

 

 

 

 

 

 

 

I dag er lapphunden først og fremst en populær familiehund, men den har også egenskaper som brukshund, bl.a. som gårdshund, vakthund, trekkhund og kløvhund m.v. Pelsen gjør den godt skikket til å ferdes i vårt nordlige klima. Som brukshund er den utholdende og seig.

Lapphunden er livlig, våken, utholdende, vennlig og hengiven, men den er gjerne litt mistenksom overfor fremmede. Som familiehund regnes den som stødig og trofast, og den er svært lojal overfor sin eier, men den trenger en tydelig leder. For å trives trenger rasen regelmessig mosjon og nok av psykiske utfordringer og andre oppgaver.

Historikk for Svensk Lapphund

Hvor gammel lapphunden er i sin opprinnelse vet man ikke, men den har trolig aner som går svært langt tilbake i tid. Som type viser den da også en rekke fellestrekk med funnet av den 7.000 år gamle varangerhunden man fant i Sør-Varanger, bl.a. mangler den 2. premolar på begge sider i overkjeven. Å si at svensk lapphund er en direkte etterkommer av varangerhunden er imidlertid å trekke konklusjonene for langt. Rasens nærmeste slektninger i dag er finsk lapphund og lapsk vallhund.

Rasen har fått sitt navn etter svenskenes tradisjonelle beskrivelser av samer og de samiske nordområdene, nemlig Lappland. Tradisjonelt var denne hunden samenes brukshund til reingjeting, men aggressiv kryssavl på begynnelsen av 1900-tallet førte til at den opprinnelige lapphunden mistet sine naturlige egenskaper som gjeterhund og jakthund. Som hunderase må den derfor regnes som relativt ny, og den ble først anerkjent av FCI i 1944.

Mer om Svensk Lapphund:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Sennenhundene

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 135

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 18-20 kg
Tispe: 13-15 kg

Høyde (cm):

Hann: 45-50 cm
Tispe: 40-45 cm

Farge(r):

Bjørnebrun,brun,svart

Pelslengde:

Lang

Pels:

Strittende

Pelsstell:

MIddels

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Gardshunder
...gårdshund er en flyktig beskrivelse av hunder som tradisjonelt ble hold på gårdsbruk som en slags...
Nordiske-hunderaser
...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem n...
Norske-hunderaser
...det finnes flere norske hunderaser. den såkalte varangerhunden (canis familiaris varangensis) er det eldste...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomi...
Svenske-hunderaser
...det finnes flere svenske hunderaser, hvorav de langt fleste er jakthundraser, selv om et par av de også kan kalles ...

Bilder av Svensk Lapphund

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Svensk Lapphund, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Svensk Lapphund kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.