Lancashire Heeler

Lancashire Heeler

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Lancashire Heeler.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Lancashire heeler er en liten kugjeter fra England, opprinnelig grevskapet Lancashire. Der har den siden 1400-tallet vært kjent som bøndenes hund. Den har hatt som oppgave å drive kuer, samt fange rotter og ville kaniner. Den er også kjent for sin trofasthet mot sin eier.

Heeleren er svært intelligent og har et stort forråd av lyder når den "prater" med sin eier. Den er også humoristisk og det er vanlig at den ler ved å vise hele tanngarden. Rasens allsidighet har gjort den meget populær som selskapshund. Både for eldre som vil ha turfølge, og for den yngre som kan like agility og andre aktiviteter.

Heeleren er en glad og positiv hund som kan trives både på landet og i byen. I Norge finnes det ikke mange heelere pr. i dag (august 2001), men rasen er stor i Sverige, med egen klubb og mange aktiviteter.

* Rasenavn=Lancashire heeler
* Navn=Lancashire heeler/ormskirk heeler/ormskirk terrier
* Orginalt navn=Lancashire Heeler
* Hundetype=kveghund
* Str:= Liten (25-30 cm.)
* Aktivitetsbehov=: Middels
* Pelslengde=: Korthåret
* Behov for pelsstell=: Lite
* Allergivennlig=: Nei
* Bruksegenskaper=Familiehund, Vakthund og gjeterhund

Lancashire heeler er en lavstilt, kraftig og bevegelig arbeidshund. Den gjeter buskap og har terrierdrift for kanin- og rottejakt. Lancashire heeler er en glad hund som er meget hengiven overfor sin eier.

Hodet skal stå i forhold til kroppen. Issen er flat, bred og smalnende mot øynene, som sitter bredt fra hverandre. Middels markert stopp. Nesepartiet er likt skallens lengde, smalnende mot snuten. Issen og nesepartiets overlinje er parallell. Leppene skal være stramme. Øynene skal være mandelformete, middelstore og mørke. Tippører eller stående ører. Saksebitt. Kraftige kjever med regelmessig bitt. Over- eller underbitt er ikke ønskelig.

Halsen skal være middels lang og velansatt på skulderpartiet. Brystkorgen skal være lang og godt velvet. Lendepartiet skal være kort. Rygglinjen skal være rett og jevn. Fortrinnsvis er kroppslengden 2 cm lenger enn mankehøyden (målt fra manken til haleroten).

Skuldrene skal være vel tilbaketrukne og albuene tett inntil kroppen. Benstammen skal være kraftig. Forpotene tillates vridd lett utover, men ikke så mye at de blir svake eller hindrer fri bevegelse. Bakbena skal være muskukløse med lavt ansatt hase. Sett bakfra skal bena være parallelle, såvel i bevegelse som stående. Potene skal være små, faste og ha vel utviklete tredeputer.

Halen skal være høyt ansatt, ikke kupert, og bæres i en lett bue over ryggen, når hunden er aktiv. Raske, spenstige og naturlig fri bevegelser.

Avhengig av årstiden varierer pelsen noe, fra en glatt, glinsende kort pels til noe lengre pels med litt krage, men aldri utstående (strittende). Tillatte farger er Black & tan; svart med rødbrune tegninger på neseparti, kinn og oftest over øynene, fra albuene og nedover (såkalte "tommel-tegninger" ønskelig), på bakbenas innsider og under halen. Brun & tan er også tillatt. Tanfargen kan avta noe med årene. Hvitt er ikke ønskelig, men en liten hvit flekk i brystet kan tillates.

Mankehøyde: for hannhund: 30 cm, for tispe : 25 cm

Lettstelt og lettlært hund. Vil være med på det meste og kan lære det meste. Veldig glad i å leke. Rasen passer kanskje ikke så godt til mindre barn, men er en trofast kamerat.

Historikk for Lancashire Heeler

Når kvegdriften sluttet, døde mange kveghunder ut, blant annet Lancashire heeler. Lancashire heeler ble avlet fram første gang på 1600-tallet, men dagens versjon ble avlet fram i 1960-årene, av at Welsh corgi ble blandet med Manchesterterrier. Nå brukes den mest som selskapshund.

Mer om Lancashire Heeler:

Størrelse:

Liten

Vekt (kg):

Hann: 8-9kg
Tispe: 7-8kg

Høyde (cm):

Hann: ca 30cm
Tispe: ca 25cm

Farge(r):

sort&tan

Pelslengde:

kort

Pels:

glatt, glinsende

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Farehunder
...fårehunder er hunder som primært er avlet for å gjete sau (får). som hunderase inngår disse hundene gjerne i samlebeg...

Bilder av Lancashire Heeler

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Lancashire Heeler, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Lancashire Heeler kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.