Irsk rød og hvit Setter

Irsk rød og hvit Setter

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Irsk rød og hvit Setter.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Irsk rød og hvit setter stammer fra Irland og er i likhet med irsk setter en stående fuglehund av settertype.

Irsk rød og hvit setter ligner de andre setterene av type, men den var trolig opprinnelig noe mindre enn de engelske. I dag er de omtrent like i størrelse. Dette er en middels stor, langhåret og harmonisk bygget fuglehund. Den har god reisning og virker edel, og gi inntrykk av evne til stor fart og utholdenhet.

Irsk rød og hvit setter skiller seg fra andre settere gjennom å være hvit med røde tegninger. Pelsen er lang og glatt. Kort og fin på hodet og framsiden av beina, middels lang ellers på kroppen, og lang og fin på baksiden av beina. Undersiden av halen og buken skal ha såkalt fanepels (lang). Foran i brystet er også pelsen noe lengre enn ellers og silkeaktig.

Kroppen er middels lang og brystkassen skal ikke være for bred, men dyp. Kort rygglinje og bred og lett velvet lende. Hodet skal være høyere enn bred og ha tydelig markert stopp. Hannene veier typisk 20-25 kg, mens tispene gjerne er noe lettere.

Skulderhøyden varierer normalt fra ca. 57-66 cm. Hannene skal være ca. 62-66 cm høye, mens tispene skal være ca. 57-61 cm høye. Vekten varierer, men ligger gjerne i området 16-25 kg.

Det sies at irsk rød og hvit setter er en mer utpreget jakthund enn irsk setter. Den egner seg ypperlig til jakt på fugl i åpent terreng. Den skal også være en stabil og vennlig familiehund, og en meget sjelden og spennende utstillingshund.

Historikk for Irsk rød og hvit Setter

Irsk rød og hvit setter er den minst kjente av setterene, men rasen er trolig den eldste av de to irske settertypene. Den er også den opprinnelige fuglehunden. Den er altså opphavet til alle fuglehunder i dag. Man antar at rasen oppsto mot slutten av 1600-tallet. Da den røde setteren dukket opp et stykke innpå 1800-tallet ble det først endel forvirring omkring fargen. Den røde setteren ble så poplær at den røde og hvite holdt på å dø ut mot slutten av 1800-åra, men på 1920-tallet ble det satt inn krefter for å redde rasen, som i 1944 ble regnet som restituert og fikk sin egen raseklubb. Rasen må imidlertid regnes som svært sjelden i store deler av verden.

Mer om Irsk rød og hvit Setter:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Stående fuglehunder  (Gruppe 7)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 330

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 16-25 kg
Tispe: 16-25 kg

Høyde (cm):

Hann: 62-66 cm
Tispe: 57-61 cm

Farge(r):

Hvit med røde tegninger

Pelslengde:

Langhåret

Pels:

Glatt

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Settere
...settere (entall = setter, av eng. setting, som betyr å stivne eller fryse til) er en betegnelse som brukes om en liten grup...
Staende-fuglehunder
...stående fuglehunder, som også kalles pointere, vorstehhunder og i noen grad bracker, er en gruppe hunder som typisk (instik...

Bilder av Irsk rød og hvit Setter

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Irsk rød og hvit Setter, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Irsk rød og hvit Setter kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.