Irsk Setter

Irsk Setter

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Irsk Setter.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Irsk setter er også kjent som rød setter og tilhører de klassiske stående fuglehundene, i likhet med irsk rød og hvit setter. Den er mindre populær enn de engelske setterene, men mange kaller den «verdens vakreste fuglehund».

Irsk setter ligner engelsk setter og gordon setter av type, men var opprinnelig noe mindre enn disse. I dag er de omtrent like i størrelse. Irsk setter er en middels stor, langhåret, harmonisk bygget fuglehund. Den har god reisning og virker edel, og gi inntrykk av evne til stor fart og utholdenhet.

Irsk setter skiller seg fra andre settere gjennom å være ensfarget rødbrun. Pelsen er lang og glatt. Kort og fin på hodet og framsiden av beina, middels lang ellers på kroppen, og lang og fin på baksiden av beina. Undersiden av halen og buken skal ha såkalt fanepels (lang). Foran i brysten er også pelsen noe lengre enn ellers og silkeaktig.

Kroppen er middels lang og brystkassen skal ikke være for bred, men dyp. Kort rygglinje og bred og lett velvet lende. Hodet skal være høyere enn bred og ha tydelig markert stopp. Hannene veier typisk 20-25 kg, mens tispene gjerne er noe lettere. Skulderhøyden varierer normalt fra ca. 55-67 cm.

Irsk setter er en typisk jakthund på fugl, og da spesielt på storfugl. Den søker gjerne mer vidstrakt enn gordon setter, og regnes som dyktig og energisk fuglehund som passer i alle typer terreng, selv om den opprinnelig var avlet for å jakte på våtmark og sumplignende terreng. Den er også er ypperlig familiehund, spesielt for folk som er glade i å ferdes mye ute i naturen.


Irsk setter er normalt en godlynt, energisk og svært utholdende hunderase som trenger mye mosjon for å trives maksimalt. Den er forholdsvis rolig av natur, regnes som lett å håndtere og skal være flink med barn. Pelsen krever normalt vedlikehold, men må undersøkes jevnlig for flått o.l.

Historikk for Irsk Setter

Rasen ble trolig først formet i Irland et godt stykke innpå 1800-tallet. Man tror den er et resultat av selektiv avl på rødt innslag i irsk rød og hvit setter, som regnes som eldre. På gaelisk heter denne hunden modder rhu. Den skal ha fått sitt endelige navn i 1876. I 1882 ble The Irish Red Setter Club dannet i Irland, som den første raseklubben. Rasestandarden ble fastlagt 29. mars 1885 i Dublin. Oberst J. K. Millner, som var en av menneskene bak rasestandarden, drev selv med oppdrett og eksporterte flere hunder til Skandinavia. Han dømte bl.a. rasen på en hundeutstilling i Sverige i 1911 og 1913.

Mer om Irsk Setter:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Stående fuglehunder  (Gruppe 7)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 120

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 25-25 kg
Tispe: 18-23 kg

Høyde (cm):

Hann: 55-67 cm
Tispe: 55-67 cm

Farge(r):

Rødbrun

Pelslengde:

Langhåret

Pels:

Glatt

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Fuglehunder
... noen fuglehundraser er: labradorer golden retrievere engelsk springer spaniel ...
Settere
...settere (entall = setter, av eng. setting, som betyr å stivne eller fryse til) er en betegnelse som brukes om e...
Staende-fuglehunder
...stående fuglehunder, som også kalles pointere, vorstehhunder og i noen grad bracker, er en gruppe hunder som ty...

Bilder av Irsk Setter

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Irsk Setter, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Irsk Setter kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.