Pointer

Pointer

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Pointer.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Pointer, også kalt engelsk pointer av mange, er en klassisk britisk stående fuglehund og en ypperlig jakthund. Den ble endelig formet i Storbritannia, men mange mener at opprinnelsen sto i Spania.

Pointer er en utpreget og svært energisk jakthund på fugl, men rasen utgjør også en god familiehund for folk som er glade i å ferdes mye ute i friluft. som jakthund er den først og fremst skattet for fuglejakt i åpent terreng, f.eks. til rypejakt. Fra gammelt av jaktet den ofte i samarbeid med en retrievere, som gjerne fungerte som apportør.

Pointeren er i dag en allsidig hund som behersker det meste, fra apport til skogfugljakt og naturligvis den klassiske høyfjellsjakten.

Pointer er kjent for å ha et godt og stabilt gemytt, og egner seg derfor godt som familiehund. Den er svært aktiv og trenger ofte og mye mosjon for å trives. Den kan være litt kjenslig for kulde, sludd og regn, så lenge den er i aktivitet er dette ingen problem. Ved pauser og ingen/liten aktivitet under disse forhold utendørs, kan et varmedekken være greit. Imidlertid kan det nevnes at pointeren absolutt er en vinterhund, med høy premieprosent på fuglehundprøver vinterstid, også flere ganger NM vinner på vinterprøve. Dog er det en korthåret rase med de ulemper og fordeler det medfører. Pelsen kan gjerne børstes på ukebasis, forutsatt at den ellers er i skikkelig hold.

Historikk for Pointer

Pointer antas å nedstamme fra spanske pointere som fantes på midten av 1600-tallet. Det er usikkert når pointerene kom til Storbritannia, men på 1700-tallet drev engelske oppdrettere med kryssavl av pointere og en rekke andre hunder. Man tror at dette dannet grunnlaget for den engelske rasen. Man mener å vite, gjennom historisk og anatomisk evaluering, at både blodhund, foxhound, greyhound og bullterrier ble benyttet for å skape den engelske pointeren (Cavanaugh,1997). Noen hevder også at det på 1800-tallet ble krysset inn linjer fra franske og italienske bracker, noe endelig resulterte i den hunden vi kjenner i dag.

Innslagene av raser nevnt ovenfor kan være mer offer for tilfeldigheter enn systematisk avl, men dette kjenner man ikke rekkevidden av i dag. Et unntak er foxhound, som man vet ble planmessig brukt for å oppnå et mer edelt utseende på rasen. Men det skal finnes linjer som ikke ble «infisert», spesielt i Skottland.

Det er alminnelig å tro at pointeren ble med engelske offiserer tilbake etter deres deltagelse i den spanske arvefølgekrigen i 1704 (ved Lord Peterborough). William Arkwight (The Pointer and his Predecessors, 1901) la ned hele sitt liv i pointeren og er høyt aktet i pointerkretser som den moderne pointerens stamfar. Den første raseklubben ble dannet i 1891.

Det registreres rundt 300 valper årlig i Norge, noe som gjør pointer til en forholdsvis liten hunderase i fuglehundsammenheng. Men til tross for at pointeren er liten i antall, så hevder den seg meget godt i konkurransesammenheng.

Mer om Pointer:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Stående fuglehunder  (Gruppe 7)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 001

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 19-30 kg
Tispe: 19-30 kg

Høyde (cm):

Hann: 60-64 cm
Tispe: 57-61 cm

Farge(r):

Mange varianter

Pelslengde:

Korthåret

Pels:

Glatt

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Fuglehunder
... noen fuglehundraser er: labradorer golden retrievere engelsk springer spani...
Hundekjoring
...hundekjøring er en hundesport der en ekvipasje skal trekke og styre en slede eller pulk (vintersport), ei v...
Hundens-opprinnelse
...opprinnelsen hundens opprinnelse, eller rettere sagt ulvens utviklig til hund, startet trolig for ca. 60 0...
Jakthunder
...jakthund er et fellesbegrep som benyttes om brukshunder som primært er avlet for oppgaver med å jakte på vi...
Retrievere
...retrievere (av eng. retrieve, som betyr hente) tilhører gruppen av apporterende fuglehunder og ble som såda...
Settere
...settere (entall = setter, av eng. setting, som betyr å stivne eller fryse til) er en betegnelse som brukes ...
Staende-fuglehunder
...stående fuglehunder, som også kalles pointere, vorstehhunder og i noen grad bracker, er en grupp...
Tamhund
...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er...

Bilder av Pointer

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Pointer, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Pointer kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.