Amerikansk Vannspaniel

Amerikansk Vannspaniel

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Amerikansk Vannspaniel.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Amerikansk vannspaniel er en middels stor og kraftig spaniel. Hodeskallen er bred med markert stopp. Den har lange brede hengeører og øynene er kastanje- eller hasselbrune. Halen har pels hele veien ut til spissen.

Amerikansk vannspaniel elsker vann, er en munter, intelligent jakthund. den trenger mye mosjon og mental aktivisering. Daglig stell av pelsen, spesielt på ørene.

Rasestandard:
Midels stor, kraftig, typisk spanielpreg.Bred skalle,markert stopp.Lange, hengende, brede ører. Øynene hassel eller kastanjebrun. Halen pelskled helt ut, i motsetning til den irske vannspanielen.

Pels = tykk,fast,krøllet.Glatt ansikt og labber.
Vekt= 11-20 kg
Høyde= 38-48 cm
 

Hode
Skalle: Ganske bred og fyldig
Stopp: Moderat, men ikke for kraftig markert
Nesebrusk: Mørk, sort eller mørk brun. Tilstrekkelig bred med vide nesebor for å sikre en best mulig ”nese”.
Snuteparti: Moderat langt, skvært med god dybde. Ikke snipete.
Lepper: Stramme og tilliggende uten leppefold
Kjever/tenner: Sakse- eller tangbitt
Øyne: Middels store, plassert godt fra hverandre, noe runde, ikke utstående. Stramme øyelokksrender, ikke hengende. Fargen fra lys gulbrun til brun, hasselnøttfarget eller mørkere farge som harmonerer med pelsen.
Ører: Ansatt en anelse over øyelinjen men ikke for høyt på hodet. Dråpeformede, lange og brede, øret skal rekke til snute-spissen.
 
Hals: Rund, middels lang, sterk og muskuløs, uten halshud. Skal bære hodet med verdighet, men ikke overdrevet buet.
 
Forlemmer
Skulder: Skråstilt skulder, tørr og muskuløs.
Underarm: Rett og med god benstamme. Middels lang, men ikke så kort eller så kraftig at det vil forhindre jaktarbeidet eller virke klumpete.
Mellomhånd: Sterke uten svakheter.
Poter: Størrelse skal harmonere med hunden. Godt sluttede med svømmehud, faste tredeputer. Sporer tillatt.
 
Kropp
Overlinje: Rett eller lett skrånende fra manken.
Lendeparti: Kraftig, men ikke opptrukket.
Bryst: Velutviklet, når albuen, verken for bredt eller for smalt. Godt buede ribben, men ikke så mye at det påvirker forbenas bevegelser.
 
Hale: Moderat lang, buet, bæres enten under eller over rygglinjens forlengelse. Avtar mot spissen, dekket med pels, moderat fane. Livlige halebevegelser.
 
Baklemmer:
Helhetsinntrykk: Skal utvise styrke og kraft.
Lår: Velutviklet
Haseledd: Lett rundet, skalikke være for små og skarpe, moderat vinklet.
Haser: Moderat lang, kraftig og rett med god benstamme. Parallelle.
 
Bevegelser: Velbalansert, beveger seg med god steglengde og godt fraspark. Sett forfra skal albuene ikke vris ut. Sett bakfra skal bakbena, som er muskuløse og ikke kohaset, bevege seg så parallelle som mulig, med effektive haser som gir inntrykk av kraft og styrke.
 
Pels
Hårlag: Kan variere fra jevnt bølget til tett krøllet. Tettheten av bølger eller krøller kan variere fra et område til ett annet på hunden. Viktig med tett underull for å beskytte mot vann og vær, men ikke for grov eller for bløt. Hals eller strupe og bakpart godt dekket med pels. Øret godt dekket med pels på begge sider, med øreåpningen skal være fri. Pannen dekket med kort glatt pels uten topp. Halen dekket med pels til halespissen med moderat fane. Bena skal ha moderat beheng med bølger eller krøller som harmonerer med pelsen for øvrig. Pelsen kan være trimmet for å få til et velstelt utseende; ørene kan barberes, men ingen av delene kreves.
 
Farge: Ensfarget leverbrun; brun; mørk sjokoladefarget. Litt hvitt på tær og bryst er tillatt.
 
Størrelse og vekt
Mankehøyde: 38-46 cm
                        Tispene noe mindre enn hannhunder. Innenfor de gitte mål foretrekkes ingen størrelse for noe kjønn dersom korrekte proposjoner, god substans og balanse er tilstede.
Vekt:   Hannhunder: 13-20 kg
            Tisper: 11-18 kg
 
Feil: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjonen til rasebeskrivelsen.
 
Diskvalifiserende feil:
- Gule Øyne, (sitrongule, må ikke forveksles med lys gulbrun)
- Agressivitet
 
OBS
Hannhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass.           


 
 

Historikk for Amerikansk Vannspaniel

Amerikansk vannspaniel oppsto rundt midten av 1800-tallet, men den virkelige opprinnelse er et mysterium. De fleste eksperter har kommet til å akseptere at det sannsynligvis ble utviklet i Fox River og Wolf River daler i Wisconsin. Det er ingen dokumentasjon som til bestemte raser som ble brukt til å utvikle AWS. Dok Pfeifer New London, Wisconsin, mannen er kreditert med å skaffe anerkjennelse for rasen på 1920-tallet, mente at rasen ble utviklet ved krysning av en utdødd Norsk vannspaniel og Field spaniel. Andre har omstridt denne påstanden og det er nå akseptert at det i utviklingen av American Water Spaniel inkluderer engelsk vannspaniel, Field spaniel, Curly coated retriever, Irsk vannspaniel, Tweed Water Spaniel, og muligens i Chesapeake Bay Retriever.

Amerikansk vannspaniel ble utviklet som en jakthund for å jakte i markene. Jegere trengte en hund som kunne fungere på land så vel som i myr og som lett kunne passe inn i en kano eller jolle uten å ta opp mye plass. Amerikansk Vannspaniel passet godt til denne oppgaven, og mesteparten av avls- historikerne ble oppmerksom på at jeger i midvesten brukte denne rasen omfattende ved jakt. Rasen ble ikke formelt anerkjent som en raseren hund, før United Kennel Club gjorde det i 1920, etterfulgt av feltet Dog Stud Book i 1938, og til slutt ved American Kennel Club i 1940.

Etter å ha nådd sitt høydepunkt i popularitet sannsynligvis en gang på 1920-tallet og 1930-tallet, har amerikansk vannspaniel blitt en "glemt Amerikaner" mange ganger i sin historie. Likevel, med pågangsviljen av ånd som exemplifies denne lille brune hunden, og rase-entusiaster har maktet å opprettholde en rimelig befolkningen som sannsynlig ikke vil forsvinne fra scenen når som helst.

The American Water Spaniel var sannsynligvis en av de viktigste medvirkende raser til Boykin spaniel.

Mer om Amerikansk Vannspaniel:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Apporterende hunder  (Gruppe 8)
Seksjon:
 Sennenhundene

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 301

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 13-20 kg
Tispe: 11-18 kg

Høyde (cm):

Hann: 38-46 cm
Tispe: 38-46 cm

Farge(r):

Sort, mørk sjokoladebrun,leverbrun

Pelslengde:

Middels lang

Pels:

Tykk, fast og krøllet

Pelsstell:

Mye

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Vannhunder
...vannhunder er en gruppe apporterende fuglehunder det kan være vanskelig å si noe sikkert om opphavet til, fordi de også re...

Bilder av Amerikansk Vannspaniel

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Amerikansk Vannspaniel, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Amerikansk Vannspaniel kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.