Sussex Spaniel

Sussex Spaniel

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Sussex Spaniel.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Sussexspanielen var veldig populær hos gårdbrukerne i Sussex i Sør-England, derav navnet.
Rasen er nevnt i opptegnelser fra 1795, da mye større enn nå. Noe senere oppsto en variant som hadde noe clumber spaniel og noe blodhund innblandet. Det er synd at det blir stadig færre sussex spanieler, for det er trofaste hunder, aktive og våkne, og de har glimrende nese. Pelsen som er rikelig og har en rik, gyllen leverfarge med gylne hårspisser, mister dette gylne skjæret og blir mørkere i fargetonen hvis hunden holdes innendørs som selskapshund.

Pluss ved rasen:
* Trofast
* Utrettelig arbeidshund
* intelligent
* Kvikk

Vær også klar over
* Tendens til å være enmannshund

Sussex spaniel hører til en av våre sjeldne spanielvarianter. Den er en tung,  kompakt hund med tykk hud og lavt ansatte ører. Rygg og lend er godt utviklet og muskuløse i både bredde og dybde. Hele kroppen er sterk og jevnt bred fra manke til hofte uten tegn til midje.
Pelsen skal være rikelig og flat uten tendens til krøller, og underullen skal være tett og rikelig. Hunden skal helst ha en rik, gyllen leverfarge der håret går over til en gyllen farge i tuppene. Mørk leverfarge eller rødbrun farge er uønsket.

Hunder av denne rasen er mellom 38 og 42 cm høye, og har en vekt på ca 23 kg

I motsetning til andre spaniels, bjeffer sussex spaniel når den jager, og det sies at jegeren kan høre på tonefallet til hunden hva slags vilt det er den har fått teften av. Den er en hund full av styrke og gjør en god jobb i tett underskog.

Sussex spanielen er en fin familiehund og kompanjong. Rasen er kjent for å være barnevennlig, og snill mot andre dyr. Den er relativt lett å trene, og ikke svært mosjonskrevende. Den trives både i byen og på landet, og liker seg selv om det er kaldt. Før man skaffer seg en slik hund bør man imidlertid være klar over at den krever en del pelsstell.


STANDARD
Helhetsinntrykk: Lang, rektangulær kropp. Massiv og kraftig, støtende hund, aktiv og energisk. Den har karakterristiske, rullende bevegelser, ulik alle andre spanielbevegelser. Overlinjen vannrett, rygg og lend bred og muskuløs.

Farge: Rik, gyllen leverfarge, gylne hårspisser.

Hode: Bredt skalleparti, middels rundet fra øre til øre. Skal ha pannefure og markert stopp. Øyenbrynene skal være rynket og occiput tydelig, men ikke fremtredende. Nesebrusken godt utviklet og leverbrun. Hodet skal være velbalansert. Hasselbrune øyne, ikke for runde, ganske store. Mildt uttrykk. Ørene skal være tykke, ganske store og dråpeformede. Lavt ansatt,men ovenfor øyelinjen. Tett tilliggende. Bitt saksebitt.

Hale: Lavt ansatt, må ikke bæres over rygglinjen. Halen skal ha pels og skal bevege seg livlig.

Poter og ben: Runde poter med kraftige tredeputer. Forholdsvis korte forben. Skråstilte skuldre,muskuløse over-og underarmer, kraftig benstamme. Bakbena forholdsvis korte, ikke utpreget vinklet.

Historikk for Sussex Spaniel


 Sussex spaniel hører til en av våre sjeldne spanielvarianter.

For ca. 150 år siden utviklet Mr. W. Fuller denne rasen og holdt en ren stamme i over 50 dr. Da han døde i 1847 ble nesten alle hans hunder auksjonert bort. På et tidspunkt ble det sagt at rasen var den mest populære fuglehund i Sussex. Den har dessverre avtatt merkbart i antall de siste drene.

I motsetning til andre spaniels, bjeffer sussex spaniel når den jager, og det sies at jegeren kan høre på tonefallet til hunden hva slags vilt det er den har fått teften av. Den er en hund full av styrke og gjør en god jobb i tett underskog.

På et tidspunkt i utviklingen ble den litt for lav på bena og avtok noe i popularitet blant jegeme. Dette har imidlertid dagens oppdrettere rettet på, og den kan igjen måle seg med hvilken som helst annen spaniel.

Sussex er en fin familiehund og kompanjong. Med sin gyldne pels og milde uttrykk er den uimotståelig for eieren. 
Rasen er lojal og svært stedbundet, noe som verdsettes av dens eiere. Rasen har god sans for humor, noe som til tider kan vise seg på de mest merkelige tidspunkt. Den har en egen evne til å smile, noe som kan være svært avvæpnende. Den er svært ærlig. Dens tillitsfulle væremåte og vakre øyne vil få deg til å beundre rasen i lange stunder, når du møter den.

Sussex spanielen er i alt vesentlig en engelsk rase, og har som sagt tidligere eksistert siden 1700-tallet. Første gang den ble utstilt var i 1862. Det har aldri vært en tallrik rase, men den har altid hatt sine tilhengere, da det er en solid, stille og god jakt- og familiehund. En del ganger er det brakt nytt blod inn i rasen ved innkryssing av clumber spaniel, som ikke er så rent ulik av type, og som har forbedret benbyggning og temperamentet en god del.

Sussex fhar fått sitt navn fra Sussex, England, hvor den første og viktigste kennelen for disse hundene tilhørte en Mr. Fuller. Fuller er kreditert for å ha utviklet den rike, gyldne leverfargen som i lang tid har preget rasen. Phineas Bullock, Field spaniel berømmelse, gjorde også bemerkelsesverdige arbeider i beste interessene for Sussex. Eksemplarer som er av rasen konkurrerte i Storbritannia så langt tilbake som 1860-årene.

I hans tidlige dager, ble Sussex brukt for visse typer grovskyting i England, der en overflod av spillet, sammen med den tilpassede av jakt til fots, gjengia hunden tilfredsstillende, som et sportslig sykler. Rasen har ikke vært importert i stor grad til dette landet, men sannsynligvis skyldes det, det faktum at han ikke har tilstrekkelig fart for en gjennomsnittlig sportsmann, som står overfor forholdene langt forskjellig fra de i utlandet.Mer om Sussex Spaniel:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Apporterende hunder  (Gruppe 8)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 127

Størrelse:

Mellomstor

Vekt (kg):

Hann: 20,5 kg
Tispe: 18 kg

Høyde (cm):

Hann: 38-40 cm

Farge(r):

Rik gyllen leverfarge

Pelslengde:

Langhåret

Pels:

Glatt med faner

Pelsstell:

Daglig

Allergi:

ikke allergivennlig

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Spaniel
...spaniel tilhører en undergruppe med hunder som blir avlet som apporterende fuglehunder, men som opprinnelig var så...

Bilder av Sussex Spaniel

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Sussex Spaniel, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Sussex Spaniel kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.