Wetterhoun

Wetterhoun

Denne rasen kommer fra Nederland. Denne hunden bryr seg ikke om været. Hode og ben har glatt pels, men resten av kroppen er dekket av tette, tykke krøller som vand og vind ikke trenger igjennom. Robust hund, ideell for gamle dagers oterjakt.

Wtterhoun har en tendens til aggressivitet, og trenger trening og fast behandling. God vakthund!

Lynne og væremåte

Wetterhoun hunden er fysisk meget krevende i seg selv og kan være følsom. Dette er en intelligent, noe uavhengige hund, ofte med en tanke på sin egen, som er modige, pålitelig og svært årvåken. Wetterhoun liker vann og å svømme.
For sitt eget folk Wetterhoun er en godmodig og vennlig hund - og dette inkluderer barn, forutsatt at de behandler ham riktig. For ukjente besøkende historien er helt annerledes. I dette tilfellet vil det ta opptil en forsiktig se og vil beskytte hjem fra inntrengere. Familie venner på den andre siden vil få en hjertelig velkomst. Andre hunder og dyr vil bli tillatt uten murring.

 

Trening
Rasen trenger mye mosjon. Den ideelle situasjonen for denne hunden er å ha et stort stykke land, hvor den kan løpe rundt fritt og den vil være beskyttende og kvitte seg med skadedyr. De ser ikke tendens til å flykte fordi det ikke er noen sentral instinkt i rasen.

Pelsstell
Pelsen bør kammes regelmessig og sjekk også om ørene er rene. Rasen leve lykkelig i en utendørs kennel så lenge den får jevnlig kontakt med eieren og får sin daglig dose med mosjon.

Idealistisk eier
Dette er ikke en hund for nybegynnere. Rasen er veldig intelligent og lærer fort, men de er uavhengige nok til å nekte å ta imot dine kommandoer. En konsekvent men vennlig oppdragelse/dressur er å anbefale. Avhengig av den enkelte hunden, korrigerende tiltak kan være aktuelle.

Annet
En Wetterhoun vil pines av å måtte bo i en leilighet eller i et stresset miljø, siden de ikke er tilpasset et slikt liv. De trives best ute i det fri.

Rasestandard/beskrivelse

Hode: Tørt, størrelsen i proporsjon til kroppen, kraftig og mektig.

Skalle: Lett hvelvet, gir inntrykk av å være bredere enn langt. Går jevnt over i kinnene. Skalle og snuteparti like lange.

Stopp: Svakt markert, skallen går svakt over i ansiktet.

Nesebrusk: Sort hos hunder med sort bunnfarge, brun hos brunfargete. Velutviklet. Godt åpne og velutviklede nesebor.

Snuteparti: Kraftig, avtar gradvis mot snuespissen. Ikke snipete, men stumpt. Neseryggen bred og rett, verken konkav eller konveks sett fra siden.

Lepper: Stramme, ikke hengende.

Kjever/tenner: Kraftige tenner. Saksebitt.

Kinn: Moderat utviklet muskulatur.

Øyne: Middels store, ovale med stramme øyelokksrender, viser ikke blinkhinnen. Lett skråstilte og gir et noe barskt uttrykk. Verken utstående eller innsunkne. Mørk brun farge hos sorte hunder, brune hos brunfargete. Gule øyne ikke ønskelig.

Ører: Lavt ansatt. Ørebrusken så lite utviklet at øret henger flatt langs hodet uten fold. Ikke ønskelig med stiv ørebrusk som gjør at øret ikke henger tett inntil hodet. Moderat lange formet som en murerskje. Ørepelsen rasetypisk: Krøllet, ganske langt ved ansatsen, minkende i lengden der den nederste 1/3 er dekket med kort pels.

Hals: Kort, kraftig, rund. Går jevnt over i overlinjen da hodet vanligvis bæres lavt. Lett nakkebue. Ikke løs halshud.

Forlemmer:

Skulder: Skulderbladet godt tilliggende, skråstilt, velvinklet.

Underarm: Kraftig og rett.

Mellomhånd: Rett, ikke skråstilt.

Poter: Runde, velutviklete og godt hvelvete tær, tykke tredeputer.

Kropp: Meget kraftig.

Rygg: Kort og rett.

Lend: Kraftig.

Kryss: Lett fallende.

Bryst: Bredt, bredere enn dypt slik at forbene er ganske vidstilte. Rundt. Rekker til albuene. Godt hvelvete ribben, lange bakre ribben.

Underlinje/buk: Moderat opptrukket.

Hale: Lang, bæres ringlet over eller på siden av krysset.

Baklemmer:

Helhetsinntrykk: Kraftige, moderat vinklet.

Underlår: Ikke for langt.

Haser: Lavt ansatte.

Mellomfot: Korte.

Poter: Sunde med velutviklete tredeputer.

Pels:

Hårlag: Bortsett fra hode og bena er kroppen dekket med tette krøller av stive, kraftige tufser av pels. Sparsomme krøller eller krøller av tynne hår gir et ullent inntrykk som er en grov feil. Pelsen har ganske grov struktur og virker oljete.

Farge: Ensfarget sort; ensfarget brun; sort med hvite tegninger; brun med hvite tegninger. Ticks eller roan i det hvite tillatt.

Størrelse og vekt:

Mankehøyde: Hannhunder: Ideal 59 cm

Tisper: Ideal 55 cm

Vekt:
Hannhunder:

Tisper:

Feil: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil.

Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er

i relasjon til rasebeskrivelsen.

Diskvalifiserende feil:

Hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller har fysiske

defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.

OBS

Hannhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass.

Rasebeskrivelsen er oversatt fra gjeldende FCI-standard.


Historikk for Wetterhoun

Friesland er et fylke i den nordvestlige delen av Nederland. De frisiske mennesker har sin egen kultur og språk, og har utviklet to av de innfødte nederlandsk jakt hunder. Wetterhoun er en av disse karakteristiske Frisisk raser. Rasens historie går tilbake til 1600, eller tidligere, selv om deres eksakte opprinnelse er ukjent. Det er sikkert relatert til den generiske vann hunden i Europa, men at halen har krøpet over ryggen antyder en mulig krysning med hunder av nordisk type.

Opprinnelig, ble Wetterhoun (bokstavelig oversettelse fra den frisiske er vannhund) brukt til å finne og drepe oter i Lake District i hans hjemland. For dette arbeidet måtte den være tøff og fryktløs. Det er lite behov for en oter hund i dagens samfunn, men Wetterhoun er også en utmerket nær-arbeider apporteringshund. Han fungerer som mange av våre moderne spaniels, søke etter og viser sin tilstedeværelse.
I jakt, etter at skuddet har falt, apportere hunden like bra fra land eller vann. Rasen elsker vann og er lykkelige svømmer selv i iskaldt vær.
Rasen er ganske enestående som en kanon hund i både utseende og karakter. Han har en ganske bred og kraftig kropp med en sterk leder og en tett krøllet hale. Pelsen må aldri bli ullete, krøllene må være riktig størrelse og håret er nesten fettete, vanntett tekstur.

Den nederlandske siden sier disse hundene er mye som frisisk mennesker, sta, men når deres hjerter er vunnet, ler de elskbare og lojale. Hans standard kaller for ham å ha sta karakter og er reserverte mot fremmede. Den nederlandske Wetterhoun Club beskriver rase: "En forsiktig Frysk med et hjerte av gull." Mens stille i huset, kjærlig med sitt folk og god med barn, de trenger mange daglige utøvelse av sine energier. Deres tilbakeholden naturen også gjør dem til naturlige vakthunder. Med sine mestere, lærer de raskt og tar til seg godt treningen,  de elsker arbeidet sitt.

Wetterhoun er nederlandsk for "vannhund. Utviklet av effektive oppdrettere i den nederlandske provinsen Friesland for minst 400 år siden, denne sjeldne rasen er sjelden sett utenfor sitt opprinnelige land. Det var mest sannsynlig nedstammet fra Old vannhund, en rase som har bidratt til en rekke moderne spaniel typer, men er nå utdødd. Wetterhoun ble utviklet samtidig som Stabyhoun. Wetterhoun spesialiserer seg på å finne og drepe oter (Fisherman's konkurrenter for fisk). Etter at oter ble mer håndterlig i de nordlige deler av Nederland, ble rasen brukt til å jakte små pattedyr på land, som ildere og til å holde vakt på gårdene. Wetterhoun er en robust, godt bygget, og den er i stand til å apportere både land og i vann. Hunden jakter vanligvis alene, og jegere kan attestere på at rasen er fryktløs nok til å gå ansikt til ansikt med ildere og ville katter, som om de ikke biter i det hele tatt.

Mer om Wetterhoun:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Apporterende hunder  (Gruppe 8)
Seksjon:
 Sennenhundene

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 221

Størrelse:

Mellomstor

Vekt (kg):

Hann: 15-20 kg

Høyde (cm):

Hann: 59 cm
Tispe: 55 cm

Farge(r):

sort, brun, tillat med hvite tegninger

Pelslengde:

Middels

Pels:

Tykk, krøllet, ullent

Pelsstell:

Middels

Allergi:

ikke allergivennlig

Aktivitet:

Aktiv

Fra DogLex

Vannhunder
...vannhunder er en gruppe apporterende fuglehunder det kan være vanskelig å si noe sikkert om opphavet til, ford...

Bilder av Wetterhoun

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bilde av Wetterhoun, nr 3640. Bilde av Wetterhoun, nr 3637. Bilde av Wetterhoun, nr 3636. Bilde av Wetterhoun, nr 3639. Bilde av Wetterhoun, nr 3638. Bilde av Wetterhoun, nr 3641.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Wetterhoun, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Wetterhoun kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.