Bichon Havanais

Bichon Havanais

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Bichon Havanais.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Bichon Havanias er en liten selskapshund som kommer fra Cuba.

 

Den lille hunden med det store hjertet. Det den mangler i størrelse, har den i personlighet. Den er glad i luksus og det er ikke rart, for i århundrer har den prydet sosietetens fang.
Den er avlet opp som selskapshund og det er en livlig og kjærlig hund som elsker mennesker.
Rasen er gammel, den kan spores tilbake til middelhavet så langt tilbake som år null. Disse sjarmerede dyrene tilhører bichon-familien og seilte ombord på spanske handelsskip til Cuba på 1500-tallet. De er Cubas nasjonalhund og landets eneste innfødte rase, derav navne
De anses som sjeldne men blir stadig mer populære. Den godlynte og vennlige rasen fins i mange farger, og deres mest unike trekk er den vakre og silkemyke pelsen. Noen foretrekker å holde hundens pels kort, hvilket medfører besøk hos hundefrisøren. Lang eller kort pels hopper havanaisen inn i hjertet ditt med sine karakteristiske steg. Spensten i steget kommer av at forbeina er kortere enn bakbeina. Det er en del av sjarmen, liksom halen som buer seg over ryggen.
De er perfekte by- og leilighetshunder, de kan tilpasse seg mange miljøer men de må få sin daglige mosjon. Vil du gå skogsturer så husk at skitt lett fester seg i pelsen som må gres ut når dere kommer hjem. Du bør være godvenn med børsten og bruke den flere ganger i uken. Vil du ikke børste hunden din, er ikke dette rett rase for deg. De er ganske enkle å trene så lenge de får mye ros. Det ekstra fine med disse er at de kan bli renslige og det er stort for miniaturhunder, man slipper da overraskelser innendørs. Dessuten bjeffer og biter de ikke slik andre små hunder kan gjøre. De glir godt inn i familielivet men små barn bør nok passes på med tanke på størrelsen og skjørheten til denne hunden. Denne lille hunden fra Havana glir rett inn i hjertet på folk, med sine vakre øyne og sitt flotte vesen.

 

 

 

Bichon Havanais er en livlig liten hund som elsker å være midpunktet i familien. Havanaisen er en snill og rolig hund som søker kontakt når han ønsker kos og klem som er noe den aldri blir lei av. Om du en dag ikke finner din Havanaise hund i huset kan du bare snu deg så står den mest sannsynlig bak ryggen din. Havanais hunden følger etter de han er glad i. Bichon Havanaisen er en nysgjerrig liten hund som vil få med seg alt som skjer både inne og utenfor huset. Den elsker å ha muligheten til å se ut vinduet.

Havanisen liker godt å gå tur, men har ikke et stort behov for aktivitet.

Havanisen elsker å få lov til å bli med på det familien skal, nesten uansett hva dette er.

Historikk for Bichon Havanais

Dens opprinnelse er ikke sikkert fastlagt og det finnes mange ulike teorier om dette. I likhet med Bichon Frise, puddel og mange andre krøllete og lokkete hunder, stammer Bichon Havanais fra Barbeten (vannspanieln). Navnet Bichon er egentlig forkortelse for Barbichon. Når den tidligere vannspaniel-typen ble brukt som arbeidshund, med oppgave å apportere fugler fra vannet, ble den mindre Bichon bare brukt til selskapshund.

Fiorenze Fiorone skrev i sin bok «308 recognized breed» at Havaniasen stammet fra den italienske Bolognese som italienerne tok med seg til Argentina og krysset med en liten sydamerikansk puddel og dermed oppsto et nytt medlem av Bichonfamilien.

Til tross for alle teorier synes cubanerne å tro at Havanaisen kom til Cuba med italienske sjøkapteiner. Hundene ble gitt som bestikkelse til velstående cubanske famlier, slik at kapteinene kunne få solgt sitt smuglergods.Som det så ofte er tilfellet med slike små selskapshunder, ble også havaneseren overklassens hund.

På 1700-tallet ble rasen også kjent og populær i Europa, men som mange andre raser ble den fort glemt for så på ny og dukke opp igjen som sirkushunder på 1950- tallet. At rasen har utbredt seg slik, har vi noen godhjertede eksil-cubanere å takke for. Da de flyttet til USA under Cuba-krisen tidlig på 1960- tallet, tok de hundene sine med seg og det er fra disse våre dagers Havanais stammer. I den senere tid er det bekreftet at det fortsatt fins igjen noen få eksemplarer på Cuba.

Havanaisen har et åpent og charmerende vesen som lett fører til at den blir midtpukt i familien. Det er en meget intelligent hund, og dette sammen med dens store nysgjerrighet og lysten på nye utfordringer, gjør at den er lett å dressere. Noe at den også ble brukt som sirkusshund viser. Det charmerende skuespillertalentet har nok hunden fortsatt i behold. Selv om hunden er liten, er den også en utmerket vakt og gjeterhund. På Cuba ble den blant annet brukt til å passe kyrne og til fuglejakt.

Også dagens havanais har et tydelig vokterinnstinkt, og den lar høre fra seg når det kommer besøk.

Havanaisen er en flink svømmer som liker å boltre seg i vannet. Den skal ha en lang, fyldig og bløt pels som ikke har noe sesongbestemt pelsskifte. Regelmessig stell gir det fine silkeaktige utseende. Den kan bades så ofte man ønsker.

Havanaisen har vanlig levealder, og rasen kom til Norge så sent som i 1989. Det samme året ble det første norske valpekullet født. I 1991 ble det registrert 20 hunder i Norge. Rasen er organisert i Norsk Miniatyrhund Klubb.

Mer om Bichon Havanais:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Selskapshunder  (Gruppe 9)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 250

Størrelse:

Toy

Vekt (kg):

Hann: 4-6 kg
Tispe: 4-6 kg

Høyde (cm):

Hann: 23-27 cm
Tispe: 23-27 cm

Farge(r):

Mange varianter, sjelden helt hvit

Pelslengde:

Langhåret

Pels:

Fyldig og bløt

Pelsstell:

Mye

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Lite

Bilder av Bichon Havanais

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Bichon Havanais, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Bichon Havanais kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.