Tibetansk Terrier
Tibetansk Terrier
Den tibetanske terrieren er en sjarmerende og trivelig familiehund med en spennende historie. Den er besluttsom, spenstig og robust, og med den kraftige doble pelsen er den godt rustet mot det harde klimaet i Tibet. Tibben er også utstyrt med store flate poter som gjør det lettere å ta seg fram i snøen. De lange bakbeina med lave haser gir hundene en fantastisk spenst og en nesten katteaktig kroppsbeherskelse. Den skal ha veivinnende bevegelser med en litt sjarmerende vrikk av bakparten.
Den tibetanske terrieren er en våken og glad hund som elsker og være med på det meste. Tibben trives dårlig med å stå alene i hundegård, til det er den alt for sosial. Den trives nok aller best når den får være med og delta i familiens aktiviteter; enten det være seg en liten biltur ned til kiosken, eller å forsere de høyeste fjelltopper. Dog kan pelsen være litt upraktisk i kram snø og på kvistete underlag.
Tibben lærer fort, og har de først lykkes i noe sitter det for alltid. Den kan være både oppfinnsom og standhaftig og oppnår den ikke det den ønsker på én måte prøver den en annen. Dette er gode egenskaper så lenge hunden får vennlig men klar beskjed om hvor grensen går. Og har man litt sans for humor vil tibbens oppfinnsomhet gi mye glede. Det det er med glimt i øye og et smil om munnen at vi observerer våre hunders pussige og oppfinnsomme påfunn.
En må like pelsstell for å kunne trives med en Tibetansk Terrier. Den lange pelsen krever regelmessig børsting og bading. Hvor mye tid som går med til pelsstell varierer avhengig av klimaet, hundens alder, og av pelskvaliteten. Ukentlig pelsstell må en regne med og i en periode, når pelsen skal fra valpe- til voksenpels må en regne med daglig børsting.
Helhetsinntrykk : Robust, middels stor langhåret hund som gir et overveiende kvadratisk inntrykk. Besluttsomt uttrykk. Livlig, vennlig, lojal hund med mange sjarmerende trekk. Utadvendt, våken intelligent og modig. Hverken aggressiv eller stri. Reservert mot fremmende
Historikk for Tibetansk Terrier
Tibetansk Terrier kommer, som navnet sier, opprinnelig fra Tibet. Den er derimot ingen terrier og ikke i slekt med terrierrasene. Tibetanerne kalte rasen for Dhoki-apso og rasen antas å være over to tusen år gammel.
Flokker med dyr har alltid stått sentralt i det tibetanske livsmønsteret, for å skaffe mat, ly og klær, eller som en "valuta" investering. Mennesker som har reist i Tibet kan fortelle at den Tibetanske Terrieren ble regnet som en lykkebringer, den var høyt verdsatt og mange så på den som hellig. Hundene var ikke til salgs men kunne av og til bli gitt vekk som takk for en høy verdsatt tjeneste, eller for å vinne gunst. Det var nettopp en slik gave som skulle bli rasene begynnelse i Europa. Det kan du lese i kapittelet om tibetansk terrier i vesten.
En fant tibber både hos nomadene og i templene, og de ble brukt til vakthold og gjeting. Som vakthund var oppgaven deres i hovedsak å varsle. De velger seg gjerne et høyt punkt som utkikkspost slik at de har så godt utsyn som mulig. Skulle det oppstå en situasjon der hunden trengte hjelp kom de store mastiffene dem til unnsetning.
Tibben ble brukt til å gjete sau så vel som pakkdyr. Hvis fjellpassasjen var veldig trange hoppet de fram og tilbake oppå ryggen til pakkdyrene. Om natten sov de ute i snøen og voktet nomadenes gods. Hundene var svært agile og intelligente, og ble også brukt til å ringe inn dyrene. Det kunne være bratt og utilgjengelig terreng men tibben, med sin nesten katteaktig spenst og kroppsbeherskelse, hadde ikke problemer med å ta seg fram. Hundene ble klippet sammen med de andre husdyrene og ulla deres ble brukt i husholdningen.
Klimaet i Tibet er veldig variert og hundene var noe forskjellige avhengig av hvor i Tibet de kom fra.
Tibetansk terrier i vesten
Dr Grieg, en engelsk kvinnelig lege, arbeidet ved et kvinnehospital ved den indiske grense. En dag ble hun oppsøkt av en Tibetansk nomadefamilie. De ville at hun skulle operere kvinnen i familien. De hadde med seg en drektig tispe, Lily, og Dr. Grieg passet selv den lille tispen helt til kvinnen var bra nok til å ta seg av den igjen. En stund senere kom familien tilbake og forærte Dr. Grieg en av valpene til Lily og hun valgte en tispe som fikk navnet Bunty. Dr. Grieg ble fort begeistret for rasen og etter et år kom tibetanerne tilbake med en hann som ble parret med Bunty. Året etter kom de tilbake med en annen hanne. Det ble gjort en testparring og fastslått at hundene var av ren rase. Disse to kullene skulle bli begynnelsen for Dr. Griegs oppdrett av tibetanske terriere.
Senere, i et opprør mot de hvite, sendte lamamunkene en fakir for å beskytte henne. Da han så hennes tre Tibetanske Terriere, sa han; ”lov meg, miss Sahib, la aldri småfolket fra fjellene dø ut, og ikke bland dem med andre raser.” Dette lovet hun, og da hun kom tilbake til England, startet hun oppdrett av rasen. Hennes kennel ”Lamleh” ble på mange måter hennes livsverk. Hun skaffet seg etter hvert flere hunder fra tibetanerne, inkludert en tispe og en hann som hun hentet fra klostrene. Selv i dag finnes det vel knapt en Tibetansk Terrier som ikke har sin opprinnelse i disse linjene.
En annen hund som også har en viktig rolle i rasens historie er Troyan Kynos. Han ble funnet på en kai i England av innehaveren av kennel Luneville. Han ble fort en maskot hos Luneville og en hundedommer som så ham, mente han kunne være en tibetansk terrier. Troyan Kynos ble registrert som en tibetansk terrier og i 1955 ble han engelsk utstillingschampion.
De hunden som Dr. Grieg brakte tilbake til England pluss Troyan Kynos og noen andre hunder som etter hvert ble hentet hjem til England danner grunnstammen for vår Tibetanske Terrier.
Tibetansk terrier i Norge
Den først Tibetanske Terrieren kom til Norge i 1975. Det var Trond Tuv som importerte tispen Buzaras Felona. Hun ble norsk utstillingschampion i 1978, og samme år hadde hun et valpekull. Disse har dessverre ikke gått videre i avl.
I 1977 importerte Aslaug Carlsen sin først Tibetanske Terrier til kennel Top Dogs, tispen Kaundas Feng-Mo. Like etter kjøpte hun Ting-e-lings Felicia og hannhunden Don Corleon. Alle disse ble norske championer, og var starten på oppdrett med Tibetansk Terrier i Norge.
Top Dogs Princess Ling-Mo ble den første norsk-oppdrettede champion.
Mer om Tibetansk Terrier:
Rasestandard FCI / NKK
NKK RasestandardGruppe:
Selskapshunder (Gruppe 9)Seksjon:
Asiatiske spisshundraser og beslektede raserAnnerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 209Liten
Vekt (kg):
Hann: 8 –14 kg
Tispe: 8 – 11kg
Hann: 36 - 41cm
Tispe: 32 - 37cm
Hvit, gylden, kremfarget, grå eller røkfarget, sort. To- eller trefarget. Alle farger tillatt unntatt sjokolade eller leverfarget.
Pelslengde:Langhåret
Pels:Fin rikelig dekkpels som er rett eller bølget
Pelsstell:Mye
Allergi:Ja
Aktivitet:Endel
Fra DogLex
... eieransvaret å være eller å bli hundeeier betyr at man påtar seg et mangeårig ansvar,...
...hunderase og rasehund er begrep man gjerne bruker når en ønsker å beskrive såkalte raserene ...
...pelsdyrallergi kalles også hundeallergi og katteallergi m.m. og er en atopisk allergiform. pelsdyrallergi er en aller...
...små tibetanske hunderaser er en liten gruppe tamhunder som tilhører seksjon 5 i fcis gruppe av selskapshunder. dette ...
...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i realite...
Bilder av Tibetansk Terrier
Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.
Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Tibetansk Terrier, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.
Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Tibetansk Terrier kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.