Italiensk Mynde

Italiensk Mynde

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Italiensk Mynde.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Italiensk mynde antas å stamme fra småvokste eksemplarer av urgamle egyptiske mynder, selv om ingen kan føre bevis for et slikt opphav. Fra renessansen finnes er rekke malerier der slike småvokste hunder inngår som et dekorativt element, spesielt i forbindelse med kvinneportretter.

Italieneren er korthåret, langbent og kvadratisk, og minner ikke så rent lite om en greyhound i miniatyr. Pelsen kan være sort, grå, skifergrå eller gul (isablla) i alle nyanser. Hvitt er tillatt på brystet og potene.

Dette er en livlig og grasiøs hund, og du skal ikke la deg lure av dens sparsomme fysiske proporsjoner. Italieneren er nemlig en lynhurtig liten tøffing - en typisk mynde på alle måter, som står godt på egne bein. Dens lette bevegelser og mangel på dverghundpreg gjør bildet av grasiøs eleganse nærmest fullkomment.

I Frankrike og Tyskland har rasen blitt brukt til hetsjakt på småvilt, ofte sammen med jaktfalk. Hundene skal, til tross for størrelsen, faktisk være dyktige jakthunder den dag i dag. Ingen vet om rasen opprinnelig var avlet for jakt eller sosiale formål, men den ble trolig brukt til begge formål. I dag er den først og fremst en meget hendig familiehund, men den har også en rekke kvaliteter innen hundesport. Den er også ofte å se som utstillingshund.

Den kan være litt reservert overfor fremmede og passer kanskje dårlig for familer med små barn, dersom de ikke har rukket å lære seg å respektere hunder. Italieneren regnes imidlertid som både snill og tålmodig, også med barn, så dette har nok mest med hundens skjøre anatomi å gjøre. Dessverre ser vi alt for ofte at eierne overbeskytter disse små hundene, som så absolutt ikke trenger dette. De klarer seg utmerket sammen med andre hunder.

Du finner mer informasjon på nettsidene til Arbeidsutvalget for Italiensk mynde

Historikk for Italiensk Mynde

Rasens opprinnelsesland og hjemland regnes for å være Italia, der den gjerne omtales som eller liten italiensk mynde om du vil. Rasen kan ha røtter som småvokst mynde fra mer enn 2.000 år tilbake i tid, uten at dette kan dokumenteres. Trolig har den oppstått i og rundt grensestrøkene mellom det gamle Hellas og Tyrkia, noe som styrker teorien om at disse hundene har sin opprinnelse fra Orienten. Mange mener at småvokste greyhounder kan være opprinnelsen, men det vet man altså ikke nok om.

Denne lille hunden er kjent fra tallrike historiske malerier, der den gjerne inngår som et dokorativt element. Ofte sammen med adel og rikfolk i form av et kvinneportrett. Slike hunder skal blant annet ha vært følgesvenner for kongelige storheter som Frederik den Store av Preussen, Katarina den Store av Russland og selveste dronning Victoria av England.

Dagens italiener er imidlertid skapt av kontinentale oppdrettere, med hovedvekt på italienske, østerrikske og tyske linjer. Merkelig nok ble rasen først anerkjent av den amerikanske kennelklubben så sent som i 1886. Som mynde er den middels populær, også i Norge.

Mer om Italiensk Mynde:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Mynder  (Gruppe 10)
Seksjon:
 Sennenhundene

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 200

Størrelse:

Toy

Vekt (kg):

Hann: maks 5kg
Tispe: maks 5kg

Høyde (cm):

Hann: 32-38cm
Tispe: 32-38cm

Farge(r):

Ensfarget sort; grå; skifergrå; gul (isabella) i alle nyanser. Hvitt tillatt kun på bryst og poter.

Pelslengde:

Kort

Pels:

Kort og fin over hele kroppen uten antydning til frynser eller beheng.

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Mynder
...mynde (av norrønt mjór) betyr smal eller smekker, og er et uttrykk som benyttes for å beskrive en relativt homogen ...
Toyhunder
...toyhunder kalles også miniatyrhunder og er små hunder som skal veie mindre enn 5 kg og gjerne ikke være for høyde. ...

Bilder av Italiensk Mynde

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Italiensk Mynde, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Italiensk Mynde kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.